close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Clubul cu Lipici - sansa la educatie pentru copii defavorizati



| Organizator:
    Fundatia de Sprijin Comunitar
| Categorie:
    Durabilitate
| Problema de fond
    Raportul pentru educatie al CE situeaza Romania pe locul trei in clasamentul abandonului scolar in UE, cea mai mare pondere fiind in mediul rural. Doar 25% dintre copii din mediul rural sunt absolventi de liceu. Aceasta situatie e si mai grava in zona tinta a proiectului unde FSC isi desfasoara activitatea de peste 14 ani. In 2006, 80% dintre copiii din zona abandonau scoala dupa clasa a VIII-a, cauza fiind saracia generalizata care face ca investitia in educatie sa fie aproape inexistenta. Comunele tinta sunt dintre cele mai sarace din jud. Bacau. Abandonul scolar e o problema serioasa avand ca principale cauze saracia si pregatirea precara. Multi copii nu reusesc sa se inscrie la liceu, deoarece familiile nu-i pot sustine. Dotarile slabe ale scolilor si lipsa profesorilor specializati descurajeaza copiii si le afecteaza performantele.

| Scopul proiectului
    Scopul a fost de a facilita accesul copiilor din 4 comune la educatie de calitate, consiliere si indrumare socio-educationala in vederea reducerii decalajului educational intre oras-sat si pentru dezvoltarea unor aptitudini de viata normala si competitiva. Ne-am propus sa oferim pentru 500 de copii acces la programe educative si recreative de calitate in regim after school, asistenta sociala, educationala si materiala atat lor cat si cadrelor didactice si familiilor, sesiuni de educatie pentru sanatate, rechizite si uniforme noi la inceperea anului scolar, burse de liceu pentru 50 de tineri.

Clubul cu Lipici - sansa la educatie pentru copii defavorizati Clubul cu Lipici - sansa la educatie pentru copii defavorizati Clubul cu Lipici - sansa la educatie pentru copii defavorizati

| Aria geografica
    judetul Bacau

| Rezumat
    Pentru copiii din estul judetului Bacau viata inseamna munca extenuanta, alaturi de parintii lor. Sunt copii normali, insa au nesansa de a se fi nascut intr-un catun izolat si uitat de lume. Multi abandoneaza scoala dupa clasa a VIII-a. Astfel vor ajunge sa ingroase randurile cazurilor sociale din zonele rurale.
Pentru acestia FSC a deschis in zona Podu Turcului patru centre educationale numite “Clubul cu Lipici” - un concept educational nou vizand sporirea accesului copiilor de la sate la activitati educative, oferind materiale educationale de foarte buna calitate.
Scopul Cluburilor este de a imbunatati calitatea invatamantului rural si de a sprijini eforturile profesorilor din zona pentru buna educatie a copiilor.
Pentru 500 de copii din patru comunitati, aceste centre sunt singurele oportunitati de petrecere a timpului liber si desfasurare de activitati extrascolare. Acestia au beneficiat de activitati de efectuare a temelor, cluburi tematice, activitati recreative, activitati de stimulare a personalitatii si aptitudinilor personale. Au participat, alaturi de alti 4500 de copii la o ampla campanie de educatie pentru sanatate in care au primit informatii, consiliere si materiale printate de cea mai buna calitate. In vacanta de vara au beneficiat de scoala de vara sustinuta de voluntari de la liceele din Bacau si din Marea Britanie. Elevii de clasa a VIII-a au beneficiat de un program de consiliere si pregatire pentru viata de liceu la oras. 67 de liceeni saraci din zona au fost inclusi intr-un program de burse pentru a-si putea acoperi cazarea si masa la liceu in Bacau.


| Date beneficiari
    Beneficiarii directi ai proiectului au fost copii cu varste intre 5 si 16 ani din mediul rural cu un slab nivel de pregatire scolara, demotivati pentru performanta scolara sau finalizarea studiilor, dintr-o zona cu rata crescuta a abandonului scolar. Cauzele sunt lipsa activitatilor atractive realizate in scoli dar si faptul ca sunt folositi de parinti in munca campului sau activitati gospodaresti, ceea ce nu le permite sa se bucure de copilarie, sa-si faca temele sau sa studieze suficient, aceasta zona fiind cu un nivel scazut de trai accentuat copii provenind din sate sarace aflate in estul jud. Bacau. Accentul s-a pus pe copiii din clasele a VI-X care sunt cei mai expusi riscului de abandon scolar datorita trecerii la un nivel superior de scolarizare, sustinerii examenului de capacitate, dar si schimbarii mediului social.

