close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Restart la Viata1 Grup suport psihologic pentru pacienti diagnosticati cu cancer



| Organizator:
    Asociatia pacientilor cu Boli Cronice
| Categorie:
    Sănătate
| Problema de fond
    Îngrijirea pacientului oncologic trece printr-o importantă schimbare de paradigma, de la managementul bolii tumorale la abordarea centrată pe pacient, cu focus pe aspectele psihosociale: distresul tumoral, calitatea vieții, drepturile și abilitarea pacienților, comorbiditățile și supraviețuirea.
Grupul de sprijin intermediază contactul și schimbul de experiență al supraviețuitorilor și apartinătorilor în lupta împotriva acestei boli, se axează pe nevoia de sprijin și ajutor reciproc.
În Romania, dacă în București, pacienții mai au acces la servicii specifice de psiho-oncologie, din păcate în orasele de provincie și mai ales la nivel de comune/sate, există o lipsă acută de servicii de tip suport psiho-oncologic, ceea ce duce la o mai greoaie recuperare a persoanelor supraviețuitoare sau poate chiar la eșecul supraviețuirii.


| Scopul proiectului
    Scopul grupului de sprijin: reducerea stersului legat de boală. Grupul potenţează tratamentele medicale, diminuează efectele nedorite.
Obiective: reducerea izolării sociale, stării de anxietate și epuizare fizică, mintală și emoțională, a depresiei și stresului, creșterea nivelului de informare asupra bolii și a abilităților de comunicare, sporirea sentimentului de securitate, formarea de strategii de acceptare a bolii și de luptă împotriva acesteia.


Restart la Viata1 Grup suport psihologic pentru pacienti diagnosticati cu cancer Restart la Viata1 Grup suport psihologic pentru pacienti diagnosticati cu cancer Restart la Viata1 Grup suport psihologic pentru pacienti diagnosticati cu cancer

| Aria geografica
    Giurgiu (Jud. Giurgiu), Zalău (Jud. Sălaj)

| Rezumat
    Conform statisticii Globocan 2020, în România au fost 98.886 cazuri noi de cancer, din care 54.486 mortale.
Cancerul este o provocare majoră pentru pacient și familie, apar numeroase evenimente stresante legate de boala, cu reacţii emoţionale negative (distress tumoral). Sprijinul emoțional și social devine important ca și tratamentul oncologic de specialitate.
Societatea Internațională de Psiho-Oncologie a stabilit un nou standard internațional de calitate și îngrijire a pacientului oncologic, numit Psiho-Oncologie (2017, Psh. Lidia Stoica a initiat primul curs de formare profesională continuă cu caracter repetitiv, în domeniul psiho-oncologiei, avizat de Colegiul Psihologilor din Romania).
În 2020 Asociatia a devenit furnizor de formare profesională avizat de CPR, apoi cu sprijinul și implicarea absolventilor prin asociația noastră, deschidem grupuri de suport psihologic GRATUITE pt pacienți/apartinatori.
Rezultate: În 2021 (ian-dec, cu 3 psiho-oncologi) au avut: 2 grupuri de suport psihologic față în față (la Giurgiu, în parteneriat cu Spitalul Județean de Urgență Giurgiu & CJ Giurgiu - 17 paciente și la Zalău, în parteneriat cu Spitalul Județean de Urgență Zalău & CJ Sălaj - 5 paciente) și unul în On-line (context Covid-19, cu participare națională - 43 de paciente).
Din Sept 2021 (până în 2024), am deschis încă 2 grupuri față în față, cu 2 psiho-oncologi (la Contanța, cu DGASPC Constanța - 18 paciente și la Brașov, cu DGASPC Brașov - 10 paciente).
ACTIVITĂȚI: discuții de împărtășire a experiențelor emoționale, activități de informare cu rol educativ, întâlniri cu medici oncologi, radioterapie, fizioterapie, terapii complementere cu persoane aflate în situații similare, activități prevenirea lifedemului și menținerea sub control a greutății corporale, etc.



