Participanti & Proiecte
BURSA DE BINE
|
Organizator: Asociatia The Social Incubator |
|
Categorie: Premiul Special pentru INOVAȚIE |
Aproximativ 3.500 de tineri părăsesc anual sistemul de protecție a copilului. Mai mult decât atât, doar 1 din 40 se angajează legal. Ce se întâmplă cu restul?
Odată ce împlinesc 18 ani, tinerii sunt nevoiți să părăsească sistemul, în cele mai multe cazuri
ajungând literalmente pe străzi. Atrași de mirajul câștigurilor facile, mulți dintre ei intră în rețele periculoase, incluzând chiar traficul de ființe umane.
Cea mai înaltă rată de șomaj atinsă vreodată în România, de 21,2%, s-a regăsit preponderent la această categorie demografică. În consecință, opțiunea sustenabilă de suport este organizarea de activități prin care se țintește către sporirea angajabilității și către asigurarea independenței lor,dar și activități de creștere a conștientizării în rândul publicului larg cu privire la dificultățile cu care se confruntă tinerii din sistem
| Scopul programului
Scop: Sprijinirea a 5 tineri instituționalizați pe o perioadă de 12 luni în procesul lor complet spre tranziția către viața independentă și inserție pe piața muncii.
Obiective specifice:
O1. Implicarea a 5 tineri care au părăsit sistemul de protecție prin susținere cu spațiu locativ și îndeplinire nevoi de bază timp de min. 6 luni. O2 Organizarea activităților nonformale de dezvoltare personală și profesională. O3. Susținerea tinerilor privind angajarea, post angajare. O4. Susținere psiho-emoțională. O5. Activități de consiliere vocațională și psihologică.
| Aria geografica
București, Vaslui, Ialomița, Argeș
| Rezumat
Proiectul și-a propus să normalizeze situația a 5 tineri instituționalizați în încercarea de a le facilita integrarea socio-profesională – prin asigurarea unei locuințe, asistență necesară administrării ei, participări la sesiuni de consiliere vocațională și psihologică, la ateliere pe diverse teme, sprijin pentru continuarea studiilor și asistență pentru a-și găsi job-ul potrivit și a-și începe o carieră. Toate acestea cu scopul de a face tranziția spre viața independentă, într-o manieră în care să-și valorifice potențialul și să dobândească deprinderile necesare acesteia.
Selecția a fost făcută în funcție de performanțele tinerilor (implicare în proiecte sociale din comunitate, rezultate școlare bune, dezvoltarea pe termen lun a unor pasiuni etc.), datorită faptului că procesului de integrare este unul accelerat – ei având 6 luni la dispoziție pentru a-și găsi resursele interioare necesare pentru a fi cu adevărat independenți. Ne-am bucurat să vedem cum acești tineri își rescriu singuri povestea chiar sub ochii noștri. Am primit feedback încurajator din partea lor, iar asta ne-a ajutat să planificăm împreună pașii următori. Acei tineri care au pornit la drum timizi, dezorientați, cu traume greu de dus în viața de zi cu zi au devenit în scurt timp mult mai încrezători, stăpâni pe sine și, cel mai important, au început din nou să viseze la un viitor mai bun: „Am început ca un copil simplu de provincie dintr-un centru de plasament, fără vise și aspirații mari, timid și fără încredere în mine. Cei de la ATSI m-au învățat să visez mare, să realizez că dacă îți dorești ceva cu adevărat se întâmplă și să mă bucur de cele mai frumoase experiențe aici în București. Azi încerc să devin cea mai bună versiune a mea” – Nicușor (beneficiar) la începutul lunii decembrie.
