close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Sanatosi la gradinita



| Organizator:
    Asociatia OvidiuRo
| Categorie:
    Sanatate
| Problema de fond
    Desi programul FCG elimina unele bariere economice care stau in calea accesului copiilor saraci la gradinita (tichete sociale de 50 de lei pe luna, imbracaminte, incaltaminte si rechizite), multi copii lipseau des pentru ca se imbolnaveau foarte usor. In 2012, GSK, un vechi sponsor al OvR, a selectat organizatia pentru un grant menit sa adauge programului FCG componenta de sanatate „Sanatosi la Gradinita”. In total, aceasta componenta aloca 150.000 de euro, pe parcursul a trei ani, pentru activitati de sanatate pentru copii. Nevoile au fost identificate la nivel local in urma unui concurs de mini-granturi deschis tuturor celor 20 de comunitati FCG – dintre care au aplicat 16, si a vizitelor in fiecare comunitate, unde echipa OvR a discutat cu parintii, profesorii, medicii, mediatorii sanitari si primarii pentru a prioritiza interventiile.

| Scopul proiectului
    SCOP: Imbunatatirea starii de sanatate a 1100 de copii foarte saraci cu varste cuprinse intre 3-6 ani.

OBIECTIVE:
1. Prevenirea imbolnavirii dese a copiilor din proiect
2. Educarea parintilor si a copiilor in ceea ce priveste importanta sanatatii si a igienei copiilor
3. Cresterea accesului la servicii medicale pentru copiii din proiect
4. Cresterea gradului de constientizare a societatii cu privire la problemele de sanatate ale persoanelor care traiesc in saracie
5. Cresterea gradului de implicare a autoritatilor, companiilor si societatii civile in rezolvarea acestor probleme.


Sanatosi la gradinita Sanatosi la gradinita Sanatosi la gradinita

| Aria geografica
    Componenta de servicii directe: Judetul Sibiu: Altana, Rosia, Vurpar, Brateiu; Judetul Cluj: Cojocna; judetul Mures: Apold, Riciu; Judetul Covasna: Valcele, Intorsura Buzaului; judetul Brasov: Tarlungeni; Judetul Dolj: Amarastii de Jos; judetul Vaslui: Vaslui; judetul Bacau: Buhusi; judetul Alba: Cugir; Judetul Dambovita: Gura Sutii, Potlogi. Componenta de comunicare: proiectul a fost promovat la nivel national.

| Rezumat
    OvR desfasoara programul Fiecare Copil in Gradinita (FCG) in 20 de comunitati foarte sarace din Romania. Desi un motiv important pentru care copiii lipsesc de la gradinita sunt imbolnavirile dese, inainte de acest proiect OvR actiona strict in educatie. In aprilie 2012, cu sprijinul GSK, OvR adaugat componenta „Sanatosi la Gradinita”, pentru a imbunatati starea de sanatate a copiilor saraci prin interventii adaptate la nevoile fiecarei comunitati.
Implementat in 16 din cele 20 de comunitati FCG, proiectul consta in: (1) activitati directe pentru copii si familii, (2) formarea unor echipe locale capabile sa ofere copiilor saraci acces mai bun la servicii de sanatate si (3) comunicare si advocacy in vederea imbunatatirii infrastructurii de sanatate, in special in mediul rural.
“Sanatosi la Gradinita” functioneaza ca un catalizator al institutiilor responsabile de educatia si sanatatea copiilor. Inainte de acest proiect, in multe comunitati relatia dintre scoala si medicul de familie era inexistenta; mediatorii sanitari, unde existau, nu reuseau sa medieze intre medic si comunitate, iar parintii isi inscriau copiii la gradinita fara analizele obligatorii. Pe langa activitatile medicale directe pentru copii, componenta de sanatate este un “eye opener” pentru profesori, medici, mediatori sanitari si responsabilizeaza intreaga comunitate.
Programul apartine unei initiative internationale sustinute de GSK timp de 3 ani in patru tari (Romania, Ungaria, Bulgaria si Slovacia). In anul I, comunitatile au fost libere sa propuna si sa exploreze solutii diverse; anul II va prelua modelele de succes si va dezvolta investitii sustenabile, iar anul III va finaliza transferul de cunostinte catre echipele locale si va identifica noi fonduri.


| Date beneficiari
    Persoanele formate ca mediatori sanitari si angajate prin proiect s-au implicat in activitati specifice (mobilizarea copiilor pentru analize si vaccinari, catagrafierea populatiei, discutii cu parintii pentru a se asigura ca acestia administreaza copiilor tratamentele prescrise etc.).

| Rezultatele proiectului
    Cea mai mare realizare: cunoasterea problemelor de sanatate ale copiilor saraci si aducerea lor in atentia autoritatilor, ca prim pas catre identificarea unor solutii durabile.
- 850 de copii au beneficiat de analize; cei 179 de copii diagnosticati cu afectiuni au fost tratati. Demersul a facilitat aducerea copiilor in evidenta medicilor de familie si semnalarea problemelor catre autoritati.
-52 de copii au fost vaccinati impotriva infectiilor respiratorii recurente
-Parintii din 7 comunitati au fost ajutati sa cumpere medicamente
-200 de copii au primit vitamine, la recomandarea medicilor
-Un fond de bani de transport a fost pus la dispozitia parintilor pentru a duce copiii la medici specialisti
-In 5 zone izolate, medicii de familie au inceput sa ofere consultatii saptamanale
-Cel putin 75% dintre copiii din proiect au beneficiat de un bilant anual (inainte, copiii ajungeau rar la medic); peste jumatate au fost diagnosticati cu afectiuni respiratorii
-6 persoane au fost ajutate sa fie formate ca mediator sanitar; 4 mediatori au fost angajati prin proiect
-Printr-o sponsorizare aditionala grantului, GSK a sprijinit igienizarea fantanii si construirea unui put nou in Borosneu, Covasna, pentru 60 de locuitori care inainte beau apa nepotabila
-Intr-o comunitate au fost instalate un dus si o masina de spalat pentru imbunatatirea igienei copiilor
-Toti copiii si parintii au beneficiat de educatie pentru sanatate. Toti copiii au primit periute si pasta de dinti (sponsorizare aditionala GSK) si au invatat sa le foloseasca. Parintii au primit si produse de igiena donate de P&G.


| Bugetul proiectului (in RON)
    145000

| Parteneri
    GlaxoSmithKline (GSK), Primariile, Scolile si medicii de familie din localitatile in care se implementeaza proiectul, Serviciul Public de Asistenta Sociala Cugir, ONG-uri locale: Asociatia pentru reinsertia grupurilor vulnerabile Tarlungeni, Asociatia Interetnica ,,Speranta Buzd” Brateiu, Asociatia ,,Burgberg 2011” Vurpar, Asociatia de Tineret ,,NOI” Intorsura Buzaului, Directii de Sanatate Publica: Dambovita, Covasna, Sibiu, Mures, Bacau, Vaslui, Ministerul Educatiei Nationale (FCG). Alte organizatii (Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN, Societatea Nationala a Medicilor de Familie, Organizatia Mondiala a Sanatatii si Agentia Nationala pentru Romi) si-au aratat sprijinul fata de proiect si interesul in colaborari in diferite activitati ale proiectului, dar nu a fost semnat un acord de parteneriat in acest sens. De exemplu, SASTIPEN a format pro bono 5 mediatori sanitari din comunitatile in care s-a desfasurat proiectul.

| Website-ul proiectului
    www.ovid.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->