Participanti & Proiecte
Tinere Talente
|
Organizator: Fundatia Regală Margareta a Romaniei |
|
Categorie: Proiecte pentru tineret |
Pentru a urma cursurile unui liceu vocational si a universitatilor de arte si muzica, elevii si studentii au nevoie, pe langa talent, de sprijin financiar pentru a putea sa isi achizitioneze materiale de lucru, instrumente muzicale, sa participe la cursuri de perfectionare, sa viziteze muzee, sa participe la expozitii si bienale de arta. Pentru tinerii care provin din familii cu venituri reduse a continua studiul in domeniul artelor poate sa fie de multe ori imposibil, pentru ca, pe masura ce cresc cerintele de invatare, cresc si cheltuielie, iar o parte dintre acesti tineri se vad nevoiti sa renunte. In felul acesta, Romania pierde multe talente, multi copii studiaza la licee pentru care nu au nicio vocatie si atractie, in lipsa sprijinului financiar.
| Scopul proiectului
Sprijinirea tinerilor artisti romani foarte talentati care provin din familii cu venituri reduse si studiaza arte vizuale sau muzica, prin: burse de pana la 2000 de euro, mentorat, masterclass și promovare.
Obiectivele proiectului
1. Dezvoltarea artistica a 30 de tineri prin intermediul burselor de studiu individuale de 2000 Euro, acordate pe timp de 1 an.
2. Dezvoltarea carierei artistice a 30 de tineri prin participarea la cel putin 10 sesiuni de mentorship si masterclass.
3. Promovarea a 30 de tineri artisti prin intermediul a cel putin 20 de evenimente si expozitii organizate de FRMR.
| Aria geografica
Bucuresti, Cluj Napoca, Timisoara, Iasi, Brasov
| Rezumat
Tinere Talente este un proiect national dezvoltat in sprijinul artistilor romani cu potential din intreaga tara. In anul 2019, Programul a sustinul 30 de tineri artisti cu burse individuale, mentorat si promovare. Selectia bursierilor a fost realizata de un juriu format din specialisti, au fost realizate anchetele sociale. Planul de dezvoltare artistica este un instrument pe care fiecare bursier il foloseste pentru a-si organiza obiectivele profesionale si a prezenta modul in care foloseste banii din bursa. Fundatia a organizat masterclassuri, mentorate, ateliere de lucru, expozitii si concerte pentru dezvoltarea profesionala si promovarea tinerilor artisti. Echipa de proiect formata din coordonator proiect, asistent proiect, coordonator PR si fundraising part-time, asistent financiar part-time a implementat activitatiile prevazute in planul de obiective pe parcursul anului 2019. A fost organizata o tabara de creatie pentru bursieri ca modalitate de cunoastere si lucru impreuna. Rezultate: 30 tineri au fost sustinuti financiar cu 2000 de euro, au fost organizate 26 expozitii de grup, bursierii au participat la 28 de concursuri nationale si internationale obtinand 25 de premii dintre care 12 premii I si 6 premii speciale, au sustinut 29 recitaluri si 3 concerte in calitate de solisti, au participat la 26 masterclass-uri nationale si internationale, 6 tineri si-au cumparat instrumente muzicale.
| Date beneficiari
30 de tineri muzicieni si artisti vizuali care provin din familii defavorizate si care studiaza la licee si universitati de arta din tara.
| Date beneficiari
Beneficiarii indirecti sunt familiile tinerilor care primesc bursa, liceele si universitatile in care studiaza acestia, spectatorii si telespectatorii care urmaresc concertele si evenimenetele in care sunt implicati tinerii talentati.
| Activitati
1. Selecția națională a bursierilor realizata de un juriu format din specialisti. Realizarea anchetelor sociale.
2. Realizarea planului individual de dezvoltare artistica de catre fiecare bursier cu sprijinul mentorilor si al echipei de proiect.
3. Organizarea a 12 intalniri de mentorat cu specific intergenerațional, 4 masterclass-uri, ateliere de lucru, workshop-uri, 6 sesiuni de dezvoltare personala, comunicare si branding, 1 internship in agentie de publicitate. Au fost organizate: Masterclass de violoncel sustinut de Gautier Capuçon, Masterclass de vioara sustinut de Bogdan Zvoristeanu, Masterclass de canto sustinut de tenorul Teodor Ilincai, Masterclass de muzica de camera Verona Maier.
4. Organizarea a 11 evenimente pentru promovarea bursierilor (in Bucuresti si Cluj Napoca)
5. Organizarea unei tabere de creație interdisciplinară.
6. Organizarea Concertului Regal Caritabil – sustinut de Orchestra Romana de Tineret Tineret in componenta careia sunt un sfert dintre fosti si actuali bursieri.
| Rezultatele proiectului
Rezultate: 30 tineri au fost sustinuti financiar cu 2000 de euro, au fost organizate 26 expozitii de grup, bursierii au participat la 28 de concursuri nationale si internationale obtinand 25 de premii dintre care 12 premii I si 6 premii speciale, au sustinut 29 recitaluri si 3 concerte in calitate de solisti, au participat la 26 masterclass-uri nationale si internationale, 6 tineri si-au cumparat intrumente muzicale.
Tinerii bursieri au avut posibilitatea sa isi achizitioneze materiale necesare studiului, accesorii si instrumente muzicale, ustensile si materiale pentru realizarea lucrarilor de arta, sa participe la concursuri sau cursuri de specializare, sa performeze in cadrul unor manifestari artistice. Un alt mare castig este acelea de a invata si de a relationa cu oameni importanti din cultura. Tinerii au ocazia sa isi formeze o retea de relatii care sa ii ajute, sa colaboreze intre ei, sa acceseze si sa beneficieze de oportunitati de invatare, la care in alte conditii nu ar fi putut avea acces.
| Bugetul
794515
| Parteneri
Muzeul National de Arta Romaneasca, Muzeul National Cotroceni, Muzeul de Etnografie Cluj- Napoca, Opera Nationala Romana, Rezidenta BRD Scena 9 , Universitatea Nationala de Muzica din București, Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti, EliteArt Gallery Bucuresti, Filarmonica George Enescu, Teatrul National Bucuresti
| Website proiect
www.tineretalente.org