Participanti & Proiecte
Solidaritatea ia forma inimii!
|
Organizator: Fundatia ”Alaturi de Voi” Romania |
|
Categorie: Proiecte pentru tineret |
Discriminarea este o bariera reala pentru persoanele cu dizabilitati, din cauza careia nu se pot integra facil in societate, desi din punct de vedere legislativ au aceleasi drepturi ca oricare alt cetatean, principiul egalitatii, al excluderii privilegiilor si discriminarii fiind garantate. Proiectul s-a conturat la Clubul Tinerilor, un serviciu adresat tinerilor cu si fara dizabilităţi, implementat de ADV Romania si replicat de Fundatia „Ecoul Cernobilului”, la Chisinau. Pentru membrii sai, clubul este un loc al acceptarii si al solidaritatii, al liberei exprimari si al non-discriminarii, constituind o adevarata resursa de formare si informare. Aici, tinerii au dobandit increderea ca pot schimba ceva, ca au energia de a se implica in rezolvarea unei probleme care afecteaza integritatea lor si progresul societatilor din care provin.
| Scopul proiectului
Proiectul „Solidaritatea ia forma inimii!” s-a dezvoltat in jurul conceptului de sanse egale pentru persoanele cu dizabilitati, considerat a fi promovat si sustinut in ambele tari. In realitate, situatiile cu care se confrunta aceasta categorie de persoane sunt dureroase si fac din fenomenul discriminarii un act de constiinta permanent. Tinerii participanti la proiect au avut si demonstreza ca au in continuare un rol activ in prevenirea situatiilor de discriminare, prin responsabilizare personala, dar si prin implicarea in actiuni concrete in aceasta directie.
| Aria geografica
Iasi si Chisinau
| Rezumat
Proiectul "Solidaritatea ia forma inimii!" a presupus realizarea unui schimb de tineri pe tema discriminarii. Scopul proiectului a fost implicarea a 40 tineri (cu si fara dizabilitati) din Romania si R. Moldova in prevenirea discriminarii prin promovarea spiritului solidaritatii fata de persoanele cu dizabilitati, inclusiv a celor care traiesc cu HIV/SIDA, indeplinind urmatoarele obiective: dezvoltarea abilitatilor de combatere a discriminarii persoanelor cu diferite dizabilitati în randul participantilor la schimb; dezvoltarea sensurilor cooperarii si deschiderii catre ceilalti/promovarea tolerantei; amplificarea relatiilor interpersonale valorizand diversitatea culturala; sensibilizarea comunitatii privind importanta manifestarii unor atitudini pozitive (acceptare, toleranta, solidaritate) fata de persoanele infectate cu HIV/bolnave de SIDA. Activitatea a avut loc in Iasi, in perioada 26 noiembrie – 2 decembrie 2010, agenda incluzand activitati de intelegere a fenomenului de discriminare, oferirea de modele de integrare socio-profesionala a persoanelor cu dizabilitati, crearea de quilt-uri in memoria persoanelor decedate din cauza HIV /SIDA, care au fost prezentate prin intermediul unei piese de teatru mut, in cadrul evenimentului Funda Umana, eveniment organizat de ADV Romania in semn de solidaritate cu persoanele infectate si afectate de HIV/SIDA din intreaga lume. Proiectul a avut un buget de 9,284 euro si a fost derulat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin Programul Tineret in Actiune.
| Date beneficiari
Contextul non-formal in care s-au derulat activitatile si profilul activitatilor au facilitat implicarea tinerilor in fiecare etapa a proiectului: in etapa de pregatire un tanar din Moldova si unul din Romania au participat la vizita de planificare a activitatilor, au realizat lista cu materialele necesare si au participat la cumparaturi, au oferit feedback pe materiale; in etapa de implementare au propus si realizat activitati de inter-cunoastere si de energizare, au coordonat sesiuni de lucru si s-au implicat in organizarea activitatilor de petrecere a timpului liber; in etapa de diseminare: au creat doua spatii virtuale de dialog - yahoo group si cont facebook pe care au postat informatii si impresii legate de proiect si au expus idei privind continuarea proiectului, concretizate prin depunerea unei noi aplicatii.
| Rezultatele proiectului
Proiectul „Solidaritatea ia forma inimii!”a contribuit la integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu dizabilitati, inclusiv a celor care traiesc cu HIV/SIDA, dar si la cresterea gradului de implicare a tinerilor în prevenirea/combaterea stigmatului si a discriminarii din cele doua comunitati - Iasi si Chisinau. Prin participarea la activitatile din cadrul proiectului tinerii s-au format ca promotori activi si au descoperit instrumente eficiente în combaterea unui fenomen de amploare ce afecteaza atat dezvoltarea lor ca indivizi, cat si dezvoltarea societatii în ansamblu – discriminarea. La nivelul comunitatii iesene, impactul proiectului a fost realizat prin prezentarea de catre tineri a mesajelor de solidaritate fata de persoanele infectate cu HIV, concretizate prin expunerea quilt-urilor în cadrul evenimentului Funda Umana si a piesei de teatru mut. Profitand de prezenta la eveniment a unor nume marcante din domeniul sanatatii - prof dr. Adrian Streinu Cercel, prof.dr. Carmen Dorobat – director al Spitalului de Boli Infectioase „Sf. Parascheva” Iasi si Iulian Petre – director executiv UNOPA, factori importanti de decizie în ceea ce priveste problematica persoanelor seropozitive în Romania, mai ales în contextul actual al crizei medicamentelor pentru pacientii care traiesc cu HIV, tinerii au surprins prin piesa de teatru mut modul în care atitudinile discriminatorii afecteaza aceasta categorie de persoane, cum lipsa tratamentului poate avea consecinte nefaste asupra evolutiei lor si cum prin solidaritate si implicare putem sa le oferim acestora o viata normala.
| Bugetul proiectului (in RON)
39312,17
| Parteneri
Fundatia "Ecoul Cernobilului" Chisinau, Republica Moldova
| Website-ul proiectului