close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Cluburi de lectură și de-nvățătură



| Organizator:
    
| Categorie:
    Artă și cultură
| Problema de fond
    Cluburile de carte sunt deja o tradiție pentru noi. Decizia privind aceste trei mai recente a fost luată pe baza necesităților precum: promovarea literaturii pentru public tânăr și a literaturii non-fiction, respectiv scrise de autori români contemporani, alături de facilitarea unei platforme de discuție pentru cititori de toate vârstele și din toate mediile, în special dacă în zonele din care provin nu există foarte multe evenimente de profil. Credem că am reușit să satisfacem un sector divers de public și feedbackul înregistrat de fiecare dată a fost pozitiv, așa că vom continua, în 2022 am demarat alte trei cluburi tematice, și considerăm că facem un mare serviciu celor care doresc să discute liber și deschis despre tot ce ține de cărți.

| Scopul proiectului
    Crearea de platforme accesibile de discuție pentru cititorii din țară și diaspora. Cluburile au pornit de la dorința de a schimba păreri și de a comenta cărțile din mai multe puncte de vedere. S-a ajuns la dezvoltarea acestei idei inițiale. Participanții reușesc să-și învingă frica de a vorbi în public, cu oameni necunoscuți. Înțeleg importanța explicării științei „pe limba tuturor” și rolul egalității de gen și lipsei discriminării în cercetare. La Clandestin cunosc autori români, cu care pot avea un dialog, și astfel autorii câștigă capital social, iar cititorii, capital cultural.

Cluburi de lectură și de-nvățătură Cluburi de lectură și de-nvățătură Cluburi de lectură și de-nvățătură

| Aria geografica
    Național

| Rezumat
    Odată cu pandemia am fost nevoiți să mutăm unele dintre activități online. Printre ele se numără și cluburile de carte. Clubul de Carte Cluj (demarat în 2014 și ajuns la a noua ediție), de exemplu, a constat mai mereu din întâlniri offline. Altele au luat naștere într-o eră pandemică. În orice caz, existența lor a fost mai mult decât necesară, ajutând toate grupele de vârstă să își găsească un refugiu pe perioada carantinei (dar și după), să își păstreze și îmbunătățească abilitățile de socializare și să lucreze la o sănătate mentală cât mai bună. Lunar, am organizat o diversitate de cluburi de carte, pe platforma zoom.
Unele dintre cele mai semnificative sunt Storia Book Quest, unde discutăm ediție de ediție cărțile pentru adolescenți ale editurii. Printre altele, acest club ajută participanții să-și învingă frica de a vorbi, le dă șansa discute cu alți pasionați subiectele cărților, dar încurajează și interacțiunile intergeneraționale.
Alt club de carte este publica.files, care aduce în prim-plan un gen literar mai puțin gustat la noi: non-ficțiunea. Cărțile dezbătute au avut subiecte diverse, de la chimie și fizică la psihologie și muzică, stârnind astfel curiozitatea și setea de informație a participanților.
Clubul de carte clandestin a luat naștere din dorința de a promova autorii români și de a extirpa concepția greșită că literatura română ar fi nefrecventabilă, idee generată, în principiu, de bibliografia școlară. Prin el, am adus mai aproape cititorii de autori, care au participat la aproape fiecare ediție, și le-am deschis orizonturile către un gen pe care mulți îl evită.


| Date beneficiari direcţi
    Beneficiarii direcți sunt participanții la cluburile de carte, care se încadrează în toate categoriile de vârstă și apar în medie de 15-20 de persoane pe club. Publicul nostru țintă diferă în funcție de fiecare club: Storia Books Quest are în vizor adolescenții, iar cluburile de carte clandestin și publica.files sunt adresate în special adulților, dar și tinerilor.

| Date beneficiari
    Beneficiarii indirecți sunt utilizatorii de social media care văd păreri despre cluburile de carte, când au loc, cărțile propuse, informațiile despre autori etc. De asemenea, toate persoanele care folosesc codurile de reducere oferite de unele edituri prin parteneriate la unele cluburi beneficiază de un acces facilitat la lectură. Adesea, comunicăm diverse aspecte prin newsletter și în grupul de FB. Estimăm că toate acestea ajung, în medie, la peste 1000 de persoane lunar.

| Activitati
    Pentru realizarea cluburilor de carte am ales ediție de ediție următorul titlu de discutat, prin voturi deschise, fiind deschiși sugestiilor primite și de la participanți.
După care contactăm partenerii care ne ajută să procurăm cărțile, oferindu-ne câteva exemplare pentru voluntarii care scriu recenzii sau organizează clubul, sau o reducere destinată tuturor participanților la club, și cu câteva săptămâni înainte de eveniment începem o promovare densă, în care încercăm să acoperim cât mai multe informații despre carte și autor. În cazul în care aveam posibilitatea să invităm autorii/traducătorii, îi contactăm.
Creăm un eveniment pe facebook, unde sunt disponibile toate detaliile. În ziua clubului publicăm recenziile scrise de voluntarii noștri.
Post-club, are loc votul pentru următoarea ediție, dar și completarea unui padlet cu întrebări pe baza lecturii, care încurajează participanții să își împărtășească părerile fără frică.
De multe ori, recenziile, un rezumat al clubului sau alte concluzii generate de discuții sunt publicate ulterior în newsletterul nostru și pe canalele noastre de social media.


| Rezultatele proiectului
    De la începutul programului până în decembrie 2021 s-au putut observa rezultate intenționate și neintenționate.
Principalul rezultat a fost continuitatea proiectului. Participarea persoanelor la oricare club de carte din cele menționate mai sus (pasul 2, punctul 8) a asigurat organizarea următoarei ediții. Astfel, timp de un an s-a reușit o performanță din punct de vedere statistic.
De asemenea, unii dintre participanți au ajuns voluntari în asociație, creând un efect neintenționat, dar foarte apreciat.
În plus, prin intermediul cluburilor s-a putut formarea unor parteneriate sau colaborări cu edituri sau autori, aducând astfel într-un mod constant noi idei și generând noi colaborări.
Suntem întrebați constant despre cluburile pe care le organizăm, despre contextele lor, și despre reziliența cu care mergem mai departe, și răspunsul ține mai ales de coeziunea echipei și de voluntarii implicați. Pasiunea pentru carte și mai ales dorința de a cunoaște noi și noi cititori ne mențin în alertă și ne motivează.
Putem furniza statistici privind numărul de participanți, de persoane care completează padleturile sau care participă la engagements, dar credem că mai mult contează felul în care toți spun că aceste evenimente le fac viața mai bună, le oferă sugestii de lectură și îi ajută să cunoască autori care li se păreau complet inaccesibili.


| Bugetul
    1000

| Parteneri
    Editura Storia Books, Editura Publica, la clubul de carte Clandestin (și la altele) am avut parteneriate cu alte edituri, în edițiile în care am dezbătut cărți publicate de ele (de exemplu Trei, Nemira, Crux)

| Website proiect
    https://mhub.aiviong.ro





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->