close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



FILB 7 (Festivalul International de Literatura de la Bucuresti, editia a VII-a)



| Organizator:
    Asociatia Headsome Communication
| Categorie:
    Arta si cultura
| Problema de fond
    Crearea de comunitati ramine o problema esentiala in Bucuresti, un oras supra-populat de evenimente. De regula, evenimentele literare din oras se reduc la scurte lansari de carte sau mese rotunde, trei zile de lecturi si discutii literare sint pentru multi bucuresteni un privilegiu nesperat, asa cum FNT sau Zilele Filmului European sint pentru alte categorii de public.
Muzica, filmul si teatrul sint mult mai bine reprezentate in agenda culturala a capitalei si este firesc sa fie asa, dar, ca oameni care iubim literatura si incercam sa o promovam, am decis sa gindim un proiect “viu” pentru cititorii bucuresteni, un proiect in cadrul caruia intilnirile cu scriitorii sa aiba naturaletea festivalurilor din afara despre care auziseram (la vremea cind noi am initiat FILB, nu existau proiecte similare in Romania la care sa ne raportam).


| Scopul proiectului
    Consolidarea interesului pentru lectura in rindul publicului bucurestean, precum si cresterea coeziunii de grup intre cititorii cu preferinte de lectura asemanatoare.

FILB 7 (Festivalul International de Literatura de la Bucuresti, editia a VII-a) FILB 7 (Festivalul International de Literatura de la Bucuresti, editia a VII-a) FILB 7 (Festivalul International de Literatura de la Bucuresti, editia a VII-a)

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    Festivalul International de Literatura Bucuresti - „FILB” - este astazi cel mai important festival independent international de literatura din Romania.
Un proiect 100% independent, initiat in 2008, pe vremea cind nu existau prea festivaluri internationale de literatura in Romania. Acum 8 ani, FILB a aparut ca o alternativa "vie" la singurul festival international, "de stat", din Romania: "Zile si Nopti de Literatura", organizat la Neptun de Uniunea Scriitorilor din Romania.
Pornit din dragostea pentru literatura a trei prieteni (scriitorii Vasile Ernu si Bogdan-Alexandru Stanescu, alaturi de Oana Boca, manager cultural), FILB incerca sa rescrie harta culturala a Europei, prin intilniri, ce includ lecturi publice, dezbateri si dialog - "Re-Writing the Map of Europe", acesta este sloganul festivalului.
Diversitatea este conceptul ce sta la baza teoretica a intilnirilor, intentia noastra fiind aceea de a deconstrui ideea preconceputa ca un trecut asezat sub circumstante istorice asemanatoare va da nastere unor produse culturale identice. Scriitorii invitati la Festival rescriu granitele unui trecut comun, si o fac intr-o Europa care e in plina rescriere.
De-a lungul celor 7 editii care au avut loc pina acum, FILB a prilejuit iubitorilor de literature din capital intilnirea cu nume importante ale literaturii contemporane, scriitori din: Marea Britanie, Franţa, Brazilia, Palestina, Germania, Rusia, Israel, Serbia, Olanda, Ungaria, Polonia, Croaţia, Irlanda, Bulgaria, Portugalia, Albania sau Muntenegru.



| Date beneficiari
    Fara sa fie o masinarie perfect articulata institutional, FILB a reusit sa continue fara intrerupere, iar acest lucru a fost posibil datorita entuziasmului organizatorilor. Insa, motorul FILB este, de departe, publicul Festivalului, care este cel de-al cincilea organizator: in cadrul proiectului, activeaza mai multi voluntari din rindul studentilor, liceenilor, precum si multi intelectuali care ne ajuta si ne sustin, inclusiv prin feed-back-urile publice generoase:
• Mircea Cartarescu: „Imi place foarte mult ideea lucrurilor mici si nefinantate, cum este FILB, acest minunat festival international «de buzunar».”
• Filip Florian: „Cine iubeste literatura, la Bucuresti, nu se poate sa nu fi descoperit ca festivalul asta are puteri vrajite. Nu stiu cum face, cum reuseste, dar an de an e ca o licoare miraculoasa, care imprastie bucurie.”


| Rezultatele proiectului
    La finalul editiei de anul trecut a FILB, am reusit sa atingem urmatoarele rezultate: sa atragem aproximativ 1000 de iubitori de literatura / sa contabilizam minim 30 de materiale dedicate FILB 2014 in media autohtone / sa implicam minim 50 de persoane in discutii referitoare la FILB / sa atragem de partea proiectului minim 50 de trend-setteri, care sa promoveze ei insisi evenimentul / sa producem 3 „intimplari” concrete: traducerea unui scriitor-oaspete in limba romana, traducerea unui scriitor roman la o editura straina, invitatarea unui scriitor roman la un festival strain

| Bugetul proiectului (in RON)
    20000

| Parteneri
    Traduki, Ministerul Culturii, ARCUB, British Council, Ambasada Elveției în România, Pro Helvetia, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureti, Centrul Național al Cărții, ICR, Clubul Țăranului, Muzeul Național al Literaturii Române, Cărturești, Dacia, Universitatea din București, Simona Kessler International Copyright Agency, Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara, Editura Paladin, Millennium Books, Editura Cartier, Editura Polirom, Editura Humanitas, Editura Cartea Românească

| Website-ul proiectului
    www.filb.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes