Participanti & Proiecte
Prima respiratie
|
Organizator: Asociatia Culturala Flower Power |
|
Categorie: Sănătate |
Medicii secției de neonatologie de la Spitalul Județean Slatina aveau nevoie de un aparat de radiologie mobil pentru că radiografiile pentru nou-născuți erau făcute cu un aparat vechi care se afla în altă secție a spitalului și nu era adaptat dimensiunilor mici ale corpului unui nou-născut, fiind destinat adulților. Din 2020, a fost inițiat și un procedeu medical nou, inserarea de catetere venoase centrale percutante la nou născuții tratați la terapie intensivă, aceste dispozitive neputând fi vizualizate în lipsa unui aparat digital cu raze X. In secție sunt tratați și nou-născuți cu detresă respiratorie, necesitând intubație și ventilație mecanică sau ventilație non-invazivă. Monitorizarea în dinamică a bolii pulmonare a nou-născuților necesită obligatoriu radiografie cardiopulmonara care nu se poate face fără un aparat radiologic mobil.
| Scopul proiectului
Scopul-optimizarea actului medical si sporirea gradului de siguranta al nou-nascutilor prin facilitarea accesului personalului medical la o tehnologie de inalta performanta pentru diagnosticarea si tratarea nou-nascutilor care necesita intubatie si ventilatie mecanica, ventilatie non-invaziva, monitorizarea in dinamica a evolutiei bolii pulmonare.Obiective-Optimizarea actului medical prin dotarea sectiei de neonatologie in maximum 5 luni de la
demararea proiectului, Cresterea sanselor de supravietuire a nou-nascutilor cu afectiuni medicale severe, Combaterea mortalității infantile.
| Aria geografica
Olt
| Rezumat
România are cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană, cu 6 decese la 1.000 de nașteri vii. În România, la fiecare 7 ore un bebeluș pierde șansa la viață. Secția de neonatologie a spitalului județean Slatina îngrijește, anual, în jur de 1500 nou-născuți din județul Olt, dar și din județele Vâlcea și Teleorman. Peste 25 % din nou-născuți sunt prematuri, având nevoie de îngrijire medicală în terapie intensivă, dar și de examinări paraclinice de specialitate.
În ultimii ani, medicii specialiști ai secției de neonatologie a Spitalului au fost nevoiți să lucreze cu echipamente medicale îmbătrânite, simțind presiunea numărului mare de nou-născuți prematuri care aveau nevoie de îngrijire medicală la terapie intensivă și de examinări paraclinice de specialitate. Aparatul folosit avea peste douăzeci de ani vechime, neputând să ofere gradul de claritate al aparatelor digitale folosite în secțiile cu acest specific și defectându-se frecvent.Prin proiectul ”Prima respirație”, Asociația Culturală Flower Power a reușit, cu sprijinul Fundației Vodafone România, dotarea secției de neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Slatina cu un sistem de radiologie digital mobil, necesar activității de diagnosticare a nou-născuților și urmăririi în dinamică a aspectului radiologic pulmonar al acestora. Sistemul radiologic va fi util și în diagnosticarea afecțiunilor abdominale sau a sindromului malformativ. Prin proiectul ”Prima respirație”, Asociația Culturală Flower Power a reușit să atingă obiectivele proiectului: creșterea șanselor de supraviețuire ale nou-născuților cu afecțiuni medicale severe, ajunși la secția de neonatologie de la SJU Slatina, precum și la combaterea mortalității infantile pe termen mediu și lung în județul Olt.
| Date beneficiari direcţi
Beneficiari directi:
a.
Nou-nascutii de la sectia de neonatologie din Slatina – o medie anuala de 1500 –
1600 nou nascuti, ai caror mame provin atat din Judetul Olt, cat si, prin transfer, din Judetele
Valcea si Teleorman. Peste 25% din nou-nascuti sunt prematuri care in mare parte necesita
ingrijire medicala in Terapie Intensiva si examinari paraclinice de specialitate.
Nou-nascutii din operatiile cezariene care ocupa procentual cca. 67% din totalul
nasterilor, o parte din acestia necesita ingrijiri in terapie intensiva;
Nou nascutii cu alte patologii: sepsis neonatal, malformatii cardiace congenitale, etc.
care prezinta si simptomatologie respiratorie.
b.
Personal medical inalt calificat de la sectia de neonatologie de la spitalul din Slatina.
Sectia de neonatologie functioneaza cu un numar de 6 medici. Fiecare dintre acesti medici
are specialitatea neonatologie si se confrunta cu imposibilitatea de diagnostic corect a nou-
nascutilor cu patologie respiratorie, abdominala, sindrom malformativ, etc. in conditiile in
care, acesti specialisti se pregatesc si se califica pentru a introduce metode moderne de
interventie in care asistenta tehnica nu poate fi asigurata de echipamentele existente.
| Activitati
Activitățile au fost A1- managementul si comunicarea proiectului-realizarea de campanii de informare, crearea identitatii vizuale a proiectului, coordonarea activităților, comunicarea in cadrul echipei, cu partenerii, finanțatorii, promovarea proiectului, realizarea documentației necesare pentru derularea in bune condiții a etapelor proiectului, raportarea rezultatelor și A2- dotarea secției de neonatologie: identificarea nevoilor spitalului,identificarea surselor de cofinanțare și asigurarea acesteia, realizarea achiziției aparatului, facilitarea sesiunilor de instruire a medicilor în vederea utilizării aparatului și dotarea secției cu aparatura procurată în cadrul proiectului.
| Rezultatele proiectului
Imbunatatirea actului medical prin diagnosticare, urmarire dinamica a evolutiei bolii pulmonare si/sau asistenta performanta a unor proceduri medicale cu ajutorul radiografiei cardio -pulmonare in scopul reducerii mortalitatii infantile.
Cresterea sanselor de supravietuire a nou-nascutilor din judetul Olt care sunt pacienti ai sectiei de neonatologie de la spitalul din Slatina.
Crearea unui mediu medical adecvat diagnosticarii eficiente a diferitelor afectiuni
medicale (cu precadere de natura pulmonara) a nou-nascutilor cu afectiuni grave de la sectia de neonatologie de la spitalul din Slatina.
Crearea unui mediu medical modern si propice desfasurarii profesiei medicilor si
asistentilor medicali de spitalul din Slatina.
Indicatori:
- Minim 1000 (250 /an) de nou nascuti care prezinta afectiuni respiratorii cauzate atat
ca urmare a bolilor pulmonare dar si ca manifestari nespecifice ce insotesc alte patologii,
beneficiari ai procedurilor de diagnosticare performante – metoda de evaluare: registre,
rapoarte medicale si statistici anuale;
- 6 persoane, personal medical inalt calificat, instruit in utilizarea aparatului de raze X
mobil
- Un numar de minim 4000 de familii/tutori ai beneficiarilor directi (nou nascuti
beneficiari ai diagnosticarii si monitorizarii medicale efectuate cu aparatura achizitionata)
| Bugetul
642012 LEI
| Parteneri
Consiliul Județean Olt
| Despre organizator
Scopul ONG este susținerea și promovarea tinerilor artiști și a proiectelor lor. Asociația are drept membri actori, regizori, manageri culturali, profesioniști tineri și și-a propus să identifice și să aplice noi modalități de utilizare a pedagogiei din arta actorului și alte arte în educație.
Misiunea ACFP este de a crea proiecte și programe care să susțină activitățile tinerilor artiști și comunicarea reală dintre aceștia și alte entități.
| Website proiect
https://as-cult-flowerpower.info/category/prima-respiratie/