close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Consiliul Local al Tinerilor



| Organizator:
    Asociația pentru Mobilitate Socială și Educație Democratică
| Categorie:
    Tineri de bine
| Problema de fond
    La nivelul comunității locale am observat următoarele probleme:
1. Tinerii nu au ocazia să își spună dorințele și să își facă vocea auzită în comunitate. Deciziile luate la nivel local de către factori de decizie din administrația publică, deseori, nu au în vedere nevoile tinerilor. Așadar, aceste decizii pot fi adesea neconforme cu dorințele tinerilor, învechite și deloc cu un caracter inovativ, sau chiar în neconcordanță cu părerile acestora.
2. Elevii nu au parte de educație în modalitatea de funcționare a aparatului local administrativ și în luare de decizii în comunitate. Aceștia nu înțeleg cu ce se ocupă primăria și cum se iau deciziile la nivel local. Astfel, mulți tind să aibă o atitudine pasiva față de administrația locală, din cauza lipsei de informații, sau, în cazul în care există interes, să nu aibă contextul pentru a afla informații juridice. Atât timp cât nu se implică în activități care au ca scop informarea, mulți tineri ajung să nu își cunoască pe deplin drepturile și să le folosească în avantajul lor. Lipsa interacțiunii dintre tineri și factori de decizie locali duce la o lacună în rândul elevilor din punct de vedere juridic.
3. Participarea tinerilor: Comunitatea din care provenim întâmpină dificultăți cu implicarea tinerilor în procesul decizional sau cu informarea acestora cu privire la deciziile luate. Prin urmare, o simulare a unei ședințe de consiliu este o modalitate de a încuraja participarea tinerilor și de a le oferi ocazia de a-și exprima opiniile și preocupările.


| Scopul proiectului
    Principalele obiective ale proiectului nostru au fost următoarele:
1. Atragerea a 21 de tineri interesați de cum funcționează luarea de decizii la nivel local și care doresc să reprezinte vocea tinerilor din comunitate;
2. Formarea unor competențe și cunoștințe în domeniul administrativ, în rândul participanților;
3. creșterea gradului de implicare a tinerilor în procesul decizional la nivelul consiliului local.


Consiliul Local al Tinerilor Consiliul Local al Tinerilor Consiliul Local al Tinerilor

| Aria geografica
    Turda

| Rezumat
    Consiliul Local al Tinerilor a dat voce pentru 21 de tineri din Comunitatea Urbană Arieș să își expună ideile inovative într-o ședință simulată de consiliu local. Aceștia au fost instruiți în analizarea nevoilor pe care le are comunitatea, în gândirea unui proiect de infrastructură de la 0 și în public speaking pentru a atrage atenția actorilor civici cu privire la nevoile comunității și dorințele acestora.

| Date beneficiari direcţi
    Consiliul Local al Tinerilor a avut un număr de 21 tineri participanți. Proiectul a fost dedicat liceenilor și tinerilor din Comunitatea Urbană Arieș cu vârste cuprinse între 15 - 19 de ani, care au fost dornici de formarea unor competențe și cunoștințe cu privire la cum funcționează luarea deciziilor la nivel local. Aceștia au colaborat cu consilieri ai Primăriei Turda, au participat la ședințe de conturare a ideilor și de formare a proiectelor. În final, tinerii au luat parte la o simulare de ședință de consiliu local în cadrul căreia și-au susținut proiectele.

| Activitati
    Etapele proiectului au fost următoarele:
1. Creare rețea colaboratori. Prin colaborare cu Primăria Turda, tinerii au avut la dispoziție consilieri locali care să-i îndrume în realizarea proiectelor pentru simularea de ședința. Pentru accesul la un număr cât mai mare de tineri, am încheiat parteneriate cu școli și licee la nivelul Turzii și Câmpiei Turzii. Încheind parteneriate cu acestea, am organizat o campanie de recrutări, în cadrul căreia ne-am folosit de afișe, stickere și prezentări prin clase, pentru a aborda tinerii și a-i invita să participe la proiect.
2.Instruirea tinerilor. În urma recrutării de #TineriConsilieri, ne-am ocupat de pregătirea acestora, prin intermediul unor training-uri. Tinerii au participat la o serie de traininguri, atât de public speaking, cât și de înțelegere a aparatului administrativ local. Aceștia le-au oferit sfaturi practice, exemple, și sprijin oricând aveau nevoie de ajutor la partea de gândire a proiectelor propuse.
3. Desfășurarea ședinței de consiliu local. În cadrul simulării ședinței de consiliu local, tinerii și-au prezentat ideile de proiecte și au dezbătut pe baza acestora. Publicul prezent le-a putut acorda întrebări participanților despre proiectele susținute. La final a existat și o premiere a tinerilor consilieri, tot evenimentul fiind filmat și difuzat live pe rețele de socializare și canale locale de presă.
4. Diseminare rezultate pe canalele de social media ale organizației.


| Rezultatele proiectului
    Putem analiza rezultatele proiectului în comunitate prin următoarele puncte:
1. Nivelul de conștientizare în rândul comunității
Simularea ședinței de consiliu local fiind derulată live de către un trust de presă, a reușit să facă ideile tinerilor cunoscute la un număr mare de persoane din comunitate. Mai mult de atât, nevoile tinerilor au fost prezente și la televizor, acestea ajungând să fie auzite de alte sute de persoane din Comunitatea Urbana Aries. Datorită acestor apariții în rândul populației orașului, am reușit să creștem gradul de interes și sprijin din partea comunității pentru inițiative civice.
2. Impactul în rândul tinerilor
Tinerii au avut ocazia să experimenteze cu adevărat viața unui consilier local, ce atributii implică și care este procesul de gândire ce stă la baza unei hotărâri la nivel de comunitate. Datorită acestui proiect am adus în rândul tinerilor atât informații corecte cu privire la modul de funcționare al aparatului administrativ local, cât și interes pentru aceștia și cadru în care pot să își exprime dorințele și nevoile la nivel comunitar.
3. Impact personal asupra participanților
Tinerii au purtat discuții, inclusiv informale, cu persoane de decizie la nivel local. Acest lucru a dus la legături între tineri și administrația publică, și la un mai bun dialog intergenerațional, astfel încât dorințele tinerilor vor fi luate în considerare. Aceste relații dintre tinerii competenți, informați și activi în comunitate și persoanele de decizie, duc la o dezvoltare comunitară cu mult mai facilă și mai optimă pentru întreaga populație.


| Bugetul
    Bugetul proiectului a fost în valoare de 40,445.23 RON, acesta fiind obtinut prin intermediul unei finanțări de la Fundația comunitară - Fondul pentru un viitor mai bun. Acesta a cuprins cheltuieli pentru realizarea materialelor de imagine distribuite în cadrul liceelor partenere precum sunt afișele, pentru mese calde pentru participanți în cadrul trainingurilor și a sesiunilor de gândire a proiectelor. Suma a fost investită în materiale promoționale pentru participanți, în materiale necesare desfășurării activității și a asigurării unui mediu optim desfășurării acestora. LEI

| Despre organizator
    AMoS ED este o non-guvernamentală condusă de o viziune a tinerilor care prin fiecare activitate, inițiativă, proiect nou pe care îl organizează își dorește să contribuie la dezvoltarea potențialului tinerilor și dezvoltarea comunității din care aceștia provin.
Societatea are nevoie pe multe paliere de oameni dispuși să producă schimbarea, iar AMoS ED își propune să adune o comunitate de oameni dispuși să o realizeze.


| Website proiect
    



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->