close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



SUNT SURDO-MUT. VREAU SI EU SA SUN LA 112!



| Organizator:
    Asociatia1 Iunie 2001
| Categorie:
    Apararea drepturilor individuale/ colective
| Problema de fond
    Obiectivele Asociatiei 1 iunie 2001 sunt apărarea drepturilor persoanelor cu deficiente psihosenzoriale auditive si a eliminării discriminării auzitori/surdo-muti. Potrivit normelor in vigoare accesul la Serviciul 112 trebuie sa fie posibil tuturor categoriilor de persoane aflate pe teritoriul tarii.
Ni s-au adus la cunostinta mai multe situatii periculoase in care s-au aflat aceste persoane lipsite de darul vorbirii. Daca nu ar fi avut norocul sa se gaseasca o persoana auzitoare care să ajute, cazuri banale s-ar fi putut transforma an grave accidente. Un exemplu in acest sens, un adolescent care ar fi putut sa moara intoxicat cu gaze daca mama sa, nu ar fi ajuns acasă la timp, un alt surdo-mut lovit de tren fără comunicare verbală nu a putut suna la timp la 112 si ar fi putut sa moara daca nu ar fi fost transportat la Spitalul Floreasca, insotit de reprezentantul organizatiei.


| Scopul proiectului
    Scopul nu a fost acela de a modifica Legislatia. Scopul a fost acela de a o face aplicabilăa
Conform Legii 448/2006 persoanele cu deficient psihosenzoriale auditive trebuie sa aiba drepturi egale cu auzitorii la Serviciul 112.
Obiectivele specifice - functionarea serviciului 112 pentru surdo-muti
- aplicarea legislatiei privind drepturile persoanelor cu dizabilitati si facilitarea gratuita la serviciul 112
- eliminarea discriminarii persoanelor cu deficiente psihosenzoriale auditive si de comunicare verbala


SUNT SURDO-MUT. VREAU SI EU SA SUN LA 112! SUNT SURDO-MUT. VREAU SI EU SA SUN LA 112! SUNT SURDO-MUT. VREAU SI EU SA SUN LA 112!

| Aria geografica
    TOATE JUDETELE TARII

| Rezumat
    Campania a început din anul 2010 când a fost organizată o întâlnire între Asociatie si Inspectoratul pentru Situatii de Urgentă ,,Neron Lupascu'' Buzău, in prezenta reprezentantului la acea data al ANPH Ioana Mihaela Lese. Printre alte subiecte aflate pe ordinea de zi s-a regăsit si problema inexistentei Serviciului 112 pentru surdo-muti. De atunci, institutia a sustinut proiectul ,,Sunt surdo-mut. Vreau si eu să sun la 112!''. si nu a fost singura. Beneficiarii au crezut ca intr-o zi vor putea avea drepturi egale cu auzitorii iar Consiliul Judetean ne-a oferit sprijin ori de cate ori am vrut sa desfasuram activitati de informare necesare realizării Serviciului 112 pentru surdo-muti. Presa locala s-a aratat si ea foarte interesata de subiect care a luat amploare ajungand pana la centru. Insă, fara nici un dubiu, Institutia Prefectului Buzau a avut un rol esential in realizarea Serviciului 112 pentru surdo-muti: punerea la dispozitie a spatiului. Nici Serviciul de Telecomunicatii Speciale nu a stat deoparte si demersurile s-au concretizat in semnarea unui protocol de colaborare care sa stea la baza implementarii proiectului. Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei - Directia Generală Persoane cu Handicap si Parlamentul Romaniei au dat asigurari in scris pentru sustinerea proiectului si au furnizat baza de date cu persoanele surdo-mute. Desi reticentă, comunitatea a sustinut intr-un mod tacit ideea. Insă nimic nu a fost intamplator. Realizarea s-a datorat numeroaselor adrese, scrisori, intalniri, dezbateri, participare la emisiuni.

| Date beneficiari
    Prin intermediul parteneriatelor incheiate beneficiarii au fost informati prin diferite modalitati. Astfel, in prima parte a proiectului Asociatia a dat spre folosinta patru telefoane 3 G, cu abonamente, pentru ca interpretul in limbaj mimico-gestual din scoala - prof. Lonia Popescu sa-i invete sa le utilizeze, sa-i invete sa se informeze si sa le transmita ca serviciul 112 va fi functionabil la nivel national.

| Rezultatele proiectului
    Infiintarea Serviciului 112 pentru surdo-muti care functionează non-stop in cadrul Asociatiei ,,1 Iunie 2001''- Centrul de pregatire pentru o viata independenta in limbaj mimico-gestual (apel voce /video/sms si in cadrul Institutiei Prefectului Buzau, in intervalul 9.00 - 16.00 de luni pana vineri (video/si sms) si non stop prin apel video a celor patru angajati 3 interpreti autorizati in limbaj mimico-gestual, 1 consilier in limbaj mimico-gestual si o persoana cu handicap (surdo-mut)

| Bugetul proiectului (in RON)
    60,000

| Parteneri
    Serviciul de Telecomunicati Speciale, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei - Directia Generala Persoane cu Handicap (inclusiv toate directiile generale pentru asistenta sociala si protectia copilului din tara), Institutia Prefectului Buzau

| Website-ul proiectului
    nu exista





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->