close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Zana Merciluta - cabinet stomatologic mobil care acorda gratuit profilaxie si tratament copiilor cazuri umanitare



| Organizator:
    Merci Charity Boutique
| Categorie:
    Sanatate
| Problema de fond
    Nevoi
• 75% dintre copii (6 - 11 ani) au carii pe dintii temporari si 39% pe dintii definitivi. Bacteriile din spatele bolii gingiilor au fost legate de cresterea riscului de cancer. Boala parodontala debuteaza precoce (5-7 ani) si este asociata mortalitatii in cazurile de cancer pancreatic.
• 1 din 2 copii traiesc sub spectrul saraciei (1500000), iar 74% din copiii saraci (1100000 copii) locuiesc la sat. Nu exista medici scolari la sate si toate cabinetele de medicina dentara se afla in mediul urban. Cabinetele stomatologice sunt o raritate in mediul rural.
• 30% dintre persoanele tratate pentru cancer dezvolta complicatii care afecteaza gura care pot interfera cu tratamentul cancerului. Copiii se afla in acelasi pericol. La sectiile de oncologie, nu exista cabinete stomatologice.
• Romania nu are un program national de preventie orala.


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului este crearea unei solutii de medicina mobila pentru acordarea de preventie si tratament stomatologic pentru copii din comunitatile rurale sarace si copii internati in sectii de onco-pediatrie care nu acces la servicii de medicina dentara.

Obiective
1. Crearea legislatiei pentru infiintarea, autorizarea si functionarea cabinetelor si unitatilor medicale mobile;
2. Derularea de actiuni de preventie (consult, periaj dentar, fluorizare) pentru 500 de copii din zone rurale foarte sarace din NE tarii si copii cu afectiuni oncologice, pana la finalul anului 2017.


Zana Merciluta - cabinet stomatologic mobil care acorda gratuit profilaxie si tratament copiilor cazuri umanitare Zana Merciluta - cabinet stomatologic mobil care acorda gratuit profilaxie si tratament copiilor cazuri umanitare Zana Merciluta - cabinet stomatologic mobil care acorda gratuit profilaxie si tratament copiilor cazuri umanitare

| Aria geografica
    Judetele Iasi si Mures, Bucuresti

| Rezumat
    Problemele socio-economice complexe ale populatiei din mediul rural (47% din populatie; 1.100.000 copiii care traiesc sub spectrul saraciei sunt din mediul rural) si lipsa infrastructurii (drumuri asfaltate, cabinete medicale, cabinete stomatologice, cabinete medicale in scoli, canalizare) impiedica accesul acesteia la serviciile de sanatate, drept garantat prin Constitutie.

Cancerul oral se situeaza pe locul opt intre cele mai frecvente forme de cancer, in intreaga lume. Factorii de risc asociati aparitiei cancerului oral sunt igiena orala deficitara, fumatul si consumul de alcool.
75% dintre copii (6 - 11 ani) au carii pe dintii temporari si 39% pe dintii definitivi. Bacteriile din spatele bolii gingiilor au fost legate de cresterea riscului de cancer. Boala parodontala debuteaza precoce (5-7 ani) si este asociata mortalitatii in cazurile de cancer pancreatic.
30% dintre persoanele tratate pentru cancer dezvolta complicatii care afecteaza gura care pot interfera cu tratamentul cancerului. Copiii se afla in acelasi pericol. La sectiile de oncologie, nu exista cabinete stomatologice.
In Romania, in mediul rural, cabinetele stomatologice sunt o raritate, nu exista cabinete medicale sau cabinete de medicina dentara in scoli, iar la nivel national nu exista niciun program de preventie orala.
Sunt necesare forme alternative de servicii comunitare, care sa raspunda adecvat acestor nevoi eminamente sociale.
Solutie: In ianuarie 2017 am creat primul cabinet stomatologic mobil din Romania care asigura consultatii si preventie gratuita copiilor cazuri sociale si medicale.
Problema secundara identificata: Lipsa unei legislatii pentru functionarea cabinetelor medicale mobile.
Solutie: Crearea unei legislatii care sa permita functionarea cabinetelor mobile de medicina.


| Date beneficiari
    Beneficiari directi: 600 de copii (5-18 ani) din 11 sate din zone rurale sarace din judetul Iasi (Lungani, Sinesti, Voinesti, Dagata, Fantanele, Tutora, Mironeasa, Liteni) si Mures (Gogan, Daia, Cund) si copii de la Institutul Oncologic Bucuresti. Beneficiari indirecti: parintii copiilor, prin degrevarea de costuri cu tratamentul copiilor, costuri pe care oricum nu si le-ar fi permis.

| Date beneficiari
    Beneficiari indirecti: parintii copiilor, cel putin 600

| Activitati
    1. Crearea cabinetului stomatologic mobil prin: atragerea de finantari, produse in-kind si medici dentisti voluntari.
Resurse: financiare (sponsorizari, donatii individuale), in-kind (masina, aparatura), consumabile, voluntari.
Valoare: 65000 eur.
2. Advocacy pentru determinarea Ministerului Sanatatii pt crearea legislatiei pt
functionarea cabinetelor medicale mobile;
Actiuni: 3 audiente la MS, numeroase intalniri la Directia de Sanatate Publica, petitie pt strangerea de semnaturi: https://campaniamea.de-clic.ro/petitions/acces-echitabil-la-servicii-de-medicina-dentara-pentru-copii-de-la-sate-si-copii-cu-cancer-1, reportaj TV:
http://stirileprotv.ro/stiri/1-decembrie/zana-merciluta-cabinetul-mobil-care-vine-in-satele-fara-stomatolog-romania-secolului-xxi-risca-sa-nu-aiba-dinti.html;
Resurse: 2 pers. din partea asociatiei: Daniela si Alina; comunitatea declic.ro; jurnalistul ProTV Alex Dima, secretarul de stat MS Rodica Nassar.
Rezultate: Exista draft de norme legislative, elaborat de catre MS si asociatie, rezultatul final urmarit fiind ordinul de ministru.

3. Actiuni de preventie stomatologica (consultatii, periaj dentar, fluorizari) pentru
peste 600 de copii din 11 sate din zone rurale sarace din judetul Iasi (Lungani, Sinesti, Voinesti, Dagata, Fantanele, Tutora, Mironeasa, Liteni) si Mures (Gogan, Daia, Cund), copii de la Institutul Oncologic Bucuresti.
Resurse: 6 medici dentisti voluntari, masina pt deplasarea medicilor (Autonom), consumabile donate si cumparate.


| Rezultatele proiectului
    Beneficiari: 600 de copii (5-18 ani) din 11 sate din zone rurale sarace din judetul Iasi (Lungani, Sinesti, Voinesti, Dagata, Fantanele, Tutora, Mironeasa, Liteni) si Mures (Gogan, Daia, Cund) si copii de la Institutul Oncologic Bucuresti.

Schimbari si efecte generate
La nivel micro: copiii au fost pentru prima data vazuti de un medic dentist si au aflat cum se face un periaj corect. Toti copiii au primit pasta si periuta de dinti, unii nemaivand vreuna din cele doua pana acum.
La nivel macro: Existenta unui draft de norme/cadru legislativ pentru functionarea cabinetelor mobile de medicina.


| Bugetul
    299000

| Parteneri
    Fundatia Vodafone (partener principal), UniCredit Leasing (donatie masina), Autonom (masina pentru transport medici voluntari), medici voluntari: http://zanamerciluta.ro/echipa/, alti parteneri: http://zanamerciluta.ro/parteneri/

| Website proiect
    www.zanamerciluta.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->