Participanti & Proiecte
Teatru accesibil tuturor
|
Organizator: SOLIDART |
|
Categorie: Premiul Special pentru INOVAȚIE |
În 2019, Asociația Solidart a creat un spectacol pe subiectul discriminării și a lipsei de vizibilitate anumitor membri ai comunității. Ocazie cu care am identificat și nevoia persoanelor nevăzătoare de a avea o descriere narativă a acțiunii scenice. Piesa „Fluturii sunt liberi” a fost aleasă deoarece personajul principal este nevăzător iar mesajul transmis se potrivește foarte bine cu situația actuală în care se regăsesc majoritatea tinerilor cu dizabilități din România, mai exact fiind supra protejați de părinți din cauza unei frici exagerate venită din lipsa de accesibilizare și riscurile la care ar putea fi expuși dacă li s-ar permite să trăiască așa cum își doresc, independent. Publicul timișorean a conștientizat dificultățile cu care se confruntă tinerii cu dizabilității în procesul lor de tranziție spre viața de adult.
| Scopul programului
Scopul a fost accesibilizarea unui spectacol de teatru cu implicarea activă a unei persoane nevăzătoare în procesul de producție. Ghidul pe care l-am creat a fost promovat pentru ca accesibilizarea să devină o practică uzuală. Obiective: Creşterea accesului la viaţa culturală a persoanelor cu dizabilităţi; Creşterea gradului de conştientizare a barierelor pe care aceştia le întâmpină în procesul lor de maturizare; Pregătirea unui om din echipa Asociaţiei Solidart în tehnicile accesibilizării unei piese de teatru; Transpunerea spectacolului în teatru radiofonic şi distribuirea acestuia.
| Aria geografica
Timișoara, online
| Rezumat
Întrucât accesul la cultură al persoanelor cu dizabilități este limitat atât în județul Timiș, cât și în întreaga țară, Asociația Solidart – Teatrul Basca, în colaborare cu Asociația Ceva de Spus (CDS), a accesibilizat un spectacol de teatru („Fluturii sunt liberi” de Leonard Gershe) pentru diferite tipuri de dizabilitate, prin interpretare mimico gestuală și prin descriere narativă. Teatrul Basca, spațiu deținut de Asociația Solidart, a fost accesibilizat cu o rampă pentru persoanele în scaun rulant. Am colaborat cu o echipă locală de artiști cu experiență în domeniu, împreună cu un consilier persoană nevăzătoare și un interpret mimico gestual. Spectacolul a fost înregistrat radiofonic și distribuit online gratuit pentru ca alte persoane cu dizabilități de vedere să poată beneficia de acesta. S-a realizat un ghid privind accesibilizarea unui spectacol de teatru pe care l-am promovat apoi în rândul operatorilor culturali din țară. Obiectivul nostru a fost ca accesibilizarea spectacolelor de teatru să devină o practică uzuală, nu doar ocazională sau mai degrabă excepțională, cum este în prezent. Pentru public, cel puțin pentru o parte dintre persoanele nevăzătoare sau cu alte dizabilități, implementarea acestui proiect a reprezentat primul contact cu teatrul și ne dorim să poată fi continuat. Proiectul „Teatru accesibil tuturor” a fost necesar deoarece a dat un adevărat exemplu de bune practici în domeniul incluziunii persoanelor cu dizabilităţi în viaţa culturală, nu numai locală cât şi naţională pentru că spectacolul „Fluturii sunt liberi” a putut fi urmărit în format live-streaming de oriunde.
| Date beneficiari direcţi
La cele trei repezentaţii live-streaming și la înregistrările accesibilizate au fost 549 de beneficiari direcţi. Au fost 532 de beneficiari care au ascultat spectacolul de teatru radiofonic. La dezbatearea despre lansarea ghidului de accesibilizare au participat 12 oameni, din 5 instituții/organizații culturale. O persoană nevăzătoare a fost implicată activ în producţia spectacolului prin accesibilizarea acestuia. Un colaborator al Asociaţiei Solidart a fost format pentru accesibilizarea altor spectacole din repertoriul propriu.
| Activitati
1.Regizoarea Ana Maria Ursu a organizat castingul pentru selecţia actorilor, tehnicianului şi a unui colaborator, care a preluat atribuţiile privind accesibilizarea spectacolului pentru nevăzători. A selectat un interpret mimico-gestual, care a realizat accesibilizarea pentru persoane surde.
2.Regizoarea și persoana nevăzătoare au construit spectacolul de teatru, actorii ținând cont de indicațiile consultantei.
3.Lia Pfeiffer a realizat un decor minimalist cu elemente vizuale pe care nevăzătorii nu le pot percepe dar care au adăugat plus valoare spectacolului-mesaje scrise pe pereţi, combinaţii coloristice etc. S-a pus accent pe senzaţiile ce pot fi transmise, cuprinzând elemente vizuale, tactile, olfactive şi auditive nuanţate.
4.Descrierea narativă audio a spectacolului a fost coordonată de Simona Smultea, cu implicarea regizoarei şi a lui Otniel Floruţ, persoană desemnată de către Asociaţia Solidart. Accesibilizarea spectacolului de teatru a ţinut cont de nevoile specifice ale persoanelor nevăzătoare.
5.Premiera spectacolului „Fluturii sunt liberi” a avut loc în data de 7.02.2021 în format de live-streaming. Am contactat o echipă de 5 operatori care au facilitat această activitate.
6.Înregistrarea audio, procesarea şi mixarea spectacolului de teatru radiofonic în studio.
7.Am creat un ghid de bune practici pe baza experienței privind accesibilizarea acestui spectacol și am organizat o masă rotundă pentru dezbaterea acestui ghid unde am invitat operatorii culturali.
| Rezultatele programului
Rezultatele tangibile: un spectacol de teatru accesibiliat pentru persoanele cu dizabilităţi, o înregistrare video accesibilizată (descriere narativă și interpretare mimico-gestuală),traducerea textului „Fluturii sunt liberi”, un spectacol de teatru radiofonic, un ghid de accesibilizare pentru operatorii culturali (50 buc. Printate), o rampă de acces pentru Teatrul Basca
Schimbarea majoră pe care credem noi că a adus-o proiectul e că am dat un exemplu de bune practici în rândul operatorilor culturali. Discutându-se despre importanța accesibilizării culturii pentru persoanele cu dizabilități, tot mai mulți factori de decizie din domeniul culturii au început să-și accesibilizeze spațiile în Timișoara și din țară.
| Buget
109463,28
| Parteneri
Asociația Ceva de Spus, Stage.on
| Website program
https://basca.tm.ro/jurnal/teatru-accesibil-tuturor/