Participanti & Proiecte
Camera Lucida - Proiect cultural international
|
Organizator: Assamblage - Asociatia Nationala a Autorilor si Designerilor de Bijuterie Contemporana |
|
Categorie: Arta si cultura |
Alaturi de alte emergente de arta si design contemporan, bijuteria de autor s-a instituit ca arta distincta inca de la inceputul anilor '70 in mediul cultural vestic. In Romania insa, din cauza restrictiilor impuse de sistemul politic si ulterior din cauza ambiguitatii culturale a perioadei de tranzitie, bijuteria contemporana incepe sa se contureze abia catre inceputul anilor 2000, prin activitatea designerului David Sandu. Assamblage Scoala de Bijuterie Contemporana se constituia in anul 2010 ca un instrument foarte util si realist raportat la nevoile designului romanesc. Cinci ani mai tarziu, pe baza unei comunitati de peste 400 absolventi, se contureaza in Assamblage – Asociatia Nationala a Autorilor si Designerilor de Bijuterie Contemporana. Devine in scurt timp un mecanism din ce in ce mai amplu si complex, in continua transformare.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului – promovarea bijuteriei contemporane ca forma de arta de sine-statatoare, in toate formele de autenticitate, diversitate si complexitate pe care le propune. Obiective:
O1 –implicarea a 10 designeri romani si 10 designeri internationali intr-un proiect colaborativ de amploare.
O2 –colaborarea organizationala cu 7 spatii culturale (muzee, galerii si spatii alternative) din Bucuresti pentru organizarea expozitiei-traseu.
O3 –prezentarea expozitiei in cadrul unora dintre cele mai mari evenimente culturale din Europa dedicate bijuteriei de autor–JOYA Barcelona si Designblok Praga
| Aria geografica
Bucuresti, Barcelona, Praga
| Rezumat
Camera Lucida este un proiect international demarat de Assamblage - Asociatia Nationala a Autorilor si Designerilor de Bijuterie Contemporana pentru perioada 2017 - 2018, dedicat comemorarii a 100 ani de la incheierea Primului Razboi Mondial. Proiectul s-a desfasurat sub forma unui concurs si a unor serii de expozitii de bijuterie contemporana, in care au fost implicati designeri, institutii si specialisti din intreaga lume.
Concursul, coordonat de Assamblage si jurizat de institutii din Italia, Franta, Olanda, Grecia si Polonia, a fost realizat cu sprijinul financiar AFCN. Acesta a vizat bijuteria contemporana ca o noua forma de comunicare vizuala si educatie emotionala, reclamandu-si rolul activ in observarea si influentarea contextului social.
20 designeri din Romania, SUA, Costa Rica, Coreea de Sud, Franta, Spania, Mexic, Finlanda si Italia au participat, in echipe de doi artisti, intr-un proiect colaborativ experimental, in care creatiile au fost transformate si re-interepretate pentru a livra un discurs despre pace si colaborare la nivel international. Pretextul Primului Razboi Mondial a devenit un factor de creatie artistica si parteneriat dincolo de granite si stereotipuri culturale.
Expozitia rezultata, impreuna cu o serie de conferinte si workshop-uri dedicate designului etic, a fost prezentata impreuna cu instalatia "ROOM 40 - Descifrarea designului contemporan" intr-un traseu complex de galerii, muzee si spatii alternative din Bucuresti (MNIR, Galateca, Galeria Romana, Imbold, Dizainar, Mediaholic si Noaptea Alba a Creatorilor si Designerilor de Produs). In luna octombrie 2017 proiectul a fost prezentat si in cadrul expozitiei JOYA din Barcelona si a reprezentat expozitia oficiala a Romaniei la Designblok Prague Design & Fashion Week.
| Date beneficiari
Grup tinta macro: iubitori si consumatori de arta contemporana, studenti din domeniul artistic, artisti si designeri independenti, lideri de opinie si critici de arta, publicul larg deschis formelor noi de exprimare culturala, galerii, muzee si spatii alternative, platforme online de promovare. Grup tinta micro: comunitatea studentilor si artistilor debutanti in domeniul artei si designului contemporan, autori si designeri emergenti de bijuterie contemporana. Colaborarea acestora in proiect cu artisti de renume si specialisti in domeniul istoriei, artelor vizuale si alte domenii conexe.
