Participanti & Proiecte
Lectia de prim ajutor
|
Organizator: MaiMultVerde |
|
Categorie: Sanatate |
In ciuda faptului ca in Romania functioneaza unul dintre cele mai avansate servicii de medicina de urgenta, SMURD, multi romani nu stiu sa acorde primul ajutor intr-o situatie medicala de urgenta. Cursurile de prim ajutor nu sunt predate in mod sistematic in scoala. Doar in anul 2010, peste 1.000.000 de persoane au solicitat ajutor medical de urgenta. Cea mai mare parte a celor care apeleaza serviciul 112 nu stie ce sa comunice operatorilor sau cum sa procedeze in cazul unei persoane care are nevoie de ajutor. In plus, exista cazuri in care situatia victimei este agravata de interventia unor persoane care executa gresit manevrele sau care misca pacientul atunci cand nu trebuie. Astfel, a fost identificata nevoia proiectului “Lectia de prim ajutor”, un instrument la indemana tuturor celor interesati de acordarea corecta a primului ajutor.
| Scopul proiectului
Proiectul isi propune sa educe populatia pentru acordarea primului ajutor si pentru sesizarea corecta a serviciilor medicale de urgenta, dar si sa creasca nivelul de constientizare a importantei de a cunoaste cateva reguli simple pentru acordarea de prim ajutor. Acest ultim aspect este un factor critic care va creste numarul vietilor salvate si al pacientilor tratati eficient si la timp si va ajuta la decongestionarea sistemului spitalicesc din Romania.
| Aria geografica
-
| Rezumat
„Lectia de prim ajutor” este un program de preventie si educatie pentru salvarea de vieti. Acordarea primului ajutor este esentiala pentru salvarea de vieti, initierea persoanelor care nu sunt incadrate in sistemul medical de urgenta contribuind semnificativ la salvarea celor aflati in situatii critice. Operativitatea in acordarea primului ajutor este foarte importanta, dat fiind ca orice intarziere scade sensibil sansele de supravietuire ale pacientilor la fiecare minut cu 10%.
Proiectul cuprinde emisiunea Lectia de prim ajutor difuzata pe Pro TV si site-ul www.lectiadeprimajutor.ro. Ambele ofera solutii la situatiile de urgenta cele mai frecvente, care pot fi puse in practica de catre persoane fara pregatire medicala. Aici sunt disponibile informatii despre cum se recunoaste o urgenta medicala, cum se ofera primul ajutor in cazul unei hemoragii, arsuri, intoxicatii, fracturi, efectuarea manevrei Heimlich, dar si informatii despre preventie si procedura de semnalare a unei urgente la 112. Emisiunea „Lectia de prim ajutor” a fost prezentata de Dana Rogoz si Dragos Bucurenci . Timp de 12 editii, cei 2 prezentatori, impreuna cu medicul SMURD, au initiat telespectatorii in secretele acordarii primului ajutor. In fiecare editie a fost prezentata o situatie de urgenta diferita, iar cei 3 au demonstrat practic solutia acesteia.
Programul este necesar pentru a educa publicul larg in sensul acordarii corecte a primului ajutor care poate salva vieti. Cursurile de prim ajutor nu sunt predate in scoli, iar publicul larg nu stie daca exista astfel de cursuri si cine le ofera.
| Date beneficiari
Beneficiarii directi ai acestui proiect sunt telespectatorii care au vizionat cele 12 emisiuni si vizitatorii site-ului care au citit informatiile si au trimis feedback despre initiativa sau au pus intrebari despre urgente medicale, precum si participatii la intalnirile si sesiunile de training pentru acordarea primului ajutor. Astfel, s-a constatat ca exista un interes pentru organizarea unor cursuri de prim ajutor specializate pentru publicul larg.
Beneficiarii indirecti sunt reprezentati de publicul larg cu care beneficiarii directi au ajuns in contact si carora le-au transmis informatii despre proiect.
| Rezultatele proiectului
- 5,44 milioane de romani au vizionat cele 12 editii Lectia de prim ajutor pe Pro TV
- 10.100 de vizitatori unici pe site, fiind vizionate peste 68.000 de pagini, cu un timp mediu petrecut pe site de 4,5 minute. Circa 40% dintre persoanele care au accesat www.lectiadeprimajutor.ro in noiembrie 2011 – ianuarie 2012 au fost interesate de solutii practice pentru diferite tipuri de urgente medicale (circa 40% dintre cautari vizand tematici precum „prim ajutor”, “ajutor” si „lectia de prim ajutor”), 9% de solutii in cazul fracturilor, 4,6% de afectiuni ale coloanei vertebrale, 1,13% de hemoragii si 1% de manevra Heimlich.
- peste 100 de romani au trimis intrebari medicilor de la SMURD, cerand informatii despre anumite situatii medicale. Intrebarile lor au avut ca subiect: realizarea corecta a manevrei Heimlich (la adulti si copii), lesin si pierdere a cunostinței, fracturi, accident rutier, crize de astm, soc anafilactic, degeraturi). De asemenea, 15% dintre persoanele care au scris medicilor SMURD au fost interesate despre modul in care pot face voluntariat in cadrul SMURD, iar alţi 10% de includerea lectiilor de prim ajutor in cadrul scolilor.
- 100 de angajati ING Asigurari de Viata au beneficiat de cursurile de prim ajutor organizate in cadrul companiei
- 575 Like-uri pe fanpage Lectia de prim ajutor pe Facebook
| Bugetul proiectului (in RON)
1166309,28
| Parteneri
ING Asigurari de Viata, Fundatia pentru SMURD, Asociatia MaiMultVerde
| Website-ul proiectului
www.lectiadeprimajutor.ro