close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Academia Civică



| Organizator:
    Asociația pentru Mobilitate Socială și Educație Democratică
| Categorie:
    Tineri de bine
| Problema de fond
    În Comunitatea Urbană Arieș, vânătoarea de oportunități locale devine o raritate în rândul tinerilor. Aceștia devin tot mai pasivi când discutăm de învățarea a mai mult decât strictul necesar cerut de școală.
Scopul proiectului este să angrenăm tinerii din CUA într-un program complex de formare prin care să dobândească competențe transmise prin mijloace inovative și fascinante.
Relevanța proiectului pentru tineri și comunitate se regăsește în următoarele 3 puncte:
(1) Lipsa de interes spre implicare extra și dezvoltare. Am consultat 30 de tineri din comunitatea Turdeană printr-un focus group ca să aflăm care le sunt interesele și nevoile actuale. Astfel am descoperit că studiul obligatoriu la mai bine de 15 materii, din care interesul real este la mai puțin de jumătate din ele, le captează o mare parte din timpul prețios pe care l-ar putea investi în domenii de interes lor.
(2) Metodele de educație formală inadaptate la nevoile în continuă schimbare ale tinerilor. Într-o lume acaparată de tehnologie, în care atenția tinerilor este ușor distrasă constant, tehnicile vechi de învățare la ore neschimbate de mai bine de 30 de ani nu mai dau un randament cu adevărat semnificativ pe termen lung.
(4) Scăderea în timp a calității forței de muncă locale. Dacă tinerii nu au parte de experiențe de învățare non-formală care să le arate importanța aplicabilității cunoștințelor sau care să îi perfecționeze în domenii specifice de activitate, atunci forța de muncă valoroasă pe plan local se va estompa în timp.


| Scopul proiectului
    Am avut ca scop creșterea implicării civice a tinerilor din comunitate prin dezvoltarea de competențe necesare dezvoltării și implementării de proiecte non-profit. Obiectivele noastre au inclus organizarea de ateliere pentru tineri, implementarea a 6 inițiative non-profit în comunitate de către tinerii participanți în tabără, creșterea interesului pentru voluntariat și conștientizarea importanței implicării civice în cadrul a 43 de tineri din comunitate prin participarea în tabăra de formare.

Academia Civică Academia Civică Academia Civică

| Aria geografica
    Activitatea s-a desfășurat în Someșul Rece.

| Rezumat
    Academia Civică a creat eroi implicați civic. Tineri cu experiență în organizarea de proiecte civice au creat un cadru de dezvoltare pentru ceilalți tineri din comunitate. Proiectul a avut ca scop creșterea implicării tinerilor în viața civică și dezvoltarea abilităților lor de coordonatori. A fost organizată o tabără în care tinerii au participat la activități educative, în urma cărora au implementat proiectele dezvoltate în cadrul maratonului, în comunitatea locală.

| Date beneficiari direcţi
    Beneficiarii direcți ai proiectului nostru au fost tinerii din Turda și zonele învecinate, cu vârste cuprinse între 15 și 25 de ani, care au fost dornici să se implice și să creeze un bine în comunitate. Am vrut să îi ajutăm să-și dezvolte noi competențe și să se implice în inițiative civice, prin intermediul atelierelor privind gestionarea propriei lor inițiative dezvoltate în tabără.
Am fost atenți și la nevoile specifice ale tinerilor, cum ar fi nevoile de informare, nevoile de dezvoltare personală și nevoile de învățare, astfel încât să putem adapta atelierele și instruirile la nivelul și nevoile acestora.


| Activitati
    Activitățile de derulare au constat în:


CONSULTARE ȘI INFORMARE - la nivel de organizare inițială, consultarea cu alte entități în special cu grupul de 30 de tineri printr-o sesiune de brainstorming a fost derulată de către tineri, astfel încât să fie identificată problema la care am găsit soluția de a stârni dorința de dezvoltare și formare profesională a tinerilor din comunitate prin metode alternative non-formale interactive și fascinante. De asemenea, tinerii sunt cei care s-au asigurat de resurse logistice, pregătirea de materiale necesare la activități, materiale de imagine pentru promovarea proiectului și găsirea de sponsori care să susțină proiectul.
PARTICIPARE LA ACTIVITĂȚILE DERULATE CA BENEFICIARI DIRECȚI - toți cei 43 de participanți au fost tineri de liceu sau absolvenții care și-au dat tot interesul, timpul și resursele din dotare la activități, ca să reușească să dobândească într-un mod fun noi competențe și aptitudini de învățare eficace, să-și facă curaj de a ieși din zona de confort, să încerce lucruri noi prin care se pot forma personal și profesional. Și prin urmare, să ajungă niște oameni cu adevărat de bază în comunitatea din care provin, în care să-și facă vocea auzită și să o dezvolte înspre mai bine zi de zi.
IMPLEMENTAREA DE PROIECTE POST-TABĂRĂ - participanții au gândit în ultima zi de tabără, 6 proiecte civice de la 0 prin care au aplicat tot ceea ce au învățat în sesiunile de formare alături de traineri, ca un început al binelui pe care îl pot fructifica cu brio de acum înainte peste tot și au transmis mai departe acest spirit civic și educativ mai departe la alte 20547 de persoane, printre care majoritatea tot tineri.


| Rezultatele proiectului
    (A) Pe termen scurt: 43 de tineri și-au format competențe în cele 5 domenii abordate la cele 4 training-uri (fundraising, gândirea unui proiect civic, publicitate, evaluarea rezultatelor proiectului, închegarea de relații) într-un cadru competitiv, cu exerciții practice și exemple din viața reală. Astfel, ei și-au format și aptitudini personale cum ar fi comunicarea, creativitatea, rezistența sub presiune, punctualitatea, managementul timpului, adaptabilitatea, organizarea, gândirea obiectivă etc.
(B) Pe termen mediu: Participanții au putut să-și pună în practică aceste competente prin implementarea propriilor proiecte gândite în cadrul maratonului de 24 de ore de la finalul taberei, în comunitățile din care provin. Astfel, au fost implementate 6 inițiative dedicate tinerilor, desfășurate pe 3 luni de la încheierea taberei, în domenii precum realizarea de expoziții cu experimente din științele exacte, simularea unui consiliu local etc. Academia Civică a reușit să strângă atingă reach de 40 905 de persoane informate despre implementarea întregii inițiative și impactate de către aceasta.
(C) Pe termen lung: (a) Cei 43 de tineri au transmis toate informațiile acumulate în cadrul programului de formare, mai departe altor tineri care să facă un bine în comunitate, în primul rând prin scopul divers al proiectelor gândite de la 0 și implementate de ei, și în al doilea rând din perspectiva de coordonator și elev „obișnuit” prin puterea exemplului, putând fi considerați niște adevărate modele care le demonstrează și altor tineri că SE POATE. (b) Și poate cel mai important punct este faptul că aceștia și-au format per total noi atitudini pro învățare. Ei au putut observa că se poate să acumulezi cunoștințe și prin metode faine și practice care chiar să-ți fie de folos în viață.


| Bugetul
    Bugetul proiectului a fost de 50.000 RON, obținuți printr-un grant acordat de Reiffeisen Comunități. Fiecare categorie din buget a fost alocată cu atenție și astfel am putut asigura resursele necesare pentru desfășurarea proiectului. Bugetul a fost folosit în toate etapele proiectului pentru achiziționarea materialelor necesare desfășurării acestuia: materiale promoționale, contractarea spațiului pentru tabără, promovare, roll-up, stickere, mape, etc. LEI

| Despre organizator
    Asociația pentru Mobilitate Socială și Educație Democratică (AMoS ED) este o organizație non-guvernamentală dedicată formării comunităților în care fiecare persoana isi poate crea propria valoare. Misiunea AMoS ED este ca prin fiecare proiect pe care îl organizează, sa creeze noi eroi implicați civic pentru comunitatea locală. De-a lungul timpului, proiectele organizației au fost recunoscute local, regional, dar și național în cadrul unor diverse gale.

| Website proiect
    



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->