close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Centrul Comunitar Generatii - Afterschool



| Organizator:
    Fundatia Regală Margareta a Romaniei
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Copiii crescuti intr-o familie cu probleme sociale au rezultate școlare nesatisfacatoare, de multe ori fiind predestinați sa perpetueze cercul vicios "saracie - educatie insuficienta - saracie". La scoala, raman cu invatarea in urma colegilor, acasa nu au de obicei niciun sprijin la lectii, isi pierd stima de sine si in scurt timp devine imposibil sa mai poata recupera decalajul scolar.
De aceea, este nevoie de sprijinul comunitatii pentru a raspunde la nevoile acestor copii si a le oferi atat suportul necesar pentru a face fata la scoala, cat si educatia alternativa pentru o integrare armoniosa in societate.
Modelul intergenerațional propus de program combină profesionalismul personalului angajat, cu munca voluntarilor tineri și cu experienta si modelele sănătoase oferite de voluntarii vârstnici.


| Scopul proiectului
    Obiective:
• Prevenirea abandonului scolar in randul copiilor cu ce provin din medii defavorizate.
• Integrarea socio-educationala a copiilor ce provin din medii defavorizate.
• Stimularea solidaritatii si a interactiunii intre generatii.
• Incurajarea imbatranirii active, ce are ca efect ameliorarea vietii acestora si prevenirea izolarii.
• Stimularea implicarii voluntarilor si a comunitatii in vederea rezolvarii unor probleme concrete.


Centrul Comunitar Generatii - Afterschool Centrul Comunitar Generatii - Afterschool Centrul Comunitar Generatii - Afterschool

| Aria geografica
    Bucuresti, Sector 6

| Rezumat
    Centrul Comunitar “Generatii” este primul centru intergenerational din tara si functioneaza incepand cu octombrie 2007 in cladirea Colegiului Ucecom- Spiru Haret” in sectorul 6 al capitalei.
Ca urmare a saraciei, situatie in care se afla multe familii din sectorul 6 al capitalei, fenomenul de abandon scolar in randul copiilor si tinerilor este des intalnit. Copiii lasati singuri, nesupravegheati se confrunta cu un risc crescut de delincventa juvenila, absenteism sau abandon scolar. De asemenea, numarul persoanelor varstnice singure este ridicat.
Imaginea persoanelor varstnice in societate s-a deteriorat permanent dupa 1990, astfel incat, in acest moment, exista o ruptura evidenta intre generatii. Implicarea varstnicilor in activitati de tip intergenerational conduce la stabilirea de legaturi intre generatii si sensibilizarea unei generatii la problemele celeilalte. Prin participarea persoanelor varstnice la activitatile Centrului Generatii, se urmareste cresterea gradului de implicare in viata comunitatii, stimularea comunicarii intergenerationale si a imbatranirii active cu consecinte imediate asupra sanatatii persoanelor varstnice care evita starile depresive create de izolare.
Centrul asigura asistenta sociala si sprijin educational copiilor si tinerilor ce provin din familii nevoiase, intr-o maniera practica, inovativa, eficienta, bazandu-se pe solidaritatea intergenerationala. In cadrul acestui program membrii comunitatii, voluntari de toate varstele si cu diverse profesii, varstnici care isi doresc o viața activa, sunt implicati in activitătile zilnice alaturi de echipa specializata a centrului, contribuind la imbunatatirea situatiei sociale si scolare a beneficiarilor.


| Date beneficiari
    Beneficiari directi: - 67 de copii proveniti din familii defavorizate; - 35 de persoane varstnice ce se confrunta cu singuratatea si/sau abandonul familiei;

| Date beneficiari
    Beneficiari indirecti: -2500 de membri ai comunitatii (parinti, pensionari, parteneri sociali, profesori etc.) participanti la activitatile centrului.

| Activitati
    Suport educational (meditatii si sprijin in efectuarea temelor scolare, cursuri de limbi straine etc):
Rezultatul urmarit la finalul perioadei in care un beneficiar a primit acest serviciu, este cresterea performantelor scolare, dezvoltarea unor deprinderi pentru o viata sanatoasa, principalul efect vizat fiind acela al prevenirii oricaror situatii de excluziune sociala.
Activitati vocationale, de dezoltare personala sau de socializare:
Participantii (copii si varstnici) au posibilitatea sa opteze in functie de preferinte pentru una sau mai multe activitati: cor, gimnastica, club de lectura, confectionare de obiecte decorative, pictura, teatru, cor intergenerational, dans, activitati de socializare (sah, scrabble, rummy, monopoly).
Consiliere psihologica individuala si de grup:
Consiliere psihologica se adreseaza atat copiilor, persoanelor varstnice cat si familiilor acestora. Scopul acestui demers este acela de a oferi beneficiarilor sprijin in luarea unor decizii importante, in gasirea unor solutii alternative in situatii dificile si de a rezolva o situatie de criza.
Suport alimentar:
Se ofera suport alimentar pentru copiii beneficiari ai centrului in vederea remedierii problemelor de sanatate, a carentelor alimentare care pot afecta dezvoltarea mentala, sociala si viitorul parcurs educational. Acest serviciu consta in asigurarea unei mese calde pentru beneficiarii directi ai Centrului Generatii.


| Rezultatele proiectului
    Desfasurarea proiectului a condus spre urmatoarele rezultate:
- Diminuarea riscului de abandon/esec scolar pentru copiii ce provin din medii defavorizate;
- Formarea de abilitați de invatare si recuperare a lacunelor școlare in randul copiilor ce provin din medii defavorizate;
- Cresterea capacitatii de adaptare și integrare socio-scolara pentru copii ce provin din medii defavorizate;
- Sporirea capacitații de relationare a beneficiarilor (unii cu altii si cu ceilalti colegi, prieteni, vecini);
- Reducerea comportamentelor si atitudinilor negative in randul copiilor si formarea unor comportamente normale;
- Diminuarea sentimentul marginalizarii si excluderii copiilor care provin din familii defavorizate;
- Cresterea nivelului de scolarizare in randul copiilor;
- Recuperarea carentelor alimentare si remedierea problemelor de sanatate in randul copiilor ce primesc o masa calda zilnic.

De asemenea, rezultatele deosebite pe care Centrul Generatii le-a obtinut in cei 11 ani au avut un impact foarte mare asupra Fundatiei si a contribuit in special in:
• crearea unui plus de imagine Fundatiei
• consolidarea increderii acordate Fundatiei ca un catalizator de schimbare a mentalitatii si abordarii in organizatiile neguvernamentale
• consolidarea increderii acordate Fundatiei de catre sponsori, parteneri, donatori individuali, institutii de stat si organizatii neguvernamentale
• mentinerea unei bune reputatii in randul ONG-urilor.


| Bugetul
    431985

| Parteneri
    1.Colegiul UCECOM “Spiru Haret”, 2.DGASPC sector 6, Bucuresti, 3.Politia Sectorului 6- Sectia 20, Bucuresti, 4.Scoala Nr. 168, 5. Finantatori - Raiffeisen Bank, Johnson Wax, Sofmedica, Hartmann

| Website proiect
    https://centrulgeneratii.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->