Participanti & Proiecte
Recreatie cu Sens Civic
|
Organizator: asociatia sens civic |
|
Categorie: Proiecte pentru tineret |
Punctul de pornire a fost nemultumirea generala a elevilor fata de sistemul educational, care nu ii pregateste pentru integrarea in viata sociala si nici nu incurajeaza implicarea activa a acestora in comunitate. Elevii au nevoie de altfel de educatie, de socializare, de comunicare, de diferentiere si de atentie. Aceste nevoi au fost foarte usor identificate prin diversele sesizari ale voluntarilor, marea majoritate a acestora fiind elevi.
| Scopul proiectului
Scopul principal al proiectului „Recreatie cu sens civic” este implicarea copiilor si tinerilor in activitati de educatie nonformala, stimularea creativitatii, spontaneitatii, dezvoltarea abilitatilor si promovarea unei educatii civice adecvate.
Obiectivele proiectului au fost: creare unui mediu placut, diferit de cel oferit de sistemul educational, promovarea adevaratelor valori civice si a ideii de voluntariat, dezvoltarea unor diferite abilitati atat ale beneficiarilor cat si ale voluntarilor, promovarea metodelor de educatie non-formala bazata mai ales pe învatarea prin joc.
| Aria geografica
Piatra Neamt
| Rezumat
Sistemul educational al zilelor noastre este din ce in ce mai descurajant, limitativ si deloc provocativ. Ii lasa pe tineri neincrezatori, cu aptitudini nedescoperite si acestia inevitabil se retrag, cauta refugiu in alte activitati, fac din invatat un dusman si devin dependenti de internet, pentru ca nimic mai motivant nu ii asteapta in viata reala . Proiectul Recreatie cu Sens Civic le-a oferit o alternativa de educatie nonformala intr-un cadru prietenos,le-a oferit posiblitatea de a alege ce, cum si cand vor sa invete. Beneficiarii au socializat, s-au distrat si in final o parte din ei au devenit voluntari. Proiectul a cuprins o serie de ateliere coordonate de voluntari, clasificate pe categorii de varsta (pentru copii si tineri). Rezultatele proiectului au fost implicarea in activitati de invatare nonformala a beneficiarilor, dezvoltarea aptitudinilor acestora, dezvoltarea spiritului de echipa, imbunatatirea calitatii comunicarii si impactul pozitiv la nivelul comunintatii locale.
| Date beneficiari
| Rezultatele proiectului
Cei 200 de beneficiari ai proiectului au manifestat un feedback pozitiv la final si si-au manifestat dorinta de a participa si anul urmator. Cea mai importanta dovada a reusitei proiectului au fost zilele în care foisorul era neincapator de copii, tineri, zambete de multumire si entuziasm.
Beneficiarii si-au dezvoltat unele aptitudini, au descoperit altele noi, au socializat si s-au împrietenit. Acestia si-au concretizat dorinta de a invata si altfel decat prin memorare mecanica, intr-un mediu cald si non-formal, inconjurati de tineri cu aceleași pasiuni ca si ei.
Implicarea in activitati de educatie nonformala le-a oferit participantilor la proiect ocazia imbunatirii perceptiei despre comunitate si a increderii in ei insisi dar si in ceilalti, dezvoltarea creativitatii, a unui sistem de valori, dezvoltarea unei atitudini participative a tinerilor prin implicarea acestora in organizarea si implementarea activitatilor proiectului si atragerea lor in proiecte de voluntariat. Impactul produs asupra comunităţii locale a constat in diminuarea ratei de esec scolar si cresterea capacitatii de integrare sociala a tinerilor.
Un alt rezultat notabil al proiectului a fost nominalizarea acestuia pana in finala Galei Nationale a Voluntarilor 2014.
| Bugetul proiectului (in RON)
5600
| Parteneri
Primaria si Consiliul Local Piatra Neamt
| Website-ul proiectului
http://senscivic.ro/recreatie-cu-sens-civic-editia-doua/