| Date beneficiari
Beneficiari directi - Artistii si designerii selectati pentru proiect, echipa de proiect, organizatia, partenerii si colaboratorii, participantii la workshopul si conferintele gratuite, spatiile artistice in care vor fi expuse obiectele. Aproximativ 40 artisti si designeri, 12 institutii culturale partenere organizatorice, 7 spatii artistice si alternative din Bucuresti, 50 parteneri beneficiari cataloage, 100 participanti conferinte, grupuri discutii si workshopuri. Beneficiari indirecti – publicul vizitator, intreaga breasla a autorilor de bijuterie, piata de arta contemporana, publicatiile culturale si artistice. Un numar estimat de 3000 vizitatori in Bucuresti si 15.000 vizitatori in Barcelona si Praga. 40 publicatii culturale si mass-media.
| Activitati
Principalele activitati desfasurate in cadrul proiectului:
-Planificarea proiectului si stabilirea strategiilor de management
-Pregatirea materialelor necesare pentru demararea proiectului (identitatea vizuala, contactarea partnerilor si furnizorilor de bunuri si servicii)
-Desfasurarea concursului de design la nivel national si international si selectarea designerilor premiati de juriu
-Desfasurarea proiectului colaborativ intre designeri in echipe de 2 artisti
-Etapele de productie ale proiectului, inclusiv display-urile si instalatia de expunere
-Implementarea campaniei de comunicare a proiectului cultural
-Organizarea expozitiei-traseu si a conferintelor si grupurilor de discutii in cele 7 muzee, galerii si spatii alternative din Bucuresti
- Participarea cu o selectie curatoriala din expozitie in cadrul evenimentului international Joya Barcelona 2017
-Participarea cu o selectie curatoriala din expozitie in cadrul evenimentului international Designblok – Prague Design and Fashion Week 2017
-Participarea cu o selectie curatoriala din expozitie in cadrul evenimentului Noaptea Alba a Creatorilor si Designerilor de Produs 2017
-Evaluarea proiectului si centralizarea rezultatelor. Finalizarea aspectelor administrative si realizarea raportului de activitate si dosarului de decont
Metoda de implementare principala propusa pentru acest proiect este cea colaborativa in interiorul comunitatii creative -incurajarea cautarii, a experimentarii si interactiunii in domeniul bijuteriei.
| Rezultatele proiectului
CAMERA LUCIDA vine în continuarea a doua proiecte de anvergura desfasurate in perioada 2015 – 2016 - „O calatorie prin istoria si viitorul bijuteriei” si „FOUND.LOST.FOUND”, care au implicat peste 45 designeri in reinterpretarea si reimaginarea marilor curente din istoria artei si designului, respectiv a tezaurului dacic, si aducerea lor in contemporaneitate prin noi viziuni artistice.
Aflata la intersectia intre zona culturala si cea a designului, bijuteria de autor este o arta tanara si un mod de exprimare creativa care inca mai are nevoie sa fie prezentat si explicat. Consecinta acestui demers cu un puternic caracter informativ, se concretizeaza in educarea publicului si reevaluarea modului de interpretare a bijuterie contemporane.
Rezultate si beneficii:
- construirea unor audiente specializate, dezvoltarea interactivitatii si dimensiunii participative a acestora la viata culturala.
- dezvoltarea unei piete de bijuterie de arta si cresterea cotei designerilor romani contemporani prin sustinerea circulatiei operelor si prestatiilor artistice.
- indreptarea atentiei catre profesiile traditionale si emergente, precum si transferului de competente, cunostinte si bune practici in domeniile creative conectate de patrimoniul cultural.
- crearea unei infrastructuri culturale de natura sa determine nu numai o dezvoltare/diversificare a ofertei pe care o propune bijuteria contemporana, dar si o crestere si o diversificare a cererii si a categoriilor de public consumator.
- vizibilitatea si conturarea bijuteriei de autor ca forma artistica si de studiu distincta.
| Bugetul
90000
| Parteneri
Assamblage - Asociatia Nationala pentru Bijuterie Contemporana, AFCN, Institutul Cultural Roman Praga, MNIR - Muzeul National de Istorie a Romaniei, Galeria Galateca, Artistar Jewels Milano, Krama Institute Atena, Sztuki Gallery Legnica Polonia, AGC Italia, Pole Bijoux France, Alchimia Florenta, Obsession Magazine Olanda, Joya Barcelona, Designblok Praga
| Website proiect
www.assamblage.org