Participanti & Proiecte
Festivalul AccesArt, editia a IV-a, 2011
|
Organizator: FUNDATIA RUBIN |
|
Categorie: Arta si cultura |
AccesArt se adresează în primul rând cetăţenilor, urmărind implicarea lor în procesul de dezvoltare culturală a oraşului. Deşi Timişoara este un oraş cu o bogată activitate culturală, majoritatea evenimentelor se desfăşoară în spaţii închise – muzee, galerii de artă, centre culturale, săli de spectacole etc.- şi se adresează unui public avizat. Festivalul AccesArt îşi propune să dărâme aceste “ziduri” şi să apropie cetăţeanul de rând de actul artistic, determinându-l să devină creator.
Pe de altă parte, proiectul se adresează tinerilor artişti cu posibilităţi limitate de expunere. Festivalul oferă un cadru non-formal în care tinerii artişti îşi pot prezenta proiectele şi lucrările, pot transmite cunoştinţele lor prin coordonarea de ateliere. Festivalul este şi o platformă de comunicare între artişti tineri – artişti consacraţi, artişti – public, artişti plastici-muzicieni sau actori, facilitând schimbul de idei între şi sporind oportunităţile de colaborare şi promovare.
| Scopul proiectului
Obiectivul general al proiectului este de a creşte interacţiunea, coeziunea şi participarea cetăţenilor la viaţa culturală.
Obiectivele specifice sunt: 1)Educarea publicului şi iniţierea în diverse domenii ale artelor plastice prin organizarea de ateliere de creaţie cu acces liber pentru toţi cetăţenii. 2) Sprijinirea şi promovarea tinerilor artişti. Proiectul oferă tinerilor artişti plastici, dar şi tinerilor muzicieni şi actori, posibilitatea de a se promova, de a-şi promova creaţiile şi de a le prezenta publicului larg într-un mediu non-formal. 3) Susţinerea şi promovarea creaţiei contemporane printr-o gamă largă de activităţi propuse: expoziţii, concerte, piese de teatru.
| Aria geografica
Timisoara, Timis
| Rezumat
Timişoara deşi este un oraş cu o bogată activitate culturală, majoritatea evenimentelor se desfăşoară în spaţii închise şi se adresează unui public avizat.Tinerii artişti au posibilităţi limitate de a-şi prezenta lucrările şi proiectele, în Timişoara fiind active mai puţin de 10 galerii de artă care organizează periodic expoziţii.
Proiectul are o componentă educaţională pronunţată. Prin organizarea de workshop-uri şi ateliere de creaţie cu acces liber pentru toţi cetăţenii se urmăreşte educarea în domeniul artelor plastice - pictură, modelaj, gravură, fotografie, desen, caricatură, portrete etc. - a publicului. Printr-o nouă delimitare spaţială, trecătorul se desparte treptat de poziţia sa de spectator, iar privitorul, altă dată pasiv, este nevoit să interacţioneze, să devină el însuşi artist.
Totodată, proiectul oferă tinerilor artişti plastici, dar şi tinerilor muzicieni şi actori, posibilitatea de a-şi promova creaţiile, de a le prezenta publicului într-un cadru non-formal.
Prin Festivalul AccesArt ediţia a IV-a, Fundaţia Rubin şi-a propus să transforme centrul istoric al Timişoarei în scenă/atelier de creaţie. "În echipă" a fost motto-ul ediţiei care a reunit timp de două zile artişti plastici, studenţi, elevi, muzicieni, tineri actori şi reprezentanţi ai unor ONG-uri timişorene. Au fost organizate peste 20 de ateliere de creaţie coordonate în regim de voluntariat, expoziţii, concerte de jazz, chitară acustică şi hang, piese de teatru şi prezentări de proiecte. Aproximativ 400 de persoane au participat activ gratuit la workshopurile din cadrul festivalului.
| Date beneficiari
Ediţia din 2011 a festivalului AccesArt a reuşit să adune o echipă de 20 de voluntari, în mare parte tineri artişti atraşi prin cele două Asociaţii partenere în proiect. O parte dintre aceştia s-au implicat în toate fazele implementării proiectului - de la promovare la evaluare - contribuind substanţial la succesul pe care l-a avut evenimentul. Participantii au transmis post eveniment fotografii din cele doua zile de festival.
| Rezultatele proiectului
Rezultatele proiectului: Organizarea a 20 de ateliere de creaţie gratuite pentru educarea cetăţenilor în domeniul artelor plastice; Promovarea a 20 de artişti, 10 muzicieni şi 10 tineri actori; Prezentarea a 6 concerte şi a unei piese de teatru. Rezultate calitative: Atragerea atenţiei asupra diversităţii şi importanţei actului cultural în comunitate.
Prin componenta educaţională a proiectului, asigurată gratuit, am urmărit apropierea cetăţenilor de actul cultural şi căutăm să prezentăm şi promovăm cultura şi arta ca mod de viaţă, drept componentă indispensabilă în viaţa de zi cu zi. Pe termen mediu şi lung această abordare va duce la creşterea numărului de participanţi la programe educative non-formale şi la creşterea şi diversificarea publicului consumator de artă.
| Bugetul proiectului (in RON)
7200
| Parteneri
Primaria Municipiului Timisoara, Consiliul Judetean Timis, Asociatia Cloud Factory, Asociatia ArtOn, Casa de Cultura a Studentilor Timisoara, Asociatia PAO, Editura Brumar
| Website-ul proiectului
http://www.facebook.com/AccesArt