close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Centru multifunctional, o sansa pentru viitorul copiilor si tinerilor cu dizabilitati



| Organizator:
    World Vision Romania
| Categorie:
    Incluziune sociala
| Problema de fond
    In Romania, problemele persoanelor cu dizabilitati fizice, psihice sau sociale sunt generate de saracie si de mentalitatea populatiei. Acestea se refera la protectia si includerea sociala a persoanelor cu dizabilitati in familie,respectiv lipsa serviciile comunitare care sunt limitate,cu precadere in rural. Serviciile existente sunt slab diversificate, insuficiente,acoperite aleatoriu de ONG-uri, interventia fiind lacunara.Manifestarea unor atitudini diferite de catre actorii sociali, de la separare si segregare la acceptare, integrare si incluziune in diferite grade si modalitati.Cele mai frecvente atitudini fata de persoanele cu dizabilitati sunt dominate de stereotipuri negative, de subevaluare, argumentate de lipsa de reusita datorita lipsei competentelor, al capacitatii de invatare si al slabei adaptarii la viata independenta.

| Scopul proiectului
    Scop:Accesul la educatie si la piata muncii pentru 700 de copii si tineri cu dizabilitati fizice, psihice si sociale din Regiunea Nord-Vest,Sud-Vest Oltenia si Sud-Est, precum si o viata mai buna pentru familiile lor; Obiective:
1.interventie timpurie si recuperare pentru copiii cu dizabilitati cu vârsta 0-16ani; 2.orientare vocationala si facilitarea accesului la cursuri de formare profesionala(16-20ani); 3.facilitarea accesului pe piata muncii a tinerilor cu dizabilitati si vulnerabili sociali (18-23ani); 4.consolidarea capacitatii comunitatii si a societatii civile pentru sprijin social.


Centru multifunctional, o sansa pentru viitorul copiilor si tinerilor cu dizabilitati Centru multifunctional, o sansa pentru viitorul copiilor si tinerilor cu dizabilitati Centru multifunctional, o sansa pentru viitorul copiilor si tinerilor cu dizabilitati

| Aria geografica
    Judetele Cluj, Dolj, Valcea si Constanta

| Rezumat
    Proiectul „Centru multifunctional, o sansa pentru viitorul copiilor si tinerilor cu dizabilitati fizice, psihice si sociale din regiunea Nord-Vest, Sud - Est si Sud-Vest Oltenia” este o completare fireasca a initiativelor World Vision, tinand cont de faptul ca, in continuare, ingrijirea copiilor si tinerilor cu dizabilitati in familie este limitata de insuficienta dezvoltare a serviciilor comunitatii in ceea ce priveste cuprinderea, diversitatea si calitatea acestor servicii, mai ales in mediul rural. Centrele de zi de la nivelul tarii acopera, in prezent, doar 2,8% din nevoile existente.Proiectul a oferit acces la ingrijire de specialitate, educatie si orientare vocaţionala unui numar de peste 900 de copii si tineri cu dizabilitati fizice, psihice si sociale, prin infiintarea de centre multifunctionale in mediul urban si rural, create special pentru ei. Pe parcursul celor trei ani de proiect, copiii, tinerii, precum si adultii-parinti au beneficiat de servicii de recuperare, consiliere si formare. Activitatile s-au desfasurat in 9 centre multifunctionale create in judetele Cluj, Dolj, Valcea, Constanta si Bucuresti sectorul 5. La incheierea proiectului serviciile socio-educationale ale proiectului au fost transferate partenerilor, autoritati locale din cadrul proiectului, iar cele de recuperare fizica si psihica vor continua sa fie oferite in cadrul unitatilor de economie sociala create prin proiect in cadrul fundatiei in urmatoarele locatii: Cluj-Napoca, Ramnicu-Valcea, Craiova si Medgidia. Proiectul a fost cofinantat de Fondul Social European prin Programul POSDRU 2007-2013, Axa prioritara 6 „Promovarea incluziunii sociale”, D.M.I. 6.1 – Dezvoltarea economiei sociale si s-a ridicat la valoarea de aproximativ 13,5 milioane de lei.

| Date beneficiari
    Tinerii beneficiari ai proiectului au contribuit prin participarea lor ca voluntari in actiunile de socializare pentru copiii mai mici de varsta din proiect. De asemenea, au participat la actiuni de constientizare si educare a comunitatii, iar parintii au contribuit la sustenabilitatea proiectului prin asocierea lor in Asociatii de Parinti cu statut juridic care continua activitatile proiectului, dupa incheierea acestuia.

| Rezultatele proiectului
    Rezultatele proiectului la nivel national: 9 centre multifunctionale; Formarea a 4 unitati de economie sociala care sa continue activitatile dupa terminarea proiectului; Infiintarea a 4 asociatii de parinti care, prin activitatile lor, sustin grupurile vulnerabile; Peste 900 de copii si tineri au beneficiat de interventie timpurie, consiliere vocationala, emotionala si psihologica; 2800 de persoane au fost consiliate in domeniul economiei sociale si 180 de specialisti au fost certificati in acest domeniu. 87 de tineri si-au gasit si mentinut un loc de munca. La incheierea proiectului serviciile socio-educationale ale Centrului Multifunctional au fost transferate partenerilor, autoritati locale din cadrul proiectului, iar cele de recuperare fizica si psihica vor continua sa fie oferite in cadrul unitatilor de economie sociala create prin proiect, in urmatoarele locatii: Cluj-Napoca, Ramnicu-Valcea, Craiova si Medgidia. Pe langa serviciile specifice de integrare sociala, proiectul a inclus campanii de educare a publicului care au promovat drepturile copiilor si tinerilor cu dizabilitati si au tras un semnal de alarma cu privire la discriminarea la care ei sunt inca supusi in societatea romaneasca. Proiectul a inclus si o componenta pentru parintii copiilor. Acestia au primit consiliere psihologica, au fost inclusi in grupuri de suport si au invatat tehnici pe care sa le foloseasca acasa cu copiii lor pentru a continua sesiunile de recuperare de la centru. De asemenea, parintii au fost sprijiniti sa infiinteze 4 asociatii care promoveaza egalitatea de sanse.

| Bugetul proiectului (in RON)
    13500000

| Parteneri
    Primaria Galicea-Serviciul de Asistenta Sociala;Primaria Cernavoda-Serviciul de Asistenta Sociala; Asociatia Caritas Eparhial Greco-Catolic; Directia Generala de Asistenta Sociala si ProtectiaCopilului, Dolj, Directia Generala de Asistenta Sociala si ProtectiaCopilului, sector 5 Bucuresti.

| Website-ul proiectului
    http://centrumultifunctional.worldvision.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes