Participanti & Proiecte
Vârstnici Mereu Conectați
|
Organizator: Asociația Niciodată Singur - Prietenii Vârstnicilor |
|
Categorie: Incluziune socială |
În 2020, odată cu pandemia COVID-19, izolarea socială a mutat multe aspecte ale vieții profesionale și personale în online. Vârstnicii care nu s-au adaptat s-au confruntat cu fenomenul de excludere digitală (izolare digitală). Deși a crescut mult disponibilitatea vârstnicilor pentru a folosi internetul, în continuare nu există programe sau materiale adaptate nevoilor de învățare digitale ale acestora, iar momentul pandemiei ne-a arătat cât de important este să le fim alături și digital. Asociația a pilotat în 2020 un program de învățare digitală pentru vârstnici, sprijinită de Fondul pentru Vârstnici, pentru a le încuraja comportamente sociale și a le alina singurătatea. 35 de vârstnici au primit suport din partea unor voluntari. În 2021, am descoperit că 15 vârstnici din asociație sunt încă activi.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului a fost digitalizarea vârstnicilor singuri, mare parte dintre ei vulnerabili în fața COVID sau greu deplasabili, pentru a-i împuternici să fie mai autonomi cu activitățile lor de zi cu zi și a încuraja comportamente digitale sociale în grupurile lor. Printre obiectivele proiectului au fost dezvoltarea unui manual de învățare adaptat nevoilor vârstnicilor, training pentru voluntari și demararea unui program de vizite de învățare între un vârstnic și un voluntar, dublate de întâlniri online lunare în grupul de vârstnici și interacțiune pe un grup online între ei.
| Aria geografica
București, Cluj, Brăila
| Rezumat
Având în vedere evoluția pandemiei COVID-19 și izolarea tot mai mare a vârstnicilor singuri din cauza pericolului, în 2020 am inițiat proiectul „Niciodată Singur, Rămânem Conectați”, printr-un grant al Fundației Regale Margareta a României. 35 de vârstnici din București au primit o tabletă 3G, conexiune lunară la internet și un manual special creat în care sunt explicate modul de folosire al tabletei și instrucțiuni pentru diverse aplicații de socializare. În plus, voluntarii Niciodată Singur au ajutat seniorii beneficiari cu crearea de conturi, dar și cu instrucțiuni specifice pentru apeluri Skype, folosirea aplicației WhatsApp, navigarea pe internet, trimiterea de emailuri și multe altele. Cu multă răbdare, voluntarii i-au vizitat rând pe rând, de mai multe ori în perioada iunie – septembrie 2020, pentru a le explica cum se folosește tableta primită și cum pot să socializeze și să își ușureze viața cu ajutorul ei.
În 2021, ca urmare a valului 4 al pandemiei și al lipsei de siguranță pentru interacțiunile vârstnicilor cu lumea din afara casei, am decis să mai echipăm 30 de vârstnici cu tablete și am format 21 voluntari din organizație pentru a deveni resurse pe termen lung în învățare digitală și a putea sta alături de vârstnici o perioadă mai lungă de timp. Pe cei pe care i-am învățat deja în 2020, i-am reluat și reintrodus alături de cei noi într-un ciclu de activități, iar 5 dintre ei au devenit moderatori de grup online de Whatsapp. Am extins la încă două orașe: Cluj și Brăila și i-am adus pe vârstnici mai aproape unii de alții prin intermediul tehnologiei.
| Date beneficiari direcţi
65 vârstnici singuri, beneficiari ai programului Niciodată Singur (53 București, 2 Cluj, 3 Brăila), dintre care un procent de 30% greu deplasabili
| Activitati
În 2020, am identificat cei 35 de vârstnici din București pentru a-i digitaliza și pregăti pentru cum avea să evolueze pandemia, cei foarte singuri și greu deplasabili. Am achiziționat 30 de tablete printr-un grant al Fundației Regale Margareta a României, am luat abonamente de internet și am făcut un manual de instrucțiuni adaptat limbajului și nevoilor vârstnicilor. În perioada iunie-septembrie, în jur de 20 dintre voluntari dintre voluntarii organizației au ajutat seniorii beneficiari cu crearea de conturi, dar și cu instrucțiuni specifice pentru apeluri Skype, folosirea aplicației WhatsApp, navigarea pe internet, trimiterea de emailuri și plata de facturi. Ulterior, voluntarii i-au ajutat pe seniori să se conecteze între ei pe Skype și 20 dintre ei au reușit să continue să folosească tableta pentru comunicare cu familiile plecate din țară sau cu voluntarii. În plin val 4 al pandemiei, în 2021, am decis să continuăm proiectul și am obținut un alt grant de la FRMR. Cu experiența din 2020, am achiziționat un model mai bun de tablete și mai ușor de folosit, am făcut nu doar un manual de instrucțiuni, ci un manual cu exerciții practice și un training online de două zile cu voluntarii la începutul lui decembrie, cu un trainer ECDL care a mai lucrat cu vârstnicii. Am tipărit 50 manuale și le-am distribuit și vârstnicilor și voluntarilor, pentru a lucra odată cu începerea vizitelor. În jurul Crăciunului, am început să ducem spre vârstnici tabeletele.
| Rezultatele proiectului
Vârstnicii care au fost parte din proiect în 2020 și au continuat să folosească tableta, au trecut mult mai ușor prin izolarea pandemiei, reușind să comunice cu voluntarii sau familiile din străinate: au fost bunici care au trimis poze nepoților pe care nu îi mai văzuseră de ani de zile sau care au reușit să își vadă copiii plecați peste oceane după mulți ani. Din cei 35, în jur de 15 au continuat să fie activi și să folosească tableta zi de zi (din păcate, am pierdut 5 dintre ei din cauza decesului). În valul 4 al pandemiei, s-au bucurat să se vadă între ei online și să ceară ajutorul pe Whatsapp voluntarilor atunci când nu puteau ieși după cumpărături sau când au fost bolnavi de COVID. Am format 21 de voluntari pe final de decembrie și am creat un manual de învățare foarte practic, de ajutor nu doar pentru vârstnici, dar și pentru voluntari. Am achiziționat 60 de tablete și am ajuns la 65 de vârstnici cu digitalizarea lor. În construirea proiectului și începerea implementării celei de-a doua etape, din 2021, am realizat că ceea ce facem noi poate deschide drumul pentru intervenții mai multe centrate pe includerea digitală a seniorilor. Tipul acesta de interacțiune via videocall are un efect foarte mare asupra atenuării sentimentului de singurătate în rândul vârstnicilor și îi ajută să se conecteze cu alții, în ciuda diverselor probleme de sănătate, legate sau nu de pandemie. Învățarea digitală creează punți foarte puternice între generații, cu voluntarii tineri puși în situația de a oferi mai departe din ceea ce știu spre vârstnici.
| Bugetul
29664
| Parteneri
Fundația Regală Margareta a României
| Website proiect
https://niciodatasingur.ro/ramanem-conectati/