close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



PeriferiaB



| Organizator:
    Centrul de Fotografie Documentara
| Categorie:
    Premiul Special Organizația NEW ENTRY
| Problema de fond
    PeriferiaB a luat nastere în 2016, în cadrul unui proiect pilot - Bucuresti 2021, capitala europeana.

In Romania, posibilitatea de a duce la capat un proiect de fotografie, de a trece din stadiul de idee, documentare, teren, editare, publicare ramane un demers teribil de exclusivist care este rar dus la capat din considerente financiare. AFCN, ARCUB si sporadic alte cateva call-uri care apar ca oportunitati singulare sunt singurele sanse prin care poti finaliza un proiect vizual de anvergura.

Majoritatea initiativelor de fotografie prezinta centrul Bucurestiului si se axeaza pe monumentele istorice. Periferia este insa, conform istoricului Adrian Majuru, cea care poate modela interiorul: “centrul elitist subtire si fragil a fost intotdeauna santajat de periferia majoritara care in final i-a impus modelul formator”.


| Scopul proiectului
    Periferia este, in egala masura, si a bogatilor si a saracilor. Primii vor sa fuga de centrul zgomotos, cei din urma si-ar dori sa se apropie. Punerea la comun a acestor naratiuni, alaturi de cele ale clasei mijlocii, constituie o forma de dialog.

Ne-am propus sa demonstarm ca demersul de 'slow photojournalism” poate fi util atat fotografilor, sociologilor, arhitectilor si urbanistilor, cat si antropologilor si societatii civila care militeza pentru Bucuresti.

Alt obiectiv: testarea unei forme noi de tiparitura – „zine”, un obiect editorial experimental la granita intre ziar si carte.


PeriferiaB PeriferiaB PeriferiaB

| Aria geografica
    Bucuresti

| Rezumat
    

| Date beneficiari
    Beneficiari directi: creatorii si consumatorii de fotografie documentara / publicul larg / bucurestenii care descopera aspecte necunoscute ale orasului / Centrul de Fotografie Documentara, care finalizeaza un proiect important si face un pas catre sustenabilitate, demonstrand potentialul creativ / membrii echipei implicate in proiect – care a putut documenta, edita si publica un material lipsit de constrangeri editoriale si si-au adaugat in portofoliu o lucrare importanta si inovativa / publicul amator de fotografie documentara, cercetari urbane, antropologie, sociologie / exploratori urbani, turisti.

| Date beneficiari
    Site-urile culturale si revistele independente (Art7, Scena 9, Totb, DOR, Romania Insider) si de arhitectura (Igloo, Arhitectura) care au preluat in mod gratuit partial povesti din proiect / Arhitecti, urbanisti si strategi ai primariei Capitalei, care vor putea identifica anumite probleme de dezvoltare ale periferiei Bucurestiului prin prezentul studiu vizual.

| Activitati
    Folosim fotografia ca un coagulant intre diverse alte domenii: arhitectura, antropologie, sociologie, urbanistica. Acest tip de fotografie, precum cel din Periferia B, ne vorbeste mai putin despre fotografie in sine si tehnica ei, cat despre orasul in care traim si directia spre care ne indreptam.

Rezultatul muncii nostre este efortul unei echipe mixte de fotograf / jurnalist / antropolog / designer /editor agentie de imagine internationala.

Am pus in valoare studii si cercetari sociologice deja existente si le-am dat o forma vizuala. Impreuna cu departamentul de sociologie al SNSPA, am identificat si urmarit subiecte din anumite teze de doctorat/masterat, precum: pastorale urbane, sportul periferic (divizia onoare), gentrificarea anumitor cartiere, evolutia cartierelor dormitor, noile minoritati ale Capitalei, etc.

Publicarea proiectelor in "zine"-uri este specifica multor bresle ale industriilor creative din Vest. Acest "zine" este un hibrid: tiparit pe hartie de ziar, in format de ziar, in 36 de pagini, spune prin imagini, texte si grafica o poveste intr-un mod diferit. Online-ul te limiteaza prin dimensiunile imaginii si graba cu care in general treci peste informatie. Cartea traditionala te limiteaza prin distributie sau costuri de achizitie. Astfel, pe langa publicarea in online, care deja devine clasica, publicarea intr-un „zine” se constituie intr-o publicare si promovare intr-un spatiu alternativ, inovativ pe piata noastra.


| Rezultatele proiectului
    

| Bugetul
    80000,00

| Parteneri
    Finantatori: ARCUB, Administratia Fondului Cultural National si Ordinul Arhitectilor din Romania / Parteneri: Departamentul de Sociologie din cadrul SNSPA, Bienala Nationala de Arhitectura, Panos Pictures

| Website proiect
    http://periferiab.ro/





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->