close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Alcohelp - prima platforma de e-health adresata persoanelor cu consum problematic de alcool din Romania



| Organizator:
    Alianta pentru Lupta importiva Alcoolismului si Toxicmaniilor
| Categorie:
    Sanatate
| Problema de fond
    Principalele nevoi identificate au fost:lipsa acuta de servicii integrate si a profesionitilor (medici, asistenti sociali, psihologi) specializati in domeniul adictiilor in contextul unei lacune la nivel de politici publice relevate de absenta unei Strategii integrate, la nivel national, care sa ofere cadrul de dezvoltare si cooperare intre actualii si potentialii furnizori de servicii in domeniul adictiilor. Lipsa acestui cadru strategic are un impact direct asupra calitatii vietii si a sanatatii persoanelor dependente de substante.
Identificarea nevoilor a fost facuta la\\\\\\\"firul ierbii\\\\\\\", implicand beneficiarii A.L.I.A.T.,persoanele care acceseaza platforma Alcohelp (1200 persoane) si pe teren prin intermediul Caravanei Alcohelp, derulata la nivel national. Implicarea directa a beneficiariilor este cheia initierii proiectului Alcohelp.


| Scopul proiectului
    Scopul: dezvoltarea unui instrument de interventie si asistenta, usor de accesat, care sa ofere un spatiu de dialog pentru persoanele cu consum problematic de alcool,anonim si confidential.Obiectivele specifice au vizat dezvoltarea de servicii integrate, anonime,confidentiale, usor de accesat si prietenoase, care sa ofere un exemplu de practica de interventie in adictii, in contextul implicarii populatiei generale prin activitati de informare si evaluare a consumului propriu.Fiecare activitate din proiect este un semnal de alarma pentru deficitul de servicii si stigma asociata adictiilor.

Alcohelp - prima platforma de e-health adresata persoanelor cu consum problematic de alcool din Romania Alcohelp - prima platforma de e-health adresata persoanelor cu consum problematic de alcool din Romania Alcohelp - prima platforma de e-health adresata persoanelor cu consum problematic de alcool din Romania

| Aria geografica
    41 judete si municipiul Bucuresti.

| Rezumat
     Nevoile identificate:
-Lipsa acuta de servicii integrate acordate persoanelor cu un consum problematic de alcool din Romania,
-Lipsa profesionitilor (medici, asistenti sociali, psihologi) specializati in domeniul adictiilor,
-Lipsa unei infrastructurii a serviciilor publice si private care sa abordeze direct problematica consumului abuziv de alcool din Romania,
-Lipsa unei Strategii integrate, la nivel national, care sa ofere cadrul de dezvoltare si cooperare intre actualii si potentialii furnizori de servicii in domeniul adictiilor.
Obiectivele specifice vizate sunt:
-Initierea unui dialog intre actorii sociali relevanti in domeniul adictiilor si in cel al sanatatii publice,
-Cresterea gradului de constientizare a actorilor sociali relevanti cu privire la nevoia urgenta de servicii integrate specializate in domeniul adictiilor,
-Facilitatea accesului la serviciile medicale, sociale si psihologice existente si cresterea gradului de informare cu privire la riscurile consumului la risc si abuziv de alcool.
Activitati derulate:
1.Caravana Alcohelp (activitate de informare in spatii publice cu privire la riscurile asciate consumului problematic de alcool),
2.Intalniri tehnice cu actori sociali relevanti in domeniul adictiilor,
3.Studiu national cu privire la nevoia de tratament a persoanelor cu consum problematic de alcool.
Rezultate:
- platforma de e-health,include forum si 10 sedinte de consiliere,
- 7,500 de persoane informate in randul populatiei generale,
- 1000 de persoane si-au evaluat consumul propriu de alcool,
- 1 raport de cercetare,
- harta a serviicilor.


| Date beneficiari
    Beneficiarii directi ai proiectului sunt acele persoane care au un consum problematic de alcool dar si rudele acestora.Intevrventia propusa prin proiectul nostru este una integrata si completa, care doreste sa atinga pe toti cei care resimt consecintele negative ale consumului problematic si abuziv de alcool.Instrumentele utilizate sunt:10 sedinte de consiliere(discutie cu specialistul),forumul de discutie(discutie intre egali),intalniri tehnice(reprezentare a intereselor),Caravana(informare si destigmatizare).
Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca 7 persoane diferite sunt afectate de comportamentul de consum al unei persoane cu un consum problematic de alcool. Beneficiarii indirecti sunt toate acele persoane din viata beneficiariilor nostri directi care au resmitit efectele pozitive ale interventiilor din cadrul Alcohelp


| Rezultatele proiectului
    Produsele realizate au fost:platforma de e-health Alcohelp,7500 de teste de evaluare a consumului propriu,1 raport de cerecetare privind evaluarea nevoii de tratament,prima harta nationala a serviciilor din domeniul adictiilor.Schimbarea produsa a fost discutarea la nivel national a problematicii consumului abuziv de alcool,crearea unei comunitati virtuale a persoanelor cu un consum problematic de alcool,documentarea in profunzime, cu date empirice concrete a situatiei serviciilor din Romania. Beneficii:acces mai usor la servicii de sanatate,dezvoltarea unor instrumente de suport care si-au dovedit impactul pozitiv asupra vietii celor care au accest forumul de discutii din cadrul platformei Alcohelp,dezvoltarea unei hartii a serviciilor care sa permita gasirea in orice judet al tarii al unui serviciu de sanatate care sa poata fi accesat de o persoana cu consum problematic de alcool.

Principalul beneficiu si efect relevat in cadrul proiectului este acela ca, prin\"Alcohelp\", A.L.I.A.T. s-a apropiat intr-o mai mare masura de beneficiarii sai,fiecare activitate a proiectului facilitand accesul la cunoasterea in profunzime a nevoilor grupului nostru tinta.

Un efect pozitiv neintentionat este acela ca in urma proiectului din 2011 A.L.I.A.T. urmeaza sa dezvolte 5 centre de informare in cadrul a 5 spitale din comunitati locale diferite, prin intermediul acestora dorindu-se crearea de instrumente, la nivel comunitar, de a se interveni in problematica adictiilor in general si in cea a consumului probelmatic de alcool in special.


| Bugetul proiectului (in RON)
    258,000

| Parteneri
    Fundatia Solidaritate si Speranta, Iasi; Fundatia Caritabila Orizonturi, Campulung Moldovenesc; Fundatia pentru Tineret, Buzau; Asociatia Filantropica Medical-Crestina \

| Website-ul proiectului
    www.alchelp.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->