Participanti & Proiecte
Fond de Urgență pentru Ucraina
|
Organizator: Daruieste Viata |
|
Categorie: Sănătate |
La Dăruiește Viață, am rămas cu gândul la zecile de mii de ucraineni care aveau de înfruntat un dublu război: războiul de afară, cu soldați reali, raiduri aeriene și războiul cu boala. Bolnavii cronici care ajungeau în spitale cu diferite afecțiuni. Copiii și adulții cu boli grave precum cancerul. Familiile lor. Cadrele medicale. Răniții. Doctorii. Asistentele. Infirmierele.
De aceea, pe data de 1 martie am lansat campania Fond de Urgență pentru Ucraina, cu mai multe posibilități de implicare pentru persoane fizice și pentru companii. Am început de îndată să primim cereri și liste de nevoi care cuprindeau de la paracetamol și antibiotice până la catetere și sisteme de transfuzii de sânge. Ulterior, prin intermediul voluntarilor noștri ucraineni, am luat legătura cu spitalele din Ucraina și am aflat de ce aveau nevoie cel mai repede.
| Scopul proiectului
Obiective:
- să le oferim sprijin celor care rămâneau în Ucraina, dincolo de refugiați;
- să găsim căi sigure de a oferi ajutor și de a avea trasabilitate, în contextul în care exista un val mare de suspiciune privind donațiile care mergeau către Ucraina;
- să rămânem în sfera noastră de competență, respectiv sfera medicală, deoarece aici avem experiență și putem aduce plus-valoare;
- să-i asigurăm pe donatorii noștri că munca la proiectele Dăruiește Viață continuă și că Fondul creat pentru Ucraina este special si nu presupune folosirea celorlalte donații.
| Aria geografica
București - mai multe orașe ucrainene
| Rezumat
În data de 24.02.2022, Rusia a invadat Ucraina. Milioane de ucraineni s-au trezit smulși din viețile lor normale și aruncați într-o nouă realitate, plină de raiduri aeriene, de bombe, de amenințări și de nesiguranță. În sistemul medical, resursele deveneau din ce în ce mai puține, iar cererile de ajutor se înmulțeau de la o zi la alta. După o lună de la începerea războiului, Organizația Mondială a Sănătății a identificat 64 de spitale atacate, inclusiv spitale de copii și maternități.
Pentru cei care au rămas acasă, am identificat nevoile punctuale din spitale (liste de necesități) pentru a răspunde cu sprijin în mod eficient. Am colaborat cu voluntari ucraineni și am încheiat parteneriate cu autoritățile locale din Ucraina pentru preluare și distribuire. Am strâns fonduri de la donatori și sponsori pentru a achiziționa medicamente, consumabile și dispozitive medicale și a le transporta în Ucraina.
| Date beneficiari direcţi
Estimativ, 24.000 de pacienți si 4.000 de cadre medicale. (Condițiile de război în care se găsesc beneficiarii fac să fie dificil de oferit o valoare exactă.)
| Activitati
A doua zi după lansarea proiectului, pe 2.03, aveam deja 3 solicitări oficiale și 17 paleți în pregătire, iar procedurile de transport începuseră să devină mai clare. Numărul de răniți creștea, iar resursele pe care le aveau spitalele scădeau de la oră la oră. În primele 24 de ore am strâns 4200 de euro de la persoane fizice și mai multe companii ne-au scris să ne ofere sprijinul.
Pe 3.03, primii 22 de paleți cu medicamente au plecat spre Cernăuți, fiind distribuiți către spitalele cu cele mai urgente nevoi din orașele afectate de conflict, inclusiv Kyiv.
Camioanele noastre au fost primele care au reușit să intre în Ucraina, într-o perioadă în care alte transporturi de medicamente erau blocate. Nevoile erau în continuare imense, dar chiar și un gest mic însemna mult pentru răniți, pentru pacienții cu boli cronice sau cadrele medicale.
Pe data de 16.03, încă două camioane au ajuns în Ucraina, ducând consumabile, instrumente și echipamente de prim ajutor, medicamente și paturi. Acestea au fost distribuite către 3 spitale importante din Kyiv.
Pe 31.03 am expediat al treilea transport, având destinația Dunaivtsi. Pe 12.05, al patrulea transport a fost preluat de o fundație locală și produsele au fost distribuite către Batalionul Azov, organizația Hospitallers, Kharkiv și alte zone cu nevoi medicale urgente.
Pe 19.07 am expediat al cincilea transport către Ucraina, care a ajuns la Ukraine XXI Charitable Foundation, iar produsele au fost distribuite în Kyiv și Kharkiv.
| Rezultatele proiectului
Grupul nostru țintă a constat în pacienții (răniți sau bolnavi cronici) și cadrele medicale din Ucraina, aflați mai aproape sau mai departe de linia frontului, dar în orice caz puternic afectați de dramele războiului. Pentru ei ne-am folosit de toate resursele care ne-au stat la dispoziție și ei au fost motivul din spatele încercării noastre contra cronometru de a le furniza cele necesare.
Cu ajutorul materialelor și al consumabilelor trimise de noi, cadrele medicale din zonele afectate au reușit să-și trateze pacienții, să le aline durerile și să le prelungească viața. Odată îndeplinite nevoile lor de bază, oamenii au reușit să meargă mai departe într-o situație care ar fi de neimaginat pentru oricare dintre noi. În plus, văzând că cei din jur îi susțin și îi ajută, punând mână de la mână pentru a le asigura cele de folos, beneficiarii noștri s-au simțit mai puțin singuri și mai puțin părăsiți în fața primejdiei care-i amenința.
Am primit rapoarte pozitive și testimoniale impresionante din partea medicilor și a autorităților implicate. Am văzut poze cu cei care au primit donațiile de la susținătorii Dăruiește Viață, cu oamenii din spatele numelor și din spatele vocilor cu care voluntarii noștri au ținut legătura.
Rezultatele ne-au impresionat pozitiv, iar lucrul care ne-a surprins cel mai mult a fost reacția donatorilor și a sponsorilor. Mai cu seamă sponsorii – companii care știau despre răspunsul nostru rapid în situațiile anterioare de criză – au fost ei înșiși proactivi și ne-au contactat, spunându-ne că vor să se implice și că au încredere în ceea ce facem.
| Bugetul
3648200 LEI
| Parteneri
Dăruiește Viață, ADEM, Pharma Vision, Vămile Siret și Halmeu, Biroul de comisionare vamală.
| Despre organizator
De peste 10 ani, Dăruiește Viață reformează sistemul medical românesc, aducând speranță și arătând că se poate. De la înființarea sa, Asociația a investit, în peste 35 de proiecte, 60 mil. € în sistemul medical, fonduri strânse de la peste 500.000 de donatori persoane fizice și peste 7.700 companii. Cu ajutorul acestora, clădim și reclădim secții, spitale și speranțe, conducem bătălii de idei, adunăm reputație, experți adevărați, fonduri și apărăm drepturi, principii sau vieți.
| Website proiect
https://www.daruiesteviata.ro/proiecte/fond-de-urgenta-pentru-ucraina