Participanti & Proiecte
Bătrâneți frumoase pentru vârstnicii singuri din România
|
Organizator: Asociația Niciodată Singur - Prietenii Vârstnicilor |
|
Categorie: Programe |
În 2020, programul a trecut printr-o criză majoră, în momentul izbucnirii pandemiei de COVID-19 și opririi vizitelor la domiciliu. Reorganizarea lui în perioada restricțiilor a fost dificilă și organizația a început să ofere mai mult sprijin practic pentru vârstnicii care nu puteau ieși din casă să își facă cumpărături. În 2021, programul nostru deraiase destul de mult de la scopul inițial, de reintegrare socială și acompaniere a vârstnicilor singuri și ne-am dat seama că pandemia n-a făcut decât să agraveze sentimentul de singurătate al acestora, așa că intervenția noastră era acum și mai necesară. Am găsit un partener strategic în Dr. Max, am reconstruit întreg programul și am dezvoltat instrumente: am reanalizat nevoia printr-un studiu național, am extins și creat noi echipe, am ajuns la un număr dublu de vârstnici singuri integrați.
| Scopul proiectului
Scopul principal al programului este crearea de relații de durată de prietenie între generații, cu ajutorul unui voluntar care devine o prezență constantă în viața vârstnicului și oferă sprijin moral, practic și material pentru a-l ajuta să se reintegreze social și a alina sentimentul de singurătate. Voluntarul vizitează vârstnicul săptămânal sau o dată la două săptămâni, iar obiectivul organizației este de a crea contexte sigure pentru începerea relației, menținerea ei și însoțirea celor doi în momente importante (ieșiri individuale, ieșiri de grup, mese de sărbătoare, aniversare).
| Aria geografica
București, Brăila, Cluj, Constanța, Iași, Ploiești, Pitești
| Rezumat
Programul a pornit în 2006 ca un proiect al Fundației Regale Principesa Margareta a României și din 2015 a s-a transformat în programul principal al Asociației Niciodată Sigur – Prietenii Vârstnicilor. Se adresează vârstnicilor singuri și oferă acestora, prin intermediul unei relații de lungă durată cu un voluntar, sprijin moral (companie și interacțiuni sociale), practic (ajutor la cumpărături, însoțire la medic, la farmacie) și material (pentru vârstnicii cu venituri sub venitul mediu). În 2020 a trecut printr-o criză majoră, iar din cauza pandemiei, a stagnat. Cu ajutorul Dr. Max, am reconstruit programul în 2021. 1 din 4 vârstnici din mediul urban, adică peste 450 000 de vârstnici, se confruntă cu un grad ridicat de singurătate, spune studiul făcut cu cei de la Kantar Romania pentru a înțelege mai bine nevoile vârstnicilor singuri. Am pus interacțiunea de calitate în mijlocul activității noastre și am perseverat cu vizitele regulate la domiciliu, în concordanță cu restricțiile în vigoare. Am integrat în program 125 noi beneficiari și am evaluat 160 de vârstnici singuri, reușind să ne dublăm numărul de beneficiari. Unde au fost restricții medicale din cauza pandemiei, am căutat variante – în aer liber, în fața blocului, telefonic sau digital, în cazul celor peste 60 de vârstnici din programele noastre care au fost ajutați să se digitalizeze în ultimii doi ani printr-un proiect auxiliar programului nostru. Am oferit 457 de mese calde vârstnicilor noștri în 2021, pentru a le alina singurătatea de sărbători (Paște, Crăciun, 1 octombrie), iar mesele au fost însoțite de pachete duse de voluntarii lor. Am reluat mai multe întâlniri fizice în aer liber pe perioada verii și am fost alături de vârstnicii beneficiari care au suferit de COVID și au avut nevoie de sprijin.
| Date beneficiari direcţi
Vârstnici cu vârsta peste 65 de ani, care locuiesc singuri în casele proprii sau în căminele rezidențiale, nu au rude apropiate deloc sau nu au familia în proximitate (copii plecați în strănătate) și se confruntă cu un grad ridicat de singurătate
| Activitati
Am deschis trei noi orașe în 2021: Cluj, Iași și Brașov, ca să ne extindem aria în mai multe centre urbane mari ale țării afectate de singurătate. Extinderea a însemnat dezvoltarea de 6 echipe autonome locale de voluntari în țară și 5 echipe în București. Am reluat ieșirile de grup în aer liber pe timpul verii, mese calde livrate de sărbători de către voluntari și deși în toamnă vizitele s-au mai rărit, spre deosebire de 2020, ele nu s-au oprit – întâlnirile fie au avut loc în aer liber, fie respectând restricțiile, cu măști de protecție și certificat verde, cel puțin o dată la două săptămâni în perioadele grele ale pandemiei. Acolo unde nu s-au putut întâmpla, voluntarii au făcut asistență telefonică permanentă, de cel puțin două ori pe săptămână. Cu ajutorul lor, am explorat noi modalități de a comunica: două proiecte de digitalizare în trei orașe, cu un grup de peste 60 vârstnici beneficiari.
Studiul „Explorarea singurătății la persoanele vârstnice din România” a fost realizat cu KANTAR Romania, în perioada noiembrie - decembrie 2021, și conține un element calitativ (interviuri în profunzime) cât și unul cantitativ (sondaj telefonic). Sondajul a fost aplicat pe un eșantion de 501 persoane, bârbați și femei, cu vârsta între 65-85 de ani, din mediul urban și rural. Studiul este reprezentativ la nivel national și l-am folosit ca să dezvoltăm o metodologie nouă de intervenție asupra singurătății vârstnicilor, precum și să demarăm o campanie națională de conștientizare.
| Rezultatele proiectului
Rezultate cantitative: am recrutat 105 voluntari noi în 2021, în 25 de sesiuni de recrutare. Am integrat în program 125 noi beneficiari, iar la finalul anului 2021 aveam 205 vârstnci singuri care aveau voluntari și alți 40 care au părăsit programul în 2021 (20 în urma decesului, 20 pentru că nu au fost compatibili pe termen lung). 85 dintre ei au beneficiat de ajutor material în alimente sau medicamente în cuantumul a 100 lei/lună. Am oferit 457 de mese calde vârstnicilor, pentru a le alina singurătatea de sărbători (Paște, Crăciun, 1 octombrie).
Rezultate calitative: odată cu extinderea și adaptarea la valurile puternice ale pandemiei din 2022, programul a devenit mai rezilient și a dezvoltat noi instrumente. Studiul Național ne-a confirmat realitatea singurătății: 1 din 4 vârstnici din mediul urban, adică peste 450.000 de vârstnici, se confruntă cu un grad ridicat de singurătate. Prin urmare, am integrat la finalul lui 2021 în evaluările inițiale ale vârstnicilor scala UCLA a singurătății, pentru a putea monitoriza mai bine schimbarea și rezultatele programului la nivel individual al vârstnicului.
Am realizat că unul dintre pilonii-cheie de program este interacțiunea și a-i ajuta pe vârstnicii singuri și izolați de restul comunității să aibă interacțiuni de calitate – fie că sunt vizite, apeluri telefonice sau apeluri video, așa că alocăm mai multă atenție compatibilizării între vârstnic și voluntar, existenței unei interacțiuni de orice fel cu o anumită constanță și activităților în care pot fi împreună, vârstnicul și voluntarul.
| Bugetul
902262
| Parteneri
Farmaciile Dr. Max, Kantar Romania, Fundatia Regală Principesa Margareta a României, Federația Internațională Les Petits Freres de Pauvres
| Website proiect
https://niciodatasingur.ro/