| Rezultatele proiectului
    Clubul cu Lipici reprezinta un model integrat de servicii educationale care isi va arata rezultatele in timp. Copiii sunt asistati inca de la gradinita prin activitati educative, care sa-i sprijine in procesul de invatare si sa le imbunatateasca evolutia scolara. Cand ajung in clasa a VIII-a sunt pregatiti pentru liceu iar mai departe sunt sustinuti cu burse si consiliere pentru a-si putea finaliza cu succes studiile. In toti acesti ani beneficiaza de campanii si proiecte cu scop educativ, scoli de vara, campanii sociale, toate avand rolul de a-i ajuta si motiva pentru o scolarizare cat mai buna si performanta. Concret, in anul 2010, 500 de copii au participat zilnic la activitati educative de buna calitate care au contribuit la imbunatatirea performantelor scolare, lucru confirmat chiar de profesori. Au fost cooptati profesori colaboratori pentru efectuarea temelor, in cadrul Cluburilor, ceea ce a imbunatatit pregatirea scolara a copiilor. Pentru elevii de a VIII-a sesiunile de consiliere si brosura “Ghidul tau de iesit in lume” au fost un sprijin important pentru orientarea scolara si integrarea in noul nivel de invatamant. Impreuna cu bursele lunare oferite liceenilor si consilierea periodica a acestora s-a ajuns la o crestere semnificativa a numarului de liceeni din zona. Un exemplu sugestiv: in satul Slobozia Noua, (o comunitate extrem de saraca), in anul 2008, din 50 de elevi care au terminat clasa a opta, doar 10 copii au intrat la liceu iar dintre acestia un singur copil a frecventat liceul. In anul scolar actual, 14 tineri merg la liceu cu ajutorul burselor lunare.

| Argument
    Primul Club cu Lipici a fost infiintat de FSC in urma cu cinci ani. De atunci clubul si diferitele campanii si proiecte din cadrul lui s-au dezvoltat si s-au maturizat. Astfel ca in anul 2010 am deschis cel de-al patrulea Club cu Lipici in comuna Motoseni si am ajuns la 500 de beneficiari. Acum 4 ani reuseam sa oferim burse pentru 5 tineri, acum oferim burse de liceu unui numar de 67 de tineri din mediul rural, toate fiind oferite din sponsorizari (Kaufland Romania, Agricola International, Erste Stiftung, anagajatii de la Europharm Romania etc). Pentru anul scolar 2011-2012 am atras deja sustinatori pentru alti 10 viitori liceeni.
Activitatile din cadrul Cluburilor cu Lipici au adus FSC titlul de ONG-ul anului 2010 in domeniul educatiei la Gala Premiilor in Educatie, organizata de Fundatia Dinu Patriciu, premiu care a fost insotit si de o sponsorizare de 20.000 euro, ce vor fi folositi pentru sustinerea activitatilor Cluburilor in 2011. La inceputul anului a fost prelungit parteneriatul cu CJ Bacau prin care se continua finantatrea Cluburilor in 2011 o data cu finalizarea celor doua finantari europene. Organizatiile de voluntari din Marea Britanie au confirmat participarea si in acest an la scoala de vara si intentia de a sustine financiar desfasurarea acesteia. Printre obiectivele majore de dezvoltare mentionam amenajarea unui teren de sport langa Clubul cu Lipici din Slobozia Noua, care va fi singurul din comunitate, de care vor beneficia peste 200 de copii.


| Bugetul proiectului (in RON)
    1394987

| Parteneri
    Primariile comunelor Stanisesti, Vultureni, Podu Turcului si Motoseni, Consiliul Judetean Bacau, Inspectoratul Scolar Judetean Bacau; La sustinerea acestor proiecte au contribuit mai multi finantatori institutionali cum ar fi Uniunea Europeana prin PHARE si Guvernul Norvegiei prin intermediului programului EEA Grants. Pe langa acestia si-au adus contributia o serie de sponsori din randul companiilor romanesti si multinationale: Kaufland Romania, Agricola International Bacau, Fundatia Erste.

| Website-ul proiectului
    http://www.fsc.ro/programe.html#/programe/servicii-copil-si-familie





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes