close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Gust pentru sănătate. Ora de obiceiuri sănătoase și mese delicioase



| Organizator:
    Asociatia InspirAction
| Categorie:
    Educație și Învățământ
| Problema de fond
    În România, 58% dintre adulți suferă de supraponderabilitate (INS, 2019), în timp ce 40% dintre copii au probleme cu greutatea, situând România pe locul întâi în UE în ceea ce privește obezitatea infantilă (OMS, 2022). Totodată, doar 8,4% dintre au un regim alimentar şi 11,6% fac săptămânal sport (INS, 2021). Paradoxal, România este țara din UE care cheltuie cel mai mult din bugetul gospodăriei (40%) pe mâncare (Eurostat, 2019) și aruncă între 33% și 50% din toate alimentele cumpărate (Departamentul de Dezvoltare Durabilă, 2021). Federația Mondială a Obezității (2023) subliniază că, dacă nu vor fi luate măsuri legate de educarea populației privind nutriția corectă și importanța sportului, până în 2030, în România vor fi aproape 500.000 de copii care vor suferi de obezitate.


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului este să dezvolte obiceiurile sănătoase ale elevilor de gimnaziu, împreună cu părinții și profesorii lor.
Obiective:
1. Stima de sine a 220 de elevi din șapte școli va crește cu 10%, iar 50% dintre elevi vor dezvolta un obicei de viață sănătoasă, prin zece sesiuni săptămânale de mindfulness, mindset și nutriție organizate în perioada Sep - Dec 2022.
2. Susținerea a patru webinarii educative pentru 50 de părinți, în perioada Sep - Dec 2022.


Gust pentru sănătate. Ora de obiceiuri sănătoase și mese delicioase Gust pentru sănătate. Ora de obiceiuri sănătoase și mese delicioase Gust pentru sănătate. Ora de obiceiuri sănătoase și mese delicioase

| Aria geografica
    Alba-Iulia (jud. Alba), Botoșani (jud. Botoșani), Craiova (jud. Dolj), Focșani (jud. Vâlcea), București

| Rezumat
    Regimul alimentar și activitatea fizică sunt printre elementele principale care contribuie la o viață sănătoasă. În România însă, peste jumătate dintre adulți suferă de obezitate și 40% dintre copii au probleme cu greutatea. Astfel, propunem un proiect prin care elevii învață care sunt principiile unei vieți sănătoase, prin sesiuni teoretice legate de nutriție, dar și sesiuni practice de mindfulness, mindset, mișcare fizică și grădinărit. Totodată, părinții au participat cadrul unor webinarii informative, iar cadrele didactice au luat parte la toate sesiunile. Obiectivele pentru perioada sep - dec 2022 (proiectul se desășoară în perioada sep 2022 - iul 2023) sunt:
220 de elevi din șapte școli își vor crește stima de sine cu 10%, iar 50% dintre aceștia vor dezvolta un obicei de viață sănătoasă, prin zece sesiuni săptămânale de mindfulness, mindset și nutriție, pentru fiecare clasă.
Susținerea a patru webinarii educative pentru 50 de părinți.
Printre activitățile implementate se numără: pregătirea proiectului, recrutarea trainerilor, înscrierea și selecția școlilor, crearea curriculei personalizate, derularea sesiunilor pentru elevi și a webinariilor pentru părinți, împreună cu evaluarea rezultatelor. În ceea ce privește rezultatele, elevii au învățat principii legate de mindfulness, mindset și nutriție, necesare pentru o viață sănătoasă și echilibrată. Astfel, și-au modelat corpul și sănătatea prin dezvoltarea unor obiceiuri sănătoase și disciplină, care le va crește și mai mult stima de sine. Părinții au învățat care sunt riscurile la care se expun prin nutriție dezechilibrată și care sunt principiile de bază pentru o viață armonioasă.


| Date beneficiari direcţi
    220 de elevi de gimnaziu, din șapte școli din Alba-Iulia, Botoșani, Craiova, Focșani, București - Copiii dețin puține cunoștințe legate de principiile pentru o viață sănătoasă, iar în lipsa educației corespunzătoare, aceștia sunt expuși riscului de obezitate infantilă. În cadrul proiectului, aceștia vor participa la sesiuni legate de mindset, mindfulness și nutriție, precum și la sesiuni practice de mișcare fizică si grădinărit.
50 de părinți - Aceștia nu recunosc obezitatea ca boală și nu conștientizează riscurile și afecțiunile asociate acesteia. Percepția lor asupra obezității fiind greșită, riscă să perpetueze acest ciclu prin educarea greșită a copiilor lor. În cadrul proiectului, vor participa în cadrul unor webinarii informative legate de nutriție.
14 cadre didactice - Acestea nu cunosc principiile unui stil de viață sănătos și nu conștientizează faptul că obezitatea reprezintă o boală cronică. În proiect, dascălii au luat parte la toate sesiunile organizate și au putut să învețe noi informații și metode de predare.