| Date beneficiari direcţi
Proiectul însumează 5 beneficiari direcți, tineri din sistemul de protecția a copilului cu vârste cuprinse între 19 și 24 de ani. Ei sunt: Mihaela Mihaela a fost abandonată la naștere, în zăpadă, de către mama ei ce are probleme psihice. A fost 6 luni în spital pentru recuperare și ulterior a locuit într-un centru pentru 4 ani. A fost luată apoi în asistență maternală unde a rămas până în momentul în care a murit ”mama” ei, fiind preluată ulterior de către DGASPC Vaslui. Ea a reușit să termine Facultatea și Masterul la Facultatea de Teologie Romano-Catolică și Asistență Socială, apoi a lucrat ca Asistent social la Fundația Crucea Alb-Galbenă (1 an). Visul să cel mai mare fiind să continue să fie asistent social de excepție și să fie un exemplu pentru alții și să poată ajuta cât mai mulți oameni. Nicușor Nick, cum îi spun prietenii, a fost abandonat la naștere de către mama sa ce avea probleme psihice. A locuit 1 an și jumătate în cadrul unui centru de plasament, apoi până la 21 de ani a fost luat în asistență maternală. După intrarea lui la facultate, familia maternală a hotărât că nu mai are venituri suficient pentru a-l susține și astfel a ajuns din nou într-un centru. La intrarea în proiect se confruntă cu mari dificultăți adaptare. Nicușor a terminat Facultatea de Științe ale Educației, la Universitatea din Pitești. Când s-a mutat în București a fost pe rând casier și operator call-center, acestea fiind singurele lui locuri de muncă. Cu toate acestea visul său cel mai mare rămâne să devină muzician. Până atunci vrea să își dezvolte competențele profesionale și abilitățile de viață pentru a putea avea o viață independentă. Georgiana Georgiana a ajuns în centrul de plasament deoarece părinții sunt alcoolici. Este o tânără carismatică și creativă, fiind pasionată de modă, makeup, coafat, desen, pictură, dans și editare foto. Își dorește să devină antreprenor și să își dezvolte o gândire inovativă. Cel mai mare vis al ei este să aibe posibilitatea să îi ajute pe cei ce au la rândul lor nevoie de sprijin moral și material. Marinel Marinel a stat cu familia naturală până la vârsta de 4 ani, când datorită situației familiale (mama suferea de schizofrenie și tatăl era alcoolic), a fost luat în asistență maternală timp de 6 ani. Începând cu vârsta de 10 ani, a locuit într-un centru de plasament, însă cu dificultăți de adaptare la acest mediu. Își dorește să învețe să se dezvolte pe toate planurile, devină independent și ca într-o bună zi să poată simți în sfârșit stabilitatea. Mădălin Mădălin a avut șansa ca de la vârsta de 2 ani să fie luat de o asistentă maternală în familie, unde este și în prezent, având o relație foarte bună cu aceasta. La finalizarea studiilor urmează să iasă din sistem, iar asistenta maternală nu îl poate susține în această nouă etapă a vieții lui. Este un tânăr implicat și dornic să-și dezvolte o carieră în domeniul financiar. Visează ca într-o bună zi să devină director de bancă.
| Activitati
-Asigurare spațiu locativ pentru 5 tineri care au părăsit sistemul de protecție a copilului
-Realizare ateliere de educație non-formală (dezvoltare personală și profesională)
-Realizare sesiuni individuale de consiliere psihologică
-Realizare sesiuni individuale de consiliere vocațională
-Realizare anchete sociale și management de caz
-Integrare pe piața muncii și integrare educațională (înscriere la facultate și master)
-Susținere post-angajare
-Activități de mentorat
| Rezultatele programului
Unul dintre rezultatele cu care ne mândrim din această perioadă este găsirea unor locuri de muncă pentru tineri într-un timp scurt, astfel încât ei să reușească să facă economii care să-i ajute să fie independenți la finalul celor 6 luni în care li s-a oferit spațiu locativ.
De asemenea, ne-am bucurat să descoperim că în ciuda faptului că unii dintre tineri nu au gătit niciodată și la început erau foarte îngrijorați că nu se vor descurca, s-a dovedit că au „crescut” extrem de repede și după mai puțin de o săptămână erau capabili toți să-și gătească.
Un rezultat neașteptat a fost și decizia luată de către tineri de a-și continua studiile. De la intrarea în proiect, Mădălin s-a înscris la master, Gabriela și Marinel la facultate, iar Mihaela și-a susținut disertația.
Beneficiile proiectului sunt diverse, dar cele identificate în urma discuțiilor cu beneficiarii și evaluărilor constante sunt:
Identificarea intereselor profesionale, înțelegerea mai clară a domeniilor în care doresc să profeseze și a priorităților de dezvoltare
Sprijin psiho-emoțional constant
Dezvoltarea motivației pentru atingerea obiectivelor
Susținere în depășirea obstacolelor de zi cu zi
Creșterea încrederii în sine
Susținere morală și financiară pentru depășirea unor situații dificile pentru acești tineri (marginalizare, adaptarea la contextul actual, conflicte, independență etc.)
Menținerea comunicării cu angajatorii în vederea integrării tinerilor la locul de muncă
Sprijin în finalizarea și continuarea studiilor
Oferirea de consultanță specializată în vederea îmbunătățirii performanței la locul de muncă
| Buget
108,284
| Parteneri
Servier Pharma, Graffiti PR, DGASPC-uri: Vaslui, Ialomița, Argeș
| Website program
https://asociatiasocialincubator.org/bursa-de-bine/