close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Re:Connect



| Organizator:
    Asociația pentru Mobilitate Socială și Educație Democratică
| Categorie:
    Tineri de bine
| Problema de fond
    Lupta pentru protejarea mediului înconjurător este clar într-un impas: aproape toată lumea agreează importanța protejării mediului, dar foarte puțini oameni acționează în această direcție. Problema sesizată de noi în rândul tinerilor din Comunitatea Urbană Arieș a fost apatia acestora cu privire la protejarea mediului înconjurător. Această problemă derivă dintr-un grad general de apatie în rândul tinerilor cauzat de dificultatea acestora de a-și gestiona propriile emoții, de gradul scăzut de autocunoaștere precum și de lipsa oportunităților de socializare care să permită tinerilor să lege noi prietenii cu alți tineri care își doresc să se implice pozitiv în comunitate. Din analiza realizată de noi cu privire la zona Turda - Câmpia Turzii, am identificat doar câteva evenimente de mediu: 3 sesiuni de ecologizare - la care participă deja persoane cu atitudini puternice promediu, 1 program recurent de colectare și redistribuire de resurse alimentare, aproape exclusiv de la persoane juridice și 1 festival de ziua copilului care a abordat și câteva activități pro-mediu.
Astfel, pornind de la problemele enunțate mai sus, am început să creăm un cadru optim, printr-o ieșire în natură, cu cortul, în care tinerii să se dezvolte personal în timp ce conștientizează rolul deosebit pe care îl are armonia cu natura în dezvoltare.


| Scopul proiectului
    Misiunea noastră cu acest proiect a fost să-i facem pe tineri să se îndrăgostească de natură pentru a crește gradul de implicare al acestora în protejarea mediului înconjurător. Pentru a considera acest proiect unul cu impact semnificativ, am setat următoarele obiective:
1 - Constientizarea importantei mediului în rândul a minim 25 de participanți;
2 - Transmiterea informației la peste 5000 de urmăritori a rețelelor sociale;
3 - Dezvoltarea unui set de unelte de educație non-formală, îmbinând dezvoltarea personală cu educația pro-mediu.


Re:Connect Re:Connect Re:Connect

| Aria geografica
    Sălciua, Județul Alba


| Rezumat
    Anul trecut a avut loc una din cele mai frumoase aventuri ale acestei veri: Re:Connect. Pe parcursul a 4 zile petrecute în natură în #DrumețiaCunoașterii, tinerii au reușit să își însușească niște metode de a-și da seama cine sunt, cine vor să devină, care le sunt scopurile și după ce valori se ghidează în viața de zi cu zi.

| Date beneficiari direcţi
    Re:Connect a avut un număr de 25 de participanți la activitate. Proiectul a fost dedicat liceenilor și tinerilor din Comunitatea Urbană Arieș cu vârste cuprinse între 15 - 24 de ani, care au fost dornici de autocunoaștere, dezvoltarea personală și de acumularea unor noi informații despre educația pro-mediu. Aceștia au luat parte la o tabără în natură, parcurgând toate etapele necesare consolidării unui set de unelte de educație non-formală. Alături de un psiholog specializat, aceștia au luat parte la activități de autocunoaștere și dezvoltare personală. Prin urmare, 25 de tineri au avut parte de formare în cadrul proiectului.

| Activitati
    Prima etapă pe care am parcurs-o a fost să dezvoltăm activități de educație non-formală care să introducă aspecte de interacțiune cu natura cu jocuri de autocunoaștere. În acest sens, am dezvoltat pentru cele 4 zile petrecute cu tinerii în natură următoarele activități: drumeție prin care tinerii au explorat patrimoniul natural din Sălciua, pe parcursul căreia aceștia au fost organizați în grupuri de câte doi și au aplicat împreună un chestionar cu întrebări de autocunoaștere și o sesiune de instruire privind realizarea responsabilă a focului de tabără în natură cu exerciții de explorare a valorilor personale prin povești la focul de tabără. Drumetia a avut loc până la Huda lui Papară, prin care tinerii au parcurs un chestionar cu 36 de întrebări validate prin studii de psihologie ca având un rol pozitiv în autocunoaștere.