| Activitati
    1.Pregătire proiectului Aug - Sep 2022
Contactarea furnizorilor: traineri mindfulness și mindset, traineri mișcare, nutriționiști, inginer horticol.
Crearea formularului de înscriere pentru școli.
Stabilirea criteriilor de selecție pentru școli printr-un proces în trei pași: analizarea formularului de înscriere, interviu prin care analizăm motivația cadrelor didactice și formularul de motivație completat de elevi.
Pregătirea campaniei de înscriere a școlilor.
Contactarea și semnarea parteneriatelor cu ISJ-urile.
Pregătirea documentelor: contracte de parteneriat, acorduri GDPR etc.
Pregătirea formularului de evaluare inițială pentru elevi.
Start pregătire curriculum pentru elevi. Deoarece procesul de creare al acestui curriculum durează, elevii vor primi întotdeauna câte două lecții în avans, urmând ca manualul complet să fie disponibil open-source până la finalul proiectului.

2. Înscrierea și selecția școlilor Sep 2022
Implementarea strategiei de înscriere a școlilor.
Selectarea școlilor.
Semnarea parteneriatelor cu școlile și semnarea acordurilor GDPR.
Aplicarea evaluării inițiale la elevi.

3. Implementarea sesiunilor pentru elevi & webinariile părinților Sep - Dec 2022
Derularea sesiunilor pentru elevi, pe o durată de zece sesiuni săptămânale de nutriție, mindfulness și mindset.
Monitorizarea activităților prin întâlniri săptămânale cu trainerii, dascălii și echipa de proiect.
Implementarea celor patru webinarii pentru părinți.
Măsurarea rezultatelor.


| Rezultatele proiectului
    Rezultatele sunt:
10 sesiuni de mindfulness, mindset;
10 sesiuni de nutriție;
4 webinarii;
220 de elevi participanți;
80 de participanți la webinarii;
2 evenimente de deschidere organizate în București și Craiova;
10 lecții finalizate pentru curriculum;
Stima de sine crescută cu 10% în rândul elevilor;
56% dintre elevii participanți în program au dezvoltat un obicei de viață sănătoasă.
Pe termen scurt, elevii au învățat principii legate de mindfulness, mindset și nutriție, necesare pentru o viață sănătoasă și echilibrată. Astfel, au început să-și modeleze corpul și sănătatea prin dezvoltarea unor obiceiuri sănătoase și disciplină, care le va crește și mai mult stima de sine. Nivelul lor de energie pe timpul zilei este deja unul crescut, emoțiile lor sunt mai stabile și sunt capabili să se concentreze mai eficient. Totodată, reușesc să doarmă mai bine și ei înșisi observa îmbunătățiri în ceea ce privește starea mentală. Pe termen lung, vor fi mai puțin predispuși obezității, bolilor cardiovasculare, cancerului și pierderilor de memorie. De asemenea, vor trăi mai mult, vor fi mai fericiți și atenți cu ei înșiși, dar și mai activi decât oamenii cu obiceiuri nesănătoase. Totodată, vor transmite mai departe din obiceiurile bune pe care le-au dobândit, echilibrând astfel și generațiile viitoare.
Părinții au învățat care sunt riscurile la care se expun prin nutriție dezechilibrată și care sunt principiile de bază pentru o viață armonioasă. Pe termen lung, vor adopta obiceiuri mai sănătoase legate de nutriție și vor susține conștient deciziille legate de sănătate ale copiilor lor.


| Bugetul
    75000 LEI

| Parteneri
    Compania parteneră în proiect este Carrefour România, iar instituțiile partenere sunt: Inspectoratele Școlare Județene din Alba-Iulia, Botoșani, București, Craiova, Focșani; Școlile participante în proiect: Liceul cu Program Sportiv Alba-Iulia, Școala Gimnazială Elena Rareș Botoșani, Școala Gimnazială Sf. Dumitru Craiova, Școala Gimnazială Oana Diana Renea, Școala Gimnaziașă Nicolae Iorga, Școala Gimnazială Alexandru Vlahută Focșani, Școala Gimnazială George Bacovia, București.

| Despre organizator
    Misiunea noastră este să ajutăm copiii de pretutindeni să devină conștienți de ei înșiși și să își dezvolte abilități pentru o viață împlinită. Implementam programe integrate pe termen lung, ce produc impact in rândul tuturor beneficiarilor: copii, părinți și cadre didactice. Printre temele abordate se numără: leadership, inteligența emoțională, consiliere vocațională, bullying etc. Până în prezent, am implementat peste 20 de proiecte în 41 de judete, care au sprijinit peste 10000 de beneficiari

| Website proiect
    Website-ul InspirAction conține o pagină dedicată pentru proiect. Momentan însă, site-ul este în lucru și nu este disponibil, deoarece suntem în proces de rebranding.



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->