close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Ingeri in halate albe



| Organizator:
    Fundatia de Sprijin Comunitar
| Categorie:
    Proiecte si campanii de voluntariat
| Problema de fond
    Nevoia care a dus la initierea acestui proiect o reprezinta insuficienta personalului de ingrijire existent pe anumite sectii ale Spitalului Judetean Bacau. In special pe sectia de neurologie unde cei mai multi pacienti se confrunta cu probleme de mobilitate iar multi dintre ei ar avea nevoie de sprijin si asistenta permanenta. Voluntarii FSC aveau la momentul initierii proiectului o importanta experienta de lucru cu acest gen de beneficiari, experienta dobandita in cadrul programului de ingrijire la domiciliu al FSC. In acest fel demararea programului a fost foarte facila, voluntarii achitandu-se inca de la inceput cu brio de sarcinile primite. Pentru personalul spitalului proiectul a insemnat o resursa umana implicata si responsabila suplimentara, iar pentru bolnavi a insemnat conditii mai bune si o perioada de spitalizare mai placuta.

| Scopul proiectului
    Scopul general al proiectului l-a reprezentat imbunatatirea conditiilor de spitalizare pentru bolnavii de la sectia de neurologie a Spitalului Judetean de Urgenta Bacau.
Obiectivele au fost :
- oferirea de sprijin personalului de ingrijire din cadrul sectiei ;
- asistenta si ingrijire acordata bolnavilor internati la sectia de neurologie care sa le asigure o spitalizare mai placuta si sa le aline suferintele ;
- educarea si responsabilizarea voluntarilor implicati, tineri liceeni din Bacau;


Ingeri in halate albe Ingeri in halate albe Ingeri in halate albe

| Aria geografica
    Orasul Bacau, judetul Bacau

| Rezumat
    Spitalele din Romania se confrunta cu foarte multe probleme unele dintre ele extrem de grave care afecteaza recuperarea optima a pacientilor. Una dintre acestea e legata de insuficienta personalului care se ocupa de ingrijirea bolnavilor, in special a celor dependenti. In cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Bacau, Fundatia de Sprijin Comunitar a implementat un proiect inedit care inseamna o nesperata mana de ajutor pentru ingrijitoare, dar si un important sprijin pentru pacienti. La sectia de neurologie unde sunt internati in majoritate pacienti cu diverse grade de imobilitate si dependenta, 40 de tineri voluntari FSC isi dedica cateva ore in fiecare zi pentru a fi alaturi de bolnavi si ai ajuta sa se deplaseze, sa se hraneasca sau pur si simplu pentru a sta de vorba cu ei, a le citi si a le face suferinta mai usoara. Voluntarii FSC ajuta ingrijitoarele spitalului in efectuarea unor manevre mai dificile sau chiar fac cumparaturi diverse pentru pacienti. Proiectul a insumat in 2012 un numar de 4160 de ore de voluntariat, 360 de pacienti asistati si 40 de voluntari implicati in echipe de pana la 5 voluntari zilnic. Pentru voluntari acest proiect a insemnat o importanta lectie de viata care i-a facut sa pretuiasca viata si sanatatea, sa devina mai responsabili fata de ei si cei din jur. Pentru cei 360 de bolnavi perioada de sedere in spital a fost mai usoara si au beneficiat de un ajutor nesperat si vital de multe ori.

| Date beneficiari
    Voluntarii FSC au fost in acelasi timp si beneficiarii si implementatorii proiectului. Pentru ei proiectul a avut un rol educativ si formator extraordinar. Experientele de viata traite, cazurile intalnite, de multe ori dramatice si dureroase, riscurile si responsabilitatile asumate au reprezentat o experienta de invatare imposibil de trait pe bancile scolii sau in alte proiecte de voluntariat. Responsabilitatea si dedicatia de care au dat dovada a insemnat o plus valoare extraordinara in cadrul proiectului.

| Rezultatele proiectului
    Proiectul a insemnat o schimbare majora in calitatea vietii pacientilor de la neurologie, in calitatea serviciilor oferite in cadrul Spitalului Judetean Bacau, dar si in cadrul mentalitatilor si prejudecatilor referitoare la serviciile in spitalele romanesti. Pentru 360 de bolnavi unii chiar in stare grava acesti tineri au fost adevarati ingerii in halate albe asa cum i-a denumit chiar unul dintre pacienti. Tinerii i-au hranit, i-au plimbat cu scaunul rulant, le-au facut cumparaturi, i-au ajutat sa mearga la toaleta. Le-au umezit buzele si i-au mangaiat pe frunte. Dar mai mult decat orice au fost langa ei si le-au spus o vorba buna, i-au incurajat, i-au inveselit si i-au mai facut sa uite de boala si suferinta. Niste simpli tineri, necopti, netrecuti prin viata dar cu suflet mare si mare dorinta de a schimba ceva in jur. Pentru personalul medical, acest proiect a insemnat un sprijin enorm avand la dispozitie o suplimentare a resurselor umane insuficiente si de multe ori suprasolicitate. Dar mai mult decat atat, personalul si pacientii au avut in fata ochilor un exemplu de implicare si daruire personala, total dezinteresata al unor tineri care aveau libertatea de a-si petrece cu totul altfel timpul liber, dar care au ales sa le fie de ajutor atat medicilor cat si persoanelor in suferinta. Acest exemplu a adus o schimbare vizibila atat in atitudinea pacientilor cat mai ales a personalului medical. Iar pentru tinerii implicati, proiectul a insemnat o experienta transformatoare, unii dintre ei alegand sa se orienteze catre o cariera medicala in urma orelor petrecute in spital.

| Bugetul proiectului (in RON)
    8000

| Parteneri
    Fundatia de Sprijin Comunitar; Spitalul Judetean de Urgenta Bacau

| Website-ul proiectului
    www.voluntarifsc.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->