A doua etapă pe care am parcurs-o a fost să pregătim spațiul în care urma să aibă loc tabăra cu corturi, obiecte de decor și să îl dotăm cu o mică bibliotecă cu 20 de cărți de specialitate care abordau tematici relevante autocunoașterii precum: formarea de obiceiuri sănătoase, dezvoltarea motivației sau dezvoltarea de relații sănătoase.
Ultima etapă parcursă a fost organizarea taberei efective. Astfel, în tabără, au avut loc discuții despre valori la focul de tabără, dezbateri între tineri, discuții care s-au concentrat și pe armonizarea acestor valori cu protejarea mediului înconjurător. Mai mult, au avut loc 3 sesiuni de meditație ghidată în natură, sesiuni în care tinerii și-au explorat propriile emoții și au avut ocazia să discute liber, în cerc, sub coordonarea unui psiholog, metode sănătoase de raportare la propriile emoții precum și direcții de dezvoltare personale în funcție de problemele cu care se confruntă fiecare.


| Rezultatele proiectului
    Re:Connect a fost un proiect prin care fiecare dintre tineri a fost implicat activ în mai bine de 24 de ore de formare într-o tabără intensivă de 4 zile. Mai mult, spre deosebire de campaniile clasice, care transmit doar informație, acest proiect a fost un întreg joc, care a angrenat nu doar cunoștințe, dar emoții și valori la un nivel foarte profund. Prin comportamentele pro-mediu exersate în natură de către participanți, am reușit să asigurăm o adoptare mai longevivă a acestora.
Un rezultat important al Re:Connect este următorul: am adus în tabără 25 de tineri ușor pasivi și am trimis acasă 25 de tineri activiști de mediu în devenire! Acești tineri s-au implicat deosebit ulterior în alte proiecte de mediu locale, activități precum campaniile de ecologizare a Cheilor Turzii sau a zonei Băi din Turda.
Am dezvoltat un set de unelte de educație non-formală care îmbină dezvoltarea personală cu educația pro-mediu: De cele mai multe ori, educația de mediu se face în mod moralist - mediul trebuie protejat pentru că ”așa e bine”. Îmbinând dezvoltarea personală cu educația de mediu, am creat niște unelte care trec dincolo de simpla morală la a dovedi cum natura poate fi un aliat în bunăstarea psihică. Tinerii au abordat subiecte de importanță deosebită pentru sănătatea lor mintală: gestionarea emoțiilor negative, dezvoltarea unui sistem de valori și evaluarea critică a propriilor noastre comportamente.
Am informat peste 7000 de persoane local cu privire la importanța dezvoltării activităților de educație pro-mediu în comunitate prin postările realizate pe noi pe rețele de socializare și materialele de tip ”story” distribuite pe Facebook și Instagram. Astfel, am reușit să transmitem și în rândul vizitatorilor din mediul online importanța realizării activităților.


| Bugetul
    Bugetul proiectului a fost în valoare de 12635.86 RON, acesta fiind obtinut prin intermediul unei finanțări de la Consiliul Județean Cluj - Legea 350. Suma a fost investită în materiale promoționale pentru participanți, în materiale necesare desfășurării activității și a asigurării unui mediu optim desfășurării acestora. Bineînțeles, o parte din buget a fost folosit și pentru a achiziționa alimentele de care a fost nevoie pentru pregătirea meselor participanților. LEI

| Despre organizator
    Activitățile Asociației pentru Mobilitate Socială și Educație Democratică sunt concepute pentru a răspunde nevoilor culturale și educaționale ale tinerilor din Comunitatea Urbană Arieș, care deseori nu dispun de oportunități adecvate de dezvoltare. Proiectele AMoS ED vizează îmbunătățirea deprinderilor personale și profesionale ale tinerilor încă din perioada liceului, pentru a le spori șansele de a se lansa cu succes pe piața muncii.

| Website proiect
    



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->