close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Cald în vatră



| Organizator:
    Asociația Zi de Bine
| Categorie:
    Premiul Special pentru Organizații Nou Fondate
| Problema de fond
    Proiectul a pornit de la nevoia de a pune în siguranță locuințele vârstnicilor din zona Onești (satele Dumbrava, Brătești, Mănăstirea Cașin, Deleni, Capătu, Bârsănești, Poiana Sărată), prin curățarea sobelor și a coșurilor de fum și de a le asigura lemnele necesare pentru a trece cu bine de încă o iarnă. Pentru că unii dintre ei trăiesc în case de unde nu pot ieși deloc pe zăpadă, nu au căi de acces asfaltate.

Am identificat nevoile cu ajutorul partenerilor de la Asociația SufletESTI, care au mers din casă în casă și au vorbit cu beneficiarii.


| Scopul proiectului
    Prin Cald în vatră ne-am propus să punem în siguranță coșurile de fum și sobele a 31 de persoane în vârstă de lângă Onești; să le asigurăm lemnele de încălzire pentru o iarnă întreagă. Am pornit de la 31 de persoane, dar datorită campaniei de strângere de fonduri, am reușit să ajungem în final la 50 de gospodării, din care 45 sunt reprezentate de persoane în vârstă, care trăiesc la limita subzistenței și în izolare. Pe lângă cele 31 de bunici din satele enumerate mai sus, am adăugat 14 la Tg Ocna și 5 la Fișer și Budila, în județul Brașov.


Cald în vatră Cald în vatră Cald în vatră

| Aria geografica
    Județele: Bacău, Brașov

| Rezumat
    Când dintr-un coș iese fum, știm că acolo locuiește cineva. Pericolul mare însă îl reprezintă coșul de fum, necurățat, cauza principală de incendiu în casele vârstnicilor singuri. În 2021 în zona acoperită de proiectul nostru, în 54 de case au izbucnit incendii din cauza coșurilor de fum, din 196 de incendii (față de 22 de case în 2020). Proiectul nostru a pus în siguranță 31 de case ale vârstnicilor de lângă Onești, 14 la Târgu Ocna și 5 din jud. Brașov, am verificat coșurile de fum cu o echipă de coșari profesioniști. În plină criză de lemne, am asigurat lemne pentru întreaga iarnă (2,5 m3 lemne/casă).
După campania de fundraising, am dus acelorași bunici alimente, haine groase, lanterne, radio cu baterii, să ducă mai ușor iarna. Am intrat în casele lor însoțiți de persoane de la primărie sau de voluntarii asociației SufletESTI pe care unii îi consideră nepoții lor.
Sunt multe nevoi în aceste sate, este nevoie de asistență medicală în primul rând. Dar credem că vârstnicii noștri au mare nevoie să le calce cineva pragul. Nu au cum/cui să ceară ajutor, mai ales iarna. Au nevoie să-și facă focul în sobă în lunile friguroase din Moldova, să aibă cu ce să îl facă. Mulți dintre ei nu mai ies din casă din cauza sănătății, a infirmității sau a drumurilor neasfaltate sau inexistente. Bunicii, cum i-am numit noi, sunt ajutați de aproximativ 5 ani de asociația parteneră, SufletESTI. Unii dintre ei trăiesc în condiții de sărăcie extremă, singuri sau ajutați de câte o vecină mai în putere. Ei au o pensie foarte mică (sau deloc).
De la 31 de gospodării am ajuns la 50, datorită donatorilor noștri, și am putut face încă 50 de pachete cu alimente de bază (în valoare de aprox 32 de euro/gospodărie), pături, încălțăminte, căciuli, bluze fleece, lanterne și un radio cu baterii.



| Date beneficiari direcţi
    45 de persoane vârstnice care trăiesc în sărăcie, chiar extremă și singurătate în satele de lângă Onești, la Târgu Ocna și la Fișer și Budila (județul Brașov) și 5 familii cu copii mici, extrem de sărace (la Tg. Ocna).


| Activitati
    Identificare beneficiari pentru proiect
Verificare sobe și curățare coșuri de fum: mai multe vizite la beneficiari, începând din a doua jumătate a lunii octombrie
Transport lemne cu mașini și căruțe, tăiat, stivuit, crăpat lemne în fiecare gospodarie
Campanie de fundraising în luna decembrie (300 de donatori individuali)
Cumpărare, organizare și distribuire pachete cu alimente neperisabile, haine groase, încălțăminte, radio, lanterne
Transport și organizare donații de la București (Școala Franceză, Centrul Comunitar Zi de Bine -jucării și alimente)
Ultima vizită a echipelor celor două asociații partenere, în care am distribuit alimentele și hainele cumpărate.


| Rezultatele proiectului
    Datorită donatorilor, am ajuns în 50 de gospodării în care trăiesc vârstnici singuri: am asigurat lemne pentru iarnă, coșari profesioniști le-au curățat sobele. “Fără mâncare mai stau, dar fără foc în sobă aș muri de frig” ne-a spus un bunic.
I-am vizitat de mai multe ori, împreună cu asociația parteneră, am aflat ce nevoi și păsuri au. 5 din cele 50 de gospodării sunt familii cu copii, cu venituri extrem de reduse, care au primit donațiile de la Școala Franceză, de la alți donatori individuali prin campania de pe Galantom sau de la Centrul Comunitar Zi de Bine.

Pe durata vizitelor de punere în siguranță a sobelor am fost însoțiți de un angajat al serviciului de urgențe din primărie. Sperăm că astfel autoritățile înțeleg nevoia de a asista persoanele vârstnice și izolate inclusiv reducând riscul de incendiu. Am reușit să strângem o comunitate la nivel local: voluntari tineri care ulterior au ajutat de mai multe ori: au donat un cărucior rulant unui domn din Mănăstirea Cașin, au dus provizii celor care nu ies din casă. La nivel național, prin senioarele de la Centrul nostru, care au tricotat căciuli și șosete.

“Ne-ați încălzit, căldură s-aveți” ne-a urat la plecare o bunică. Vizitele făcute bunicilor au diminuat puțin din izolarea și singurătatea lor. Imaginea cu care rămânem este cu ei în ușă, privind după noi, cu lacrimi de recunoștință și bucurie că cineva a fost în vizită în camera lor bună. Sau poate singura. Un alt efect este dorința de implicare în comunitate a voluntarilor tineri care au transportat lemne, au dus pachete sau au fotografiat vizitele lângă Onești.


| Bugetul
    176400 LEI

| Parteneri
    Asociația Zi de Bine în pareneriat cu asociația SufletEȘTI, Onești, județul Bacău; Parteneri financiari: Lidl România, E.ON România, UniCredit Bank România.

| Despre organizator
    Misiunea ZDB este de a pune reflectorul pe cauze presante și dureroase și de a ajuta acolo unde alții întorc privirea. Într-un an de zile implementăm 12 cauze sociale, câte una în fiecare lună. Fiecare proiect se adresează unei comunități vulnerabile și se implementează în 30 de zile, cu ajutorul sărbătoriților lunii și al partenerilor. Pentru fiecare cauză, facem un parteneriat cu un ONG specializat în domeniul respectiv și ne punem resursele laolaltă pentru că ajutăm mai mult când cooperăm.


| Website proiect
    https://www.zidebine.ro/proiecte/cald-in-vatra/



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->