Participanti & Proiecte
Fondul Stiintescu - Program National
|
Organizator: Federația Fundațiile Comunitare din România |
|
Categorie: Programe |
Exista o discutie din ce in ce mai animata in societate despre performanta si cultura din scolile romanesti. Parinti, ong-uri, companii si alti oameni interesati de educatie sunt din ce in ce mai implicati si dornici sa contribuie la o schimbare. Dar ceea ce lipseste din peisaj este un cadru mai larg in care toti cei interesati sa-si poata organiza ofertele si efortul.Pe de o parte, scolile nu au mecanismele necesare pentru a folosi resursele disponibile in jurul lor, in timp ce micile ong-uri sau grupuri de initiativa nu au acces la resurse.Fundatiile Comunitare au, astfel, oportunitatea de a concentra si organiza resurse locale in jurul educatiei. Cu atat mai mult cu cat, in ultimii ani, au evoluat in a-si asuma un rol important in comunitatile pe care le servesc si s-au constituit intr-o miscare nationala cu o viziune comuna.
| Scopul proiectului
Stiintescu este un fond local destinat educatiei STEM si care are ca scop principal finantarea si de idei inovatoare care pot face stiintele mai atractive pentru elevii din invatamantul preuniversitar si care pot fi aplicate cu sprijin financiar din comunitate.
obiectivele programului sunt:
sa ofere beneficiarilor resurse pentru a crea proiecte care sa faca stiintele mai atractive si interesante pentru elevi.
sa incurajeze filantropia individuala si sa aduca la un loc, in jurul unui subiect important precum educatia, o comunitate locala de suporteri si oameni de actiune
| Aria geografica
Sibiu, Bucuresti, Iasi, Cluj, Brasov, Mures, Odorheiu Secuiesc, Bacau, Oradea, Fagaras, Prahova
| Rezumat
Fondul Stiintescu este dezvoltat de catre Federatia Fundatiile Comunitare din Romania cu sprijinul Romanian-American Foundation.Obiectivele strategice ale fondului sunt: sa ofere profesorilor resurse pentru a crea proiecte care sa faca stiintele mai atractive si interesante pentru elevi, sa incurajeze filantropia individuala si sa aduca la un loc, in jurul unui subiect important precum educatia, o comunitate locala de suporteri si oameni de actiune.La sfarsitul lui 2014 a fost derulat cu sprijinul RAF un proiect pilot in 4 orase (Bucuresti, Cluj, Iasi si Sibiu), pentru a testa ipoteza ca Fundatiile Comunitare pot fi “intermediarul” potrivit pentru a dezvolta un program local de granturi destinate proiectelor mici de educatie STEM.Din ianuarie 2016, programul s-a extins la nivel national, fiind deschis pentru toate Fundatiile Comunitare.Fiecare Fond Stiintescu este realizat de catre Fundatia Comunitara impreuna cu parteneri locali, iar granturile sunt acordate educatorilor, organizatiilor neguvernamentale, grupurilor de initiativa, persoanelor fizice, studentilor pentru initiative locale inovative destinate educatiei in domeniul stiintelor.Sunt finantate in primul rand proiecte care vizeaza cresterea interesului elevilor pentru stiintele exacte si care au ca tema centrala implicarea activa a elevilor.Fundatiile comunitare mobilizeaza resurse financiare locale de la donatori individuali sau companii, iar grantul acordat de RAF dubleaza sumele atrase din comunitate.
Rezultate (2015-2017):
-11 fundatii care implementeaza proiectul
-126 de proiecte finantate
-794 educatori Stiintescu (elevi, profesori, parinti)
-14981 elevi beneficiari directi
-1257 donatori mobilizati pe plan local
-288870 USD-fonduri atrase din comunitate
-465794 USD-fonduri RAF
-231394 USD-pt finantantari
| Date beneficiari
794 de elevi, profesori, parinti care au obtinut finantarea proiectelor de la fundatia comunitara
| Date beneficiari
14981 de elevi si copii care participa la desfasurarea proiectelor; familiile lor, publicul participant la evenimentele de pe parcursul proiectelor sau la evenimentul mare, de final, al fiecarei editii.
| Activitati
Stiintescu are un specific aparte cu etape clare de desfasurare identice pentru toate fundatiile comunitare care il implementeaza. Prima faza este cea a designului de program care se face impreuna cu actorii locali pentru a rezulta la capatul mai multor luni de consultare un program specific comunitatii. Etapa urmatoare este dedicata strangerii de fonduri din comunitate de la donator corporate sau de la cei individuali prin organizarea de diverse evenimente de strangere de fonduri (Cercul Donatorilor Individuali, Crosul pentru scoli, Swimaton). Sumele atrase din comunitate sunt dublate de RAF. Fiecare fundatie are un calendar propriu influentat de etapa de fundraising. Urmeaza lansarea apelului de proiecte in comunitate, pe baza unui ghid al aplicantului si a unui formular de inscriere. Proiectele primite sunt evaluate de de un juriu independent format din experti în educatie si stiinte, reprezentanti ai mediului de afaceri si persoane active din comunitatea locala. Dupa selectie, exista o intalnire a tuturor beneficiarilor necesara pentru cunoastere si prezentare a desfasurarii programului si a etapelor de raportare, de monitorizare și a felului in care sunt comunicate activitatile desfasurate, etc. Pe parcursul programului coordonatorii sunt in permanenta legatura cu beneficiarii si acorda sprijin ori de cate ori este necesar. Fiecare editie de Stiintescu se incheie cu un eveniment final in care toate proiectele sunt prezentate publicului.
| Rezultatele proiectului
In ansamblu, cele mai importante efecte generate au fost cresterea interesului pentru stiinte si implicarea din ce in ce mai activa a profesorilor, elevilor, grupurilor de initiativa si participantilor activi din comunitatea locala. Datorita activitatilor practice menite a explica fenomenele stiintifice, dar si a implicarii directe a elevilor, acestia au reusit sa inteleaga mai bine partea teoretica predata la scoala si a crescut de asemenea si interesul fata de orele de stiinta, asa cum mentioneaza ei insisi in testimonialele culese de fiecare fundatie dupa incheierea programului. Totodata, profesorii au reusit prin finatarile obtinute sa achizitioneze instrumente, truse, materiale care i-au ajutat in sustinerea orelor de stiinte.
In particular, au crescut de la o editie la alta: numarul membrilor comunitatii celor interesati de educatie in domeniul STEM, numarul donatorilor, numarul aplicantilor, numarul scolilor, liceelor si organizatiilor implicate si vizibilitatea proiectului in plan local si national.
Unul dintre efectele benefice ale programului a fost continuarea unor proiecte dincolo de programul Stiintescu, autonomizarea lor ca hub-uri dedicate activitatilor educationale din aria stiintelor.
| Bugetul
2632500
| Parteneri
Romanian American Foundation, Fundatia Comunitara Sibiu, Fundatia Comunitara Bucuresti, Fundatia Comunitara Iasi, Fundatia Comunitara Cluj, Fundatia Comunitara Brasov, Fundatia Comunitara Mures, Fundatia Comunitara Odorheiu Secuiesc, Fundatia Comunitara Bacau, Fundatia Comunitara Fagaras, Fundatia Comunitara Prahova, Fundatia Comunitara Oradea
| Website proiect
www.stiintescu.ro