Participanti & Proiecte
Centrul de Pregatire si Consultanta Agricola si Ferma Demonstrativa AgroVision
|
Organizator: World Vision Romania |
|
Categorie: Dezvoltare economica si sociala |
In anul 2004 80% din laptele produs in Romania nu indeplinea criteriile de calitate impuse de Uniunea Europeana. Majoritatea fermierilor - 93% din fermele de vaci cu lapte existente, aveau doar una, doua vaci si nu ar mai fi putut sa-si vanda laptele dupa 2007 decat daca luau masuri drastice.
Ferma din Crit a fost cumparata in octombrie 2004. Crit si cele patru sate invecinate au la un loc o populatie de 2.580 de persoane in 1200 de gospodarii. Peste 90% dintre aceste familii traiau pe atunci doar din cresterea bovinelor. Pana in 2006 s-a construit Centrul de Pregatire, grajdurile reamenajate si dotate cu echipamente tehnice moderne. De asemenea, s-au construit o noua groapa de balegar, un fanar si o moara. S-au achizitionat tractoare, precum si alte utilaje agricole si s-au importat din Austria 35 de vaci gestante din rasa Simmental.
| Scopul proiectului
Scopul principal a fost acela de a-i ajuta pe micii fermieri din mediul rural sa-si dezvolte spiritul antreprenorial si sa-si poata valorifica potentialul agricol astfel incat sa fie pregatiti pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.
Programul si-a mai propus sa educe o generatie de tineri care cred in potentialul zonelor rurale si care isi doresc sa traiasca si sa munceasca la sat.
Un alt obiectiv a fost acela de a cultiva un sentiment tot mai puternic de apartenenta la o comunitate unde oamenii se respecta reciproc si lucreaza impreuna pentru a se ajuta unii pe altii.
| Aria geografica
judetele Brasov, Mures, Sibiu; anumite activitati au implicat participanti / beneficiari si din judetele Dolj, Valcea, Ialomita, Iasi, Cluj
| Rezumat
Am creat acest proiect cu scopul de a-i ajuta pe micii fermieri sa-si dezvolte spiritul antreprenorial si sa-si poata valorifica potențialul agricol in noul context european.
Strategia noastra s-a axat pe doua directii: dezvoltarea unui model educational - Centrul de Pregatire si Consultanta Agricola - si a unui model de afaceri – Ferma Demonstrativa AgroVision.
Centrul de invatare a gazduit programe de formare profesionala, agricola și de afaceri, in timp ce ferma demonstrativa a oferit un mediu unic pentru stagii practice de formare, culturi in loturi demonstrative si demonstratii.
Pentru a-i invata pe fermieri sa fie mai productivi, i-am instruit cum sa utilizeze cele mai potrivite tehnologii agricole, precum si diferitele soiuri de plante sau rase de animale. De asemenea, am inclus cunostinte de marketing in programul de pregatire pentru ca ei sa invețe cum sa produca in funcțtie de cererea pietei, cum sa exploateze oportunitatile si cum sa-si vanda produsele pentru a avea profit.
Date si cifre:
- 2.520 de participanti la programe de instruire prin stagii de practica, ateliere, culturi in loturi demonstrative si demonstratii
- 705 de absolventi ai cursurilor de calificare acreditate
- 700 de fermieri participanti la cursurile de etica in afaceri
- 1.800 de copii si tineri participanti la scoli de vara si la programe de dezvoltare personala
- 300 de parinti au participat la cursurile de parenting
- 40 de femei au invatat sa lucreze la razboi si sa coasa in cadrul atelierului de tesatorie
- Programa cursului “Managementul fermei de vaci de lapte” dezvoltata de World Vision Romania si adoptata de Oficiul Judetean de Extensie Agricola si de procesatorii locali
- Curricullum pentru cursurile de etica crestina integrata in toate proiectele zonale ale World Vision.
| Date beneficiari
Au existat mai multe tipuri de implicare a beneficiarilor:
- Schimburi de experienta intre diversele grupuri de beneficiari
- Feedbackul venit de la primele serii de participanti la cursuri, precum si lectiile invatate in urma acestei prime serii au fost folosit ca instrumente de evaluare pentru cursurile respective; astfel ulterior programul a fost ajustat si imbunatatit
- Beneficiarii au devenit un fel de ambasadori ai cursurilor la care au participat, ei recomandand cursurile catre alti potentiali beneficiari, ceea ce a creat vizibilitate si recunoastere pentru programa
| Rezultatele proiectului
Experienta noastra in mediul rural ne-a confirmat ca schimbarea este posibila, ca ii putem incuraja si determina prin activitatile noastre pe oameni sa ramana in sate, sa traiasca si sa munceasca acolo cu demnitate, construind comunitati bogate.
I-am invatat pe fermieri sa invețe cum sa produca in funcție de cererea pietei, cum sa exploateze oportunitatile și cum sa-si vanda produsele pentru a avea profit.
Dezvoltarea economica este foarte importanta si necesara in viata oricarei comunitati, insa ea nu este suficienta pentru a construi spiritul civic si sentimentul local de apartenenta. Astfel, in paralel cu programele de antreprenoriat si de pregatire profesionala, am creat la ferma Agrovision un spatiu de comuniune spirituala, care a generat un climat de respect si ajutor reciproc. S-au organizat evenimente comunitare pentru a inspira si motiva spiritul civic, recunostinta si incurajarea reciproca pentru copii si familii.
Pentru noi latura spirituala a muncii este foarte importanta intrucat contureaza un set de valori solide, pe care sa le aplice si acasa si la lucru.
Programul a avut o importanta componenta educativa pentru copii. Prin arta, ei au descoperit valorile crestine, orizontul lor s-a largit si au devenit mult mai increzatori. Prin programul ImpAct - "Importanta actiunii", desfasurat saptamanal, timp de 2 ani, copiii au invatat cum sa faca fata violentei si cum sa o previna, cum sa evite consumul de droguri si alcool, au fost informati despre pericolele internetului si sexualitatii, precum si despre comportamente agresive in randul copiilor.
| Bugetul proiectului (in RON)
12045000
| Parteneri
World Vision Romania, fundatia Bolthouse, World Vision SUA, Școlile din Crit, Bunesti, Viscri, Mesendorf, Biserica din Bunesti, Fundatia Veritas, Mihai Eminescu Trust, Biserica Betania din Bucuresti, Peace Corps, Agentia pentru Agricultura Extensiva Brasov, Directia de Agricultura si Dezvoltare Rurala Brasov
| Website-ul proiectului