Participanti & Proiecte
Recicleta
|
Organizator: ViitorPlus - asociatia pentru dezvoltare durabila |
|
Categorie: Originalitate |
Proiectul a fost gandit pentru firmele mici din Bucuresti, care nu genereaza cantitati suficiente de deseuri pentru a beneficia de transport din partea marilor colectori. Firmele inscrise primesc gratuit recipiente de colectare a hartiei, special gandite pentru cantitatea minima pe care o vor ridica recicletele – 25 kilograme. In functie de cantitatea de hartie generata cantitatile variaza intre 25 si 200 de kg.
O alta categorie de beneficiari sunt persoanele in dificultate aflate in programele sociale ale partenerilor nostri. Biciclistii au fost selectionati din randul parintilor care beneficiaza de consiliere socio-psihologica in cadrul Centrului SOS de Consiliere si Sprijin. Astfel le-a fost oferit un loc de munca stabil, in conditii legale, care le ofera venitul necesar pentru a asigura cel putin minimul necesar intretinerii familiei
| Scopul proiectului
Proiectul RECICLETA, s-a dovedit a fi o idee fezabila si de succes. Companiile s-au aratat interesate de colectarea deseurilor de hartie cu cargo-biciclete si astfel in ianuarie 2010 am dat startul pentru proiect.
Recicleta urmareste sa colecteze cantitatile de deseuri, din birouri, care altfel ar ajunge la groapa de gunoi.
Ideea inovatoare a constat in introducerea in Romania a cargo-bicicletelor, ca mijloc de transport sustenabil. Am dorit sa demonstram ca gesturile mici conteaza si ca acest lucru poate fi realizat cu un mijloc de transport inedit, urmarind si sa schimbam mentalitati.
| Aria geografica
Bucuresti
| Rezumat
Proiectul RECICLETA s-a nascut ca reactie la contextul economic actual al managementului deseurilor si vizeaza colectarea deseurilor de hartie de la companii mici, care nu sunt deservite de nicio forma de colectare selectiva, din cauza cantitatilor reduse de deseuri pe care le produc. Colectorii specializati se deplaseaza doar pentru cantitati care depasesc sute de kg, deoarece doar in acest fel este rentabil pentru ei din punct de vedere economic. Cantitatile mici ajung astfel la groapa de gunoi.
Pentru a adauga proiectului nota de originalitate si stiind traditia tarilor vestice in ceea ce priveste transportul sustenabil am ales ca transportul deseurilor sa se faca cu o cargo-bicicleta, mijloc de transport neutru in carbon foarte des folosit in tarile estice pentru distributie, catering, curierat.
Contextul orasului Bucuresti cu o infrastructura realizata acum 30 de ani pentru 20.000 de masini si pe care circula in prezent peste 2 milioane ne-a incurajat si mai mult sa promovam ideea de transport sustenabil.
Pentru a imbina toate principiile dezvoltarii durabile am implicat in proiect ca si angajati persoane defavorizate care au astfel un loc de munca stabil si legal.
Deoarece proiectul a fost privit initial cu multa reticenta am decis sa demaram un proiect-pilot, intr-o zona delimitata geografic, prin care sa demonstram fezabilitatea idei. Dupa aceasta etapa de test am pornit efectiv proiectul. Cu 1 angajat in dificultate am reusit sa colectam 30 de tone de hartie de la 90 de companii. 30 de tone de hartie echivaleaza cu 480 de arbori salvati de la taiere.
| Date beneficiari
Pana in prezent au fost angajate 2 persoane care sunt in risc de a-si abandona familia din cauza ca nu au stabilitatea financiara pe care o presupune intretinerea unei familii si pe de alta parte din cauza ca nu au nici abilitatile necesare pentru a o face. In acest sens acestia sunt consiliati social, psihologic si profesional pentru a obtine si mentine un loc de munca legal si stabil.
Sunt 120 de companii care doneaza deseurile de hartie in mod regulat, cu peste 2000 de angajati care sunt expusi la mesaje pe tema reciclarii.
| Rezultatele proiectului
Recicleta, prin idea inovatoare pe care o propune a reusit sa colecteze in 2010, 30.000 de kg de hartie pentru reciclare, cu 1 persoana defavorizata. Acestea reprezinta peste 120 de metri cubi deviati de la groapa de gunoi si reciclati in fiecare luna.
Sunt 120 de companii inscrise in program.
Proiectul a reusit sa atraga atentia asupra unor probleme cu care se confrunta mediul urban, deseurile si poluarea rezultata din transport. Prin buna expunere media, presa scrisa si online, TV si radio, Recicleta a reusit sa atraga atentia asupra celor 2 probleme pe care le adreseaza dar si asupra perceptiei persoanelor defavorizate.
| Argument
RECICLETA, un joc de cuvinte dintre termenii "reciclare" si "bicicleta" a fost gandit pentru a propune o solutie ingenioasa pentru cantitatile de hartie care ajung la groapa de gunoi, militand pe ideea ca lucrurile mici genereaza rezultate mari.
Unicitatea acestui proiect vine din faptul ca ofera solutii la 3 probleme sociale majore: reinsertia socio-profesionala, reciclarea deseurilor si transportul urban sustenabil. Prin implicarea companiilor ca beneficiari directi, am dezvoltat un proiect care acopera toate directiile dezvoltarii durabile si care genereaza un impact social mare.
Proiectul ofera posibilitatea de a reintegra social si profesional persoane defavorizate care nu au oportunitati reale pentru a-si asigura un loc de munca normal, legal si stabil. Implicarea in proiect si intr-un mediu de invatare customizata aceste persoane au oportunitatea de a-si regasi locul in societate.
Deoarece traficul din Bucuresti nu este tocmai prietenos, iar cantitatile insemnate de hartie transportate pe distante lungi ar face condusul pe bicicleta obositor, este folosita o remorca pentru colectarea intermediara. Cand remorca se umple este dusa la depozitul colector, optimizandu-se drumurile in asa fel incat emisiile din transport sunt minime, dar care sunt compensate prin plantare de copaci in proiectul “Adopta un Copac".
Proiectul adreseaza si o alta problema a spatiilor urbane prin faptul ca atrage atentia asupra transportului sustenabil si ofera o alternativa pentru Bucuresti
| Bugetul proiectului (in RON)
63518
| Parteneri
SOS Satele Copiilor Romania, Primaria Municipiului Bucuresti, Primaria Sectorului 1, Bate Saua sa Priceapa Iapa, Loteria Romana, Rangali
| Website-ul proiectului
http://www.viitorplus.ro/recicleta