close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Plantați în amintire



| Organizator:
    Asociația Zi de Bine
| Categorie:
    Protecția mediului
| Problema de fond
    Atunci când pierdem pe cineva drag, singurul lucru pe care-l mai putem face e să păstrăm vie memoria acelui om. De la această premiză am pornit și am adăugat și un alt strop de viață: un copac plantat în amintire, care poartă cu sine povestea celui pierdut, prin plăcuța cu codul QR care conduce pe site-ul www.plantatiinamintire.ro. Acolo nu doar că putem citi povestea scrisă de supraviețuitori, dar fiecare om care l-a cunoscut pe cel pierdut poate adăuga comentarii care să-i completeze povestea.

Până în acest moment am plantat 400 de copaci în amintire. 400 de mesteceni-dor.

În același timp, parcurile Plantați in amintire sunt nu doar sprijin în procesarea doliului, ci și spații de recreere pentru miile de oameni care se plimbă pe alei, se odihnesc pe bănci, respiră aer curat la umbra mestecenilor sau a uriașului gingko biloba.


| Scopul proiectului
    Ne-am dorit să facem un parc de dor si doliu, primul de acest fel din țară, la Lugoj. Un spațiu verde, integrat în comunitate, care să contribuie inclusiv la procesarea doliului. Parcul este ulterior administrat de primărie, pentru sustenabilitate. Proiectul nostru atinge, de fapt, trei tipuri de obiective: de mediu, prin plantarea a 100 de mesteceni în fiecare dintre parcuri, de sănătate mintală (sprijin în procesarea pierderii) și tehnologie (fiecare copac are un cod QR care spune povestea celui/celei pentru care a fost plantat).


Plantați în amintire Plantați în amintire Plantați în amintire

| Aria geografica
    Lugoj, București, Oradea, Constanța, Săcele. Proiectul continuă în 2023 în alte orașe

| Rezumat
    Parcul de la Lugoj are o suprafață de 6.000 mp, 100 de mesteceni, un gingko biloba și alte plante perene. Fiecare copac are o plăcuță cu un cod QR care duce la povestea de pe site a unui om drag care azi nu mai este. Aleea în formă de infinit, băncile și amenajarea peisagistică permit celor care intră în parc să se se bucure de natură, singuri sau împreună cu cei dragi. Este un parc obișnuit pentru cine intră, dar pentru cine a plantat în memoria cuiva drag, parcul este o amintire care prinde viață. Și ce poate fi mai valoros decât mestecenii lăsați moștenire altor copii?
Pentru acest tip de proiect a fost esențial parteneriatul cu primăriile, pentru că, odată amenajat, parcul rămâne al comunității.
În numai trei zile de la anunțul proiectului, toți cei 100 de copaci au fost adoptați. Poveștile sunt impresionante - directori de liceu care au donat pentru ca elevii lor care și-au pierdut părinții să aibă un copac; pacienții unui azil care au adoptat mesteceni în memoria altor pacienți. Așa ne-am dat seama de nevoia uriașă de a transforma doliul în acest fel.
Am amenajat parcul, am organizat întâlnirea cu beneficiarii. După deschidere, am primit solicitări din toată țara, ceea ce ne-a făcut să demarăm demersuri pentru replicarea proiectului. La sfârșitul anului 2022 aveam deja parteneriatele cu Oradea și București, iar o persoană fizică ne-a donat un teren la Săcele, pentru încă un parc. În 2023 continuăm să semnăm parteneriate cu autoritățile locale, inaugurăm încă 4 parcuri și identificăm resurse financiare pentru alte 10.

Am pornit cu scopul de a face un singur parc de dor. Acum dorința noastră este să ajungem în fiecare județ în următorii 10 ani. Și suntem aproape 19 milioane de potențiali beneficiari: mai devreme sau mai târziu, fiecare pierdem pe cineva drag.


| Date beneficiari direcţi
    400 de persoane care au adoptat un copac și familiile lor.
Toți localnicii care se bucură de un nou parc în care se pot relaxa, pentru că înainte aici a existat doar un teren viran.


| Activitati
    Primul pas - și cel mai dificil, care ne-a luat mai mult de trei ani-, a fost să găsim o primărie deschisă pentru acest concept complet nou în România. După acordul cu primăria din Lugoj și găsirea terenului, am demarat proiectul de amenajare peisagistică, definirea conceptului, alegerea tipului de copac- mesteacăn, arborele vieții și Gingko Biloba, care semnifică pacea și speranța, aleile in formă de infinit.

Am început lucrările la proiect cu mult înainte de luna noiembrie, am construit situl, am primit, editat și urcat poveștile și fotografiile persoanelor pentru care a fost plantat copacul. În noiembrie am plantat cei 100 de mesteceni și am amenajat parcul. Am realizat codurile QR și pe 5 noiembrie 2022 parcul din Lugoj a fost deschis pentru public. Ne-am întâlnit cu câteva zeci de beneficiari care au prins codul QR pe copacul adoptat. Apoi ne-au sosit foarte multe cereri din țară, de la oameni care își doreau, la rândul lor, să adopte un copac și să facem un parc în orașul lor, astfel încât până la finalul anului am semnat parteneriate cu alte primării, am realizat planuri peisagistice, am pregătit terenul pentru plantările din primăvară de la București, Oradea, Constanța și Săcele.

In toată această perioadă am derulat campania de comunicare pe social media și am vorbit deschis despre doliu și pierdere. In luna decembrie am organizat o primă întâlnire despre dor și doliu, la București și am continuat să lucram la poveștile mestecenilor din celelalte orașe.


| Rezultatele proiectului
    “Voi muri cu adevărat atunci când se va duce și ultimul om care poartă cu sine amintirea existenței mele. Atunci voi fi cu adevărat mort, când nu voi mai exista în memoria nimănui." (Irvin D. Yalom)

Pentru cei care s-au dus nu mai putem face nimic, dar pentru cei care rămân, da. Putem pune puțină viata în locul pierderii suferite și transforma, astfel, în viață amintirile despre cei dragi, plantând un copac.

Persoanele care au adoptat un copac au șansa să păstreze astfel vie memoria celor dragi, prin mesteacănul plantat. Au ocazia să se întâlnească, să povestească despre cel plecat, să lase moștenire generațiilor urmatoare acest parc de dor. Pot să proceseze pierderea și doliul, lucru despre care vorbim puțin între noi. În urma deschiderii parcului de la Lugoj, oamenii au început să vorbească mai mult despre doliu și pierdere, să ceară la rândul lor, în alte orașe să plantăm împreună copaci. Vorba s-a dus de la om la om.

Principalele efecte generate sunt îmbunătățirea calității mediului și a calității vieții locuitorilor din Lugoj, unde parcul este amenajat pe un fost teren viran. Și nu în ultimul rând, normalizarea discuției despre doliu în comunitatea locală sau extinsă, cu impact inclusiv asupra sănătății mintale a oamenilor.


| Bugetul
    318500 LEI

| Parteneri
    Asociatia Zi de Bine; Primăriile Lugoj, Oradea, Constanța, Primăria Sector 6 București- parteneri; LIDL Romania, EON, Unicredit, Blum - sponsori; The Public Advisors

| Despre organizator
    Misiunea ZDB este de a pune reflectorul pe cauze presante și dureroase și de a ajuta acolo unde alții întorc privirea. Într-un an de zile implementăm 12 cauze sociale, câte una în fiecare lună. Fiecare proiect se adresează unei comunități vulnerabile și se implementează în 30 de zile, cu ajutorul sărbătoriților lunii și al partenerilor. Pentru fiecare cauză, facem un parteneriat cu un ONG specializat în domeniul respectiv și ne punem resursele laolată pentru că ajutăm mai mult când cooperăm.


| Website proiect
    https://plantatiinamintire.ro



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->