close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Romania Imbatraneste



| Organizator:
    Laurentiu Colintineanu si Ioana Moldovan
| Categorie:
    Incluziune sociala
| Problema de fond
    Proiectiile demografice arata ca ponderea populatiei peste 65 de ani va creste spectaculos pana in anii 2030, respectiv 2050. Constatand ca politicile statului roman nu stimuleaza familiile si natalitatea in niciun fel, asa numita „povara” a batranilor asupra populatiei adulte si presiunea asupra bugetelor publice vor creste simtitor. Pentru a putea insa ajunge la formularea unor propuneri de politici publice, situatia batranilor din Romania trebuia studiata. Asa a pornit ideea proiectului Romania Imbatraneste.

| Scopul proiectului
    Scopul intern al proiectului a fost documentarea nevoilor specifice ale persoanelor varstnice din Romania pentru a servi drept punct de pornire in analiza sistemelor de protectie sociala si formularea unor amendamente viabile. Scopul extern, pentru publicul larg, a fost cresterea gradului de constientizare ca batranii Romaniei nu pot fi redusi la simpla idee de pensie sau de medicamente compensate. Universul longevitatii este unul mult mai complex decat atat.

Romania Imbatraneste Romania Imbatraneste Romania Imbatraneste

| Aria geografica
    Nationala

| Rezumat
    Proiectul Romania Imbatraneste a pornit de la nevoia resimtita de autori de a documenta universul longevitatii din Romania dincolo de cliseele mediatice deja prezente in comunicarea publica pe tema imbatranirii populatiei noastre. Dincolo de pensiile mici, in majoritate, societatea romaneasca nu si-a adresat o intrebare fundamentala: Romania imbatraneste, dar cum o face? Ce se intampla cu batranii nostri? Cum se simt ei si ce nevoie specifice au dincolo de cele evidente, financiare?
Obiectivul proiectului a fost ridicarea acestei probleme pe agenda publica din Romania si constientizarea faptului ca longevitatea din Romania trebuie studiata in profunzime, macar pentru a raspunde la intrebarea daca longvitatea este o binecuvantare sau un lux.
Pe parcursul unui an de zile, autorii proiectului au documentat 21 de ipostaze specifice persoanelor varstnice din Romania si le-au prezentat publicului intr-un produs multimedia dedicat pe site-ul www.romaniaimbatraneste.ro. Activitatea din teren a constat in urmarirea fiecarui subiec pe o perioada mai indelungata, documentarea fotografica a vietii lor si realizarea unui interviu audio. RFI Romania a difuzat fragmente din acestea, in fiecare dimineata, in slotul de maxima audienta.
Rezultatele obtinute se pot cuantifica in publicul atins. E vorba despre aproape jumatate de milion de oameni, conform datelor de audienta radio si online. De asemenea, FES Romania a organizat, impreuna cu autorii, o conferinta pe tema imbatranirii in Romania la care au participat cei mai importanti stakeholderi din domeniul protectiei sociale. Un raport de politici publice urmeaza sa fie lansat in luna aprilie.


| Date beneficiari
    

| Rezultatele proiectului
    In termeni de rezultate directe, proiectul nu poate spune ca a ajuns la momentul la care sa le poata produce. In perioada ceruta de regulamentul acestui concurs, Romania Imbatraneste a derulat faza I a efortului pe termen mediu pe care si l-a propus. Echipa de autori este increzatoare ca mesajul a ajuns la un numar semnificativ de persoane din tara, precum si la autoritatile din domeniul protectiei sociale. Astfel, proiectul a construit fundamentul pentru pasul urmator - propunerea de politici publice - si a strans sustinerea publica necesara pentru a cladi presiunea necesara schimbarii.

| Bugetul proiectului (in RON)
    20000

| Parteneri
    Fundatia Friedrich Ebert, Radio France Internationale Romania

| Website-ul proiectului
    www.romaniaimbatraneste,ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes