Participanti & Proiecte
Atelierul de mestesuguri Regiunea Oltenia
|
Organizator: World Vision Romania |
|
Categorie: Dezvoltare economica si sociala |
O familie din mediu rural al Olteniei traieste din ce produce in gospodarie: 77% din veniturile lunare provin din surse din natura, arata statisticile PNDR. Mediul rural detine insa valori si traditii locale, care au valoare economica de piata. Daca altadata mestesugarul reprezenta un pion central in ecuatia economiei locale (tamplarul, opincarul, tesatorul etc), azi, el a pierdut legatura cu piata, iar priceperea sa tinde sa isi piarda valoarea. Economia actuala a lasat mesterul popular “in urma”. Pentru a supravietui, era nevoie ca el sa isi adapteze metodele si tehnicile la realitatile economice actuale. Proiectul a urmarit sa ofere oamenilor din rural o alternativa la traiul din agricultura – prin calificarea profesionala - pentru cei care nu cunosteau un mestesug - si prin instruire antreprenoriala, consiliere si promovare.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului a fost dezvoltarea abilitatilor si competentelor vocationale si antreprenoriale a resurselor umane din zona rurala a regiunii Sud-Vest, in vederea facilitarii accesului la ocupare in sectorul mestesugurilor traditionale.
Obiectivele specifice au fost:
a. Dezvoltarea competentelor in domeniul tesutului manual pentru 84 de persoane.
b. Cresterea nivelului de educatie antreprenoriala si dezvoltarea abilitatilor administrative pentru 112 mestesugari.
c. Dezvoltarea unui sistem integrat de consiliere si servicii pentru dezvoltarea afacerilor cu mestesuguri.
| Aria geografica
Dolj, Olt, Mehedinti si Valcea
| Rezumat
Ideea proiectului „Atelierul de mestesuguri” provine din preocuparea sustinuta a Fundatiei World Vision Romania pentru bunastarea copilului si familiei din mediul rural. Sprijinim comunitatile rurale din sapte judete ale tarii prin formare profesionala, consiliere, ajutor material si financiar sa gaseasca oportunitati in mediul lor si sa profite de ele pentru a-si asigura un trai mai bun. In cazul proiectului „Atelierul de mestesuguri”, sa profite de o resursa straveche a satului romanesc – traditia mestesugareasca. Mestesugurile populare reprezinta deopotriva o mostenire culturala transmisa intre generatii, ocupatia „de iarna” a taranilor si o sursa de venituri suplimentare. In prezent, slaba sustinere din partea institutiilor guvernamentale si scazuta diversificare a economiei locale ii indepartează pe tineri de mestesuguri, iar traditia e in pericol sa se stinga o data cu cei care ii stapanesc tainele. Proiectul „Atelierul de mestesuguri” si-a propus sa dea un suflu nou mestesugurilor populare.
305 oameni din 4 judete au beneficiat de calificare profesionala, consultanta, resurse tehnice si sprijin financiar necesar initierii, dezvoltarii si promovarii unui atelier. 36 de mesteri populari au fost premiati cu cate 4000/lei net pentru a-si renova sau deschide un atelier de mestesuguri. La nivel local au fost create 2 centre regionale de consiliere, 1 atelier – pilot de mestesuguri si au fost organizate 11 expozitii ale obiectelor lucrate de mestesugari in pensiuni din Valcea si Dolj. Prima platforma online gratuita pentru mestesugari, pe care sunt inscrisi peste 100 dintre beneficiarii proiectului si lucrarile lor, a avut peste 12000 de vizitatori unici in doar trei luni de la lansare.
| Date beneficiari
| Rezultatele proiectului
Beneficiarii au acum o calificare adaptata valorilor locale si oportuna, intrucat piata artizanatului e in continua crestere. Pe langa acoperirea nevoilor gospodariei, ei pot sa isi creasca veniturile prin vanzarea obiectelor lucrate. E cazul multora dintre ei; au primit deja comenzi si lucreaza – in special pentru localnici.
Al doilea efect important este schimbarea mentalitatii. Mestesugarii formati in etapa intai si alti peste 100 mesteri populari au acum o perspectiva clara asupra pietei, abilitatea de a-si adapta marfurile cerintelor ei si inteleg distributia diversificata si promovarea continua. Pentru ca in viitor sa poata obtine finantari, au invatat sa scrie planuri de afaceri. Artizanii olteni au acum în atelier un instrument indispensabil – ghidul bunului manager.
Datorita proiectului, 36 de mesteri au ateliere noi sau mai bine utilate, ceea ce inseamna cresterea afacerii si veniturilor. Unul dintre ei marturiseste ca noul atelier inseamna 6 luni castigate din an – inainte nu putea lucra iarna. Asociatiile formate prin proiect permit mesterilor sa comercializeze fara sa-si infiinteze o firma – ceea ce le reduce cheltuielile. Acelasi scop il are catalogul www.targuldelasat.ro care aduce artizanatul la client gratuit. De asemeni, cele 10 expozitii gazduite de pensiuni au adus arta olteneasca langa turisti, fara costuri.
Mesterii sunt mai bine pregatiti sa faca fata concurentei si inspira, la randul lor, comunitatea. Ca urmare a proiectului, scoala din satul valcean Copaceni a introdus in curicula claselor gimnaziale cursuri optionale de tesut si opincarit.
| Bugetul proiectului (in RON)
2287618
| Parteneri
Fundaţia World Vision Romania si Ascendo S.R.L
| Website-ul proiectului
www.targuldelasat.ro