close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Sigur.Info - Ghidul Scolar pentru utilizarea in siguranta a Internetului



| Organizator:
    Salvati Copiii Romania
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Cea mai recentă cercetare realizata de Salvati Copiii pe tematica utilizarii Internetului de catre copii, intitulata “Studiul national privind utilizarea Internetului în familie”, a relevat faptul că aproximativ 45% dintre copii afirma ca au fost afectati emotional sau jigniti în ultimul an în spatiul virtual. Totodată, 22% dintre copii afirmt că au vazut sau primit mesaje cu caracter sexual. De asemenea, conform cercetării realizate în 2015, părinţii au declarat, referitor la sursele dezirabile de unde ar dori sa primească informatiile, ca scoala copilului ocupă primul loc, urmata fiind de furnizorii de internet.

Am pornit de la faptul ca adultii (inclusiv profesorii) nu au instrumentele necesare pentru a dezbate la orele de clasa aceste probleme si din dorinta de a le oferi o resursa completa, exhaustiva si usor de inteles.


| Scopul proiectului
    Scopul initiativei a fost integrarea notiunilor de siguranta online in politicile publice, prin preluarea in curriculumul scolar.

Obiectivele vizate au fost:
- Consultarea tuturor factorilor interesati si implicarea lor in dezvoltarea unui ghid scolar
- Publicarea a 5000 de exemplare si distribuirea lor
- pregatirea unui numar de 50 de inspectori scolari pentru promovarea si diseminarea materialului
- Aplicarea materialului la orele de clasa pentru minimum 50% dintre cadrele didactice prezente la sesiunile de diseminare din judet.
- Integrarea ulterioara in curriculumul oficial


Sigur.Info - Ghidul Scolar pentru utilizarea in siguranta a Internetului Sigur.Info - Ghidul Scolar pentru utilizarea in siguranta a Internetului Sigur.Info - Ghidul Scolar pentru utilizarea in siguranta a Internetului

| Aria geografica
    toate judetele Romaniei, inclusiv Bucuresti.

| Rezumat
    In contextul digitalizării sistemului de educație și al evolutiei mijloacelor tehnologice, Organizatia Salvati Copiii a propus Ministerului Educatiei și Cercetarii Stiintifice elaborarea unor programe adecvate pentru protecția copiilor în mediul online și informarea corectă a acestora cu privire la modalitatile de folosire a internetului ca resursă atât la scoala, cat si acasa. In acest sens, in cadrul programului Sigur.Info, desfasurat inca din 2008, Salvati Copiii si-a propus demararea unor actiuni educative si de constientizare, care au presupus campanii de informare in mediul scolar, campanii media si dezvoltarea de resurse. Programul Sigur.Info este dezvoltat prin intermediul a trei componente principale: Activitati de constientizare si de promovare a prinicpiilor unui Internet mai sigur; O linie de consiliere (Helpline), pentru probleme si continut daunator intampinat pe Internet; O linie de raportare (Hotline), pentru raportarea continutului ilegal intalnit pe paginile web romanesti.

Incepand cu anul 2012, Salvati Copiii a initiat demersurile pentru includerea notiunilor de siguranta online in cadrul orelor de cursuri. Primul pas a fost dezvoltarea unui continut prin consultarea cu peste 15 parteneri publici si privati. In 2013 continutul a prins contur, fiind suspus si aprobarii si testarii Ministerului Educatiei, iar in 2014 a fost lansata varianta initiala. Au urmat sesiuni de formare cu inspectori scolari din fiecare judet al Romaniei, secundate de sesiuni locale de diseminare cu 100 de cadre didactice in medie, in total distribuindu-se peste 5000 de exemplare, ghidul fiind descarcat de peste 300 de persoane de pe site-ul proiectului.


| Date beneficiari
    Inspectorii prezenti la sesiunea de formare inspectorii au asigurat diseminarea în cascadă a informațiilor din ghid către profesorii din județul de proveniență.

De asemenea, o serie de profesori voluntari au participat la testarea ghidului si dezvoltarea aplicatiilor practice.


| Rezultatele proiectului
    Principalul beneficiu adus grupului tinta primar (profesorii) a fost alinierea continutului disponibil acestora la stilul de viata si de invatare al elevilor carora le preadu. Ghidul scolar reprezinta resursa unica privind aceasta problematica, realizata intr-un limbaj accesibil si adaptata nevoilor profesorilor, astfel incat acestia sa fie capabili sa abordeze subiectele la orele de clasa. Feedbackul a fost unul extrem de pozitiv, aproximativ 90% dintre cei care au raspuns chestionarului online fiind de parere ca ghidul este util sau foarte util. Am primit numeroare solicitari de la parinti sau adulti care doreau ghidul in format fizic, pentru a il utiliza in cadrul familiei. De asemenea.

| Bugetul proiectului (in RON)
    834383

| Parteneri
    Ministerul Educaţiei și Cercetării Științifice, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, Agenţia Naţională Împotrivă Traficului de Persoane, Autoritatea Nationala pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor din România, Microsoft România, Orange, Vodafone, UPC, Cosmote (Telekom), ECDL România, Euroaptitudini, Kaspersky Lab, BitDefender.

| Website-ul proiectului
    http://www.sigur.info/voluntar/descarca-comanda-ghid-sigur-info.html





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->