Participanti & Proiecte
Scoala pentru o Romanie Verde
|
Organizator: Asociatia Zibo Help |
|
Categorie: Protectia mediului |
De ce se pune accent pe educația ecologica? Pentru ca, in prezent, oamenii folosesc (abuzand deseori, cu buna știinta sau fara)de resursele naturale ale pamantului.In fiecare colt al lumii, oamenii taie paduri, extrag minerale si surse de energie, erodand solul de la suprafata, poluand aerul si apa, creand deseuri primejdioase si producand o ruptura a zonelor naturale intr‐un ritm fara precedent in istoria vietii pe pamant.
Problemele de mediu sunt urgente si trebuie abordate de intreaga comunitate, iar educatia trebuie sa fie o parte integranta a solutiei.
In conditiile cresterii gravitații problemelor de mediu, proiectul "Școala pentru o Romanie Verde" propune o solutie pentru ameliorarea acestor probleme si contribuie la educarea ecologica a tinerei generatii, cea mai expusa la pericolele.
| Scopul proiectului
Scopurile proiectului:
-Colectam si reciclam hartie si pet-uri
-Educam copii
-Salvam copaci
-Dotam scoli
Obiectivele stabilite pentru primul an scolar (2012-2013) au fost:
-minim 500 scoli inscrise
-minim 100 tone hartie reciclata
-editarea unor materiale didactice despre ecologie
-modalitati de implicare a factorilor locali in sustinerea activitatii scolilor
| Aria geografica
Toate judetele si orasele tarii
| Rezumat
"Scoala pentru o Romanie Verde" este un program ecologic national, adresat institutiilor de invatamant: scoli, licee, gradinite.
In cadrul programului institutiile de invatamant colecteaza si predau hartie si pet-uri, primind bani si premii in bani. Astfel, pentru fiecare 2 tone de hartie colectate, scoala primeste 200 lei. In plus, sunt oferite premii lunare in bani, in valoare de 1.000 euro pe luna.
In anul scolar 2012-2013 au fost oferite cadouri sub forma de tricouri, sepci, carti celor mai activi elevi si un premiu lunar de 100 euro pentru cel mai activ profesor.
Scopurile actiunii:
-colectam si reciclam hartie si pet-uri
-educam copii
-salvam copaci
-dotam scoli
Care au fost rezultatele obtinute in anul scolar 2012-2013?
-425 scoli inscrise
-95.214 elevi participanti
-175.159 kg hartie si carton colectate si reciclate(5 stadioane de fotbal acoperite cu un strat gros de 1 m de hartie colectata)
-1320 kg PET-uri colectate si reciclate
Astfel, am salvat 3.000 de copaci!
Premii oferite:
-premii in bani oferite scolilor - 10.000 euro
-bani pentru hartia colectata direct catre scoli: 15.000 ron
-premii in bani si cadouri in valoare aproximativa de 3.000 euro
Prin suportul partenerilor am oferit scolilor din Romania, in mod gratuit, unul dintre cele mai complete manuale de ecologie, util pentru ciclul gimnazial si liceal.
Datorita rezultatelor remarcabile obtinute, acest proiect a fost rasplatit cu:
-premiul I la Gala Societatii Civile din 3 iunie 2013, sectiunea "Programe pentru tineret"
-premiul I la Gala Premiilor pentru un Mediu Curat din 12 decembrie 2013
Acest proiect NU a beneficiat de buget! Intreaga activitate s-a bazat pe voluntariatul profesorilor coordonatori din fiecare scoala, experienta si creativitatea initiatorilor.
| Date beneficiari
In anul scolar 2012-2013 au participat la derularea proiectului:
-Peste 3.000 de profesori. Contributia acestoar a fost determinanta in derularea proiectului. Profesorii coordonatori au organizat activitatea zilnica de colectare hartie, predarea acestora, motivarea si implicarea parintilor, factorilor locali in sustinrera activitatii de colectare hartie si pet-rui. Profesorii au organizat numeroase actvitati punctuale de ecologie si educatie ecologica: promovarea actiunii prin afise, emailuri, etc, igienizarea unor rauri, strazi, colectand si predand pet-urile colectate, cursuri de educatie ecologica, etc.
-95.214 elevi participanti in actiunile organizate
-parintii au fost motivati sa prijine actiunile elevilor
-comunitatile locale au participat activ, colectand si predand hartie in numele scolilor participante
| Rezultatele proiectului
Rezultatele obtinute in cifre absolute:
-425 scoli inscrise
-95.214 elevi participanti
-175.159 kg hartie si carton colectate si reciclate
-1320 kg PET-uri colectate si reciclate
-premii in bani in valoare totala de 10.000 euro
-bani virati catre scoli pt hartia si pet-urile colecatate - 15.000 ron.
Insa acest proiect inseamna mult mai mult:
-banii si premiile in bani oferite scolilor au putut fi utilizati pe baza unor miniproiecte, in interesul scolilor. Astfel, au fost modernizate laboratoare, sali de curs, terenuri de sport, achizitionarea de materiale didactice si echipamente IT, echipament de supraveghere, dotarea unei biblioteci scolare cu carti si manuale.
-implicarea copiilor si parintilor au generat schimbarea unor mentalitati si stabilirea unor obiceiuri si cutume zilnice, privind colectarea selectiva a deseurilor. Organizarea unor actiuni punctuale de ecologizare de catre profesori, a generat noi atitudini si comportamente in randul copiilor participanti. Marturie stau numeroasele mesaje venite din partea profesorilor, cu relatari inedite si pasionate despre reactia copiilor si parintilor.
-mecanismele si instrumentele simple prin care factorii locali(firme, institutii) pot colecta si preda hartie in numele scolilor din comunitatile locale a generat un interes local atat pentru sustinerea concreta a scolilor locale, cat si alte actiuni ecologice la nivel local.Sentimentul de patriotism local a generat implicarea unor factori locali, incepand de la unele Consilii Judetene, companii, firme sau chiar persoane fizice.
| Bugetul proiectului (in RON)
0
| Parteneri
Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, Aqua Carpatica, Adventure Camps, A.N.P.C.P.P.S.Romania, 425 institutii de invatamant din toata tara
| Website-ul proiectului
http://www.zibo.ro/mallul-copiilor/sponsor/Scoala-pentru-o-Romanie-Verde-714