close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Concursul National Interscolar Emil Racovita



| Organizator:
    Asociatia Secular-Umanista din Romania
| Categorie:
    Originalitate
| Problema de fond
    La data de 22.12.2006 a fost eliminata din programa scolara studierea teoriei evolutiei. In urma unei campanii civice de protest, la data de 15.05.2008, in cadrul unei conferinte de presa, Ministerul anunta reintroducerea evolutionismului in programa de biologie incepand cu anul scolar 2008-2009. Cu toate acestea, astazi teoria evolutiei se studiaza doar la clasa a VIII-a si extrem de sumar, iar numarul romanilor, inclusiv al celor cu un grad inalt de educatie, care neaga teoria evolutiei este ingrijorator. Conform TIMSS 2007 International Science Report 52% dintre doctoranzii romani considera creationismul ca fiind ce a mai buna teorie ce explica existenta Umiversului. Doar 24% dintre doctoranzii romani considera ca Teoria Evolutiei poate explica existenta omului.

| Scopul proiectului
    Prima editie a CNI-ER a fost dedicata popularizarii teoriei evolutiei in randul elevilor astfel incit acestia sa poata constientiza importanta ei.
Obiective: implicarea a minim 50 de scoli in proiect, peste 500 de participanti din peste 25 de judete ale tarii, acoperire buna a evenimentului in presa locala.


Concursul National Interscolar Emil Racovita Concursul National Interscolar Emil Racovita Concursul National Interscolar Emil Racovita

| Aria geografica
    Nationala

| Rezumat
    Concursul National Interscolar Emil Racovita (CNI-ER) este un proiect destinat institutiilor din invatamantul preuniversitar, urban si rural. Concursul a urmarit sa evidentieze atat cunostintele elevilor despre teoria evolutiei, cat si calitatile creative ale acestora. Editia din 2012 s-a derulat in perioada 13 februarie – 1 iunie 2012 si a atras peste 1500 de participanti. Echipele concurente au avut de realizat cate o expozitie pe tema evolutiei, pe care trebuiau sa o expuna in unitatea de invatamint timp de 10 saptamani. Pe perioada concursului, echipele au fost incurajate sa deruleze si alte activitati adiacente (sesiuni de comunicari, dezbateri, proiectii de filme etc.). Cele mai bune cinci echipe au fost rasplatite cu cate un laborator de informatica complet echipat (laptopurile erau dotate cu softuri educationale) plus alte premii.

| Date beneficiari
    Au fost anunțate 1200 de scoli generale si licee (dintre care peste 500 din mediul rural) si toate inspectoratele scolare judetene.


| Rezultatele proiectului
    S-au inscris in concurs 120 de scoli, care au realizat 87 de proiecte. La final, numarul elevilor participanti depasea 1500. Vizibilitate proiectului a fost ridicata in comunitatile aferente scolilor, prin materialele aparute in presa locala pe toata durata desfasurarii concursului. Implicit, teoria evolutiei a fost discutata in scolile concurente, dar si in presa locala care a acoperit pe larg subiectul.


| Argument
    CNI-ER a fost un proiect original, atat prin tema abordata, cat si prin premiile oferite. Teoria evolutiei este foarte slab mentionata in scolile romanesti, prin urmare organizarea unui concurs national pe aceasta tema, care sa implice realizarea unor expozitii vizibile e un proiect original. Fiecare echipa trebuia sa realizeze o expozitie de minim 5mp, care sa fie pozitionata pe un hol sau un alt loc circulat din scoala si sa fie pastrata minim 10 saptamani. In scolile participante, expozitiile au fost vazute atat de elevi si profesori cat si de parinti sau vizitatori ocazionali. Mai mult, majoritatea echipelor au organizat vernisaje si au invitat presa locala, prilej cu care tema expozitiei a beneficiat de o popularizare existinsa. Elevii au fost probabil cei mai entuziasmati de concurs, pentru ca au avut ocazia de a fi creativi si de a combina cunostintele de biologie cu desenul, informatica, fizica si alte materii, dar in acelasi timp au participat (multi din ei probabil pentru prima data) la dezbateri pe tema teoriei evolutiei, lucru care i-a determinat sa afle cat mai multe informatii despre un subiect vag mentionat in manuale.

| Bugetul proiectului (in RON)
    0

| Parteneri
    System Plus, Intel, Institutul Geologic Roman, National Geographic Romania, Universitatea din Bucuresti, Scientia.ro

| Website-ul proiectului
    http://darwinday.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->