| Date beneficiari direcţi
    Public țintă: femei diagnosticate cu cancer, femei supraviețuitoare diagnosticate cu cancer, femei cu cazuri de cancer în familie. Focus geografic: Jud. Giurgiu si Jud.Sălaj Beneficiari direcți : 22 persoane

| Date beneficiari
    Public țintă: familiile/colegii femeilor diagnosticate cu cancer, familiile/colegii femei supraviețuitoare diagnosticate cu cancer, familiile/colegii femeilor cu cazuri de cancer în familie. Focus geografic: Jud. Giurgiu si Jud.Constanța Beneficiari indirecți: min 66 persoane = 22 paciente (2 membri familie/pacientă + 1 coleg/pacient )

| Activitati
    Grupul de suport (max 15 pers) se întâlnește cu o frecvență de 2 ori/lună, timp de 4 luni, câte 2 ore/întâlnire, în incinta instituției partenere, într-o locație pusă la dispoziția grupului în mod gratuit.
Accesul la grupul de suport se face pe baza de înscriere voluntară, prin email sau telefonic.
Cele mai bune rezultate sunt obținute de persoanele care participă activ, motivat, cu încredere, iar unele studii arată că în aceste cazuri, grupurile pot contribui chiar și la prelungirea duratei vieții.
La finalul celor 4 luni, pacientul/a este reevaluat/ă, pentru a putea măsura atingerea obiectivelor.
Agenda, sedința 1: Completare fișe înscriere și GDPR, evaluare psiho-emoțională inițială, cunoaşterea reciprocă şi a nevoilor participantelor.
2: Relaţia cu sine: „Nu, mie nu mi se poate întâmpla asta!” – „De ce mi se întâmplă tocmai mie?
3: Gestiunea emoțiilor, Alimentația sănătoasă. Întalnire cu specialistul: oncologul.
4: Importanța mișcării fizice. Relaţia cu membrii familiei: soţ (partener), copii, părinţi, fraţi. Întalnire cu specialistul: radioterapistul, kinetoterapeutul (fizioterapie)
5: Relaţia cu munca profesională (cariera). Viaţa socială în afara familiei şi a muncii. Informare terapii alternative și complementare.
6: Raportul cu moartea. Întalnire cu specialistul: psihologul.
7: Raportul cu viața. Întalnire cu specialistul: psihologul.
8: Ce am câştigat eu participând la acest grup? Ce proiecte de viitor am? Evaluare psiho-emotională finală.


| Rezultatele proiectului
    Grupul de sprijin, ca o altenativa viabilă, este un cadru mai mult sau mai puțin formal, care oferă membrilor posibilitatea de a împărtăși temerile și grijile cu alte persoane care au experiențe similare și care ințeleg ce simt acestea. Grupul suport este o modalitate de a intermedia contactul și schimbul de experiență al supraviețuitorilor și apartinătorilor în lupta împotriva acestei boli, se axeaza pe nevoia de sprijin și ajutor reciproc.
Grupul de sprijin ofera un cadru securizat, în care persoanele diagnosticate cu cancer își pot deschide inima și să primeasca raspunsuri de la persoane care o înțeleg cu adevarat. Deși familiile acestora pot fi foarte iubitoare, există însă momente în care ei nu le pot ințelege în totalitate. Împărtășirea experiențelor cu alte persoane de la grupul de sprijin, vine în ajutorul acestora de a se adapta noii condiții și de a lupta mai eficient cu boala. Este de mare folos ca paciente recent diagnosticate cu cancer, să fie insotite de persoane care sunt cu luni sau ani înaintea ei, traind din plin după ce au trecut prin experiența traumatizantă a cancerului.
În urma participării la un numar de 6-8 sedințe de grup suport am obținut: reducerea cu 30 % a izolării sociale, a stării de anxietate, depresiei și stresului, a stării de epuizare fizică, mintală și emoțională, creșterea cu cel puțin 30 % a nivelului de informație asupra bolii, precum și creșterea abilităților de comunicare, formarea de strategii de acceptare a bolii și de luptă împotriva acesteia, sporirea sentimentului de securitate – că nu ești singur, că aparții unui grup.


| Bugetul
    19750

| Parteneri
    Spitalul Județean de Urgență Giurgiu, Consiliul Județean Giurgiu, Spitalul Județean de Urgență Zalău, Consiliul Județean Zalău.

| Website proiect
    https://restartlaviata.ro/sanatate/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->