close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Congresul Studentilor din Romania



| Organizator:
    Uniunea Studentilor din Romania
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    In urma Barometrului de Opinie Publica s-a evidentiat faptul ca studentii si tinerii acorda o atentie din ce in ce mai mare procesului educational, constientizand importanta acestuia in ceea ce priveste viitorul lor. Totusi, rezultatele din anul 2016 au demonstrat faptul ca numai 20% dintre respondenti participa regulat sau ocazional la conferinte si dezbateri. Asadar,Congresul Studentilor din Romania a aparut in urma nevoii tinerilor de a se face auziti, de a-si face cunoscute problemele si de a se identifica solutiile pentru rezolvarea acestora. Astfel, prin intermediul proiectului, reprezentanti ai studentilor din Romania au posibilitatea de a purta discutii libere in cadrul Adunarii Plenare cu personalitati cu drept decizional sau influente asupra sistemului educational din tara.

| Scopul proiectului
    Scopul proiectului se concretizeaza in indentificarea unor solutii realise si viabile in ceea ce priveste sistemul educational din Romania.
Obiective specifice:
O1-Informarea si promovarea proiectului la nivelul tuturor universitatilor din tara
O2-Organizarea unor dezbateri și diseminarea unui formular prin inermediul carora studentii sa isi exprime parerile cu privire la noile tendinte in domeniul educational.
O3-Organizarea unei Adunari Plenare la Biblioteca Nationala a Romaniei.
O4-Constientizarea in randul a 7 000 de studenti a noilor tendinte educaționale.


Congresul Studentilor din Romania Congresul Studentilor din Romania Congresul Studentilor din Romania

| Aria geografica
    Bucuresti, Arad, Oradea, Iasi, Suceava, Targu-Mures, Satu Mare, Cluj-Napoca, Constanta, Targoviste, Timisoara, Craiova si Sibiu.

| Rezumat
    Congresul Studentilor din Romania este un proiect national de traditie al Uniunii Studentilor din Romania care reuneste studenti din toate centrele universitare din tara.
In cadrul ultimei editii a proiectului s-au dezbatut teme de interes pentru mediul academic si cel universitar, Adunarea Plenara functionand ca o punte intre studenti si factorii de decizie. Importanta Congresului a constat in initiativele si propunerile rezultate care au fost trimise mai apoi catre Ministerul Educatiei si care au vizat schimbarile din mediul educational.
Motivatia organizarii CSR an de an s-a conturat in urma observarii nevoilor tinerilor de a obtine ocazii prin intermediul carora sa stea fata in fata cu organele de decizie si prin care sa le prezinte in mod public si direct nevoile si nemultumirile. Totodata, reprezentantii institutiilor au luat contact direct cu problemele cu care se confrunta studentii, fiind astfel mijlocita relatia dintre cele doua parti.
Impactul pe care acest proiect l-a avut asupra comunitatii se reflecta in rezultatele obtinute in urma acestuia si in dorinta studentilor de a se implica in mai multe actiuni menite sa ajute comunitatea.
Ultima editie s-a desfasurat intre 23 si 26 mai 2019, iar tema proiectului a fost: Tendinte educationale de viitor. Prin dezbaterile organizate la nivel de Universitati si la nivel national, cat si prin chestionarul care a fost distribuit studentilor din intreaga tara, acestia au fost consultati cu privire la inovarea sistemului educational. Tot proiectul a fost concentrat in jurul acestui subiect, studentii prezentand cele mai bune si pragmatice idei pentru inovarea mediului ecucational, acestea fiind mai apoi transmise si discutate cu factorii de decizie din aceasta sfera.


| Date beneficiari
    Beneficiari directi: 500 de studenti

| Date beneficiari
    Beneficiari indirecti: 20.000 de studenti

| Activitati
    A1- Pregatirea planului de management si stabilirea responsabililor pentru eveniment. Aceasta activitate a avut loc cu aproximativ doua luni inainte, fiind nevoie de o organizare si mobilizare la nivel national.
A2- Implementarea campaniei de comunicare si promovare. Aceasta a inceput cu aproximativ o luna inainte si s-a desfasurat atat in mediul online, cat si offline.
A3- Facilitarea sesiunilor de cunoastere a voluntarilor si stabilirea de legaturi, pentru o buna mobilizare a acestora in vederea implementarii proiectului.
A4- Alcatuirea chestionarului pentru consultarea studentilor si diseminarea acestuia in centrele universitare din tara.
A5-Organizarea dezbaterilor la nivel de Universitati și la nivel national, prin care au fost consultati studentii cu privire la noile tendinte din domeniul educatiei.
A6- Organizaa Adunarii Plenare la Biblioteca Nationala. Acesta a fost practic momentul de impact al proiectului, aici fiind dezbatute propunerile studentilor cu principalii actori din sfera educatiei.
A7-Evaluarea proiectului. Aceasta s-a realizat prin organizarea unor sedinte la nivel intern, dar si prin transmiterea unui formular de feedback catre participanti.


| Rezultatele proiectului
     In cadrul ultimei editii a Congresului Studentilor din Romania s-au organizat mai multe dezbateri la nivel de Universitati, dar si o dezbartere la nivel national prin care studentii si-au expus parerile cu privire la inovarea mediului educational. Totodata, peste 10000 de studenti au fost consultati în ceea ce priveste acest subiect, prin intermediul unor chestionare specifice. Mai mult, au avut loc si dezbateri cu persoane din mediul privat, in vederea realizarii unor parteneriate sustenabile intre acestia si Universitati. Concluziile rezultate in urma acestor dezbateri si a chestionarelor s-au prezentat in cadrul Adunarii Plenare organizate la Biblioteca Nationala a Romaniei, unde, cei 500 de studenti prezenti au putut discuta posibilitatile de inovare a sistemului educational in viitor cu principalii actori relevanti din domeniul educatiei. Aceste concluzii au fost dezbatute si in cadrul Consiliului National al Rectorilor de la Sibiu.

| Bugetul
    60000,00

| Parteneri
    Complex Cultural Sportiv Studentesc Tei, Universitatea din Bucuresti, Academia de Studii Economice din Bucuresti, parteneri din mediul privat.

| Website proiect
    https://uniunea.ro/congresul-studentilor-din-romania/#





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->