close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Tramvaiul Spaniei



| Organizator:
    Asociația Pasionaților de Transport Public TRAMCLUB Iași
| Categorie:
    Artă și cultură
| Problema de fond
    Proiectul a fost inițiat în contextul aniversării a 140 de ani de relații diplomatice între România și Spania având ca obiectiv promovarea culturii spaniole în spațiul românesc. Iași, capitala culturală a României, marchează și una dintre primele conexiuni cu Regatul Spaniei, încă din evul mediu, fiind consemnată vizita ambasadorilor Castiliei la Curtea lui Ștefan cel Mare. Tratatul de colaborare între voievodul Transilvaniei Iancu de Hunedoara cu Alfons al IV-lea de Aragon, precum și conexiunile culturale consemnate în secolele XVI-XVII de către cronicarii Grigore Ureche și Miron Costin, de către stolnicul Constantin Cantacuzino și de către cărturarul Dimitrie Cantemir susțin dăinuirea în timp a relației dintre țările române și Regatul Spaniei.

| Scopul proiectului
    Proiectul a vizat promovarea culturii spaniole în spațiul românesc în manieră neconvențională, prin artă și design. Unul dintre principalele obiective a fost ca mesajul să fie perceput de către comunitate, alegerea tramvaiului ca suport, un mijloc de transport utilizat zilnic de sute de mii de persoane, facilitând acest aspect. Prezentarea în paralel a elementelor culturale identitare spaniole și românești (personalități, monumente arhitecturale, personaje literare, invenții, simboluri) a avut ca obiectiv dezvoltarea cunoștințelor despre cultura ambelor țări.

Tramvaiul Spaniei Tramvaiul Spaniei Tramvaiul Spaniei

| Aria geografica
    Iași, București, Madrid

| Rezumat
    „Tramvaiul Spaniei” este cel de-al optsprezecelea mijloc de transport în comun personalizat grafic în cadrul programului cultural „Iași - orașul tramvaielor pictate” inițiat în anul 2013 de Asociația Tramclub Iași. Proiectul a fost realizat în contextul aniversării a 140 de ani de relații diplomatice între România și Spania. Ambasada Regatului Spaniei la București a sprijinit desfășurarea a numeroase acțiuni culturale pe plan național având ca obiectiv promovarea culturii spaniole în spațiul românesc. La Iași, capitala culturală a României, în parteneriat cu Asociația Tramclub au fost organizate două proiecte culturale dedicate comunității, Campania de promovare a literaturii spaniole în tramvaiele ieșene - „Călătorește și... citește!” și personalizarea grafică a unui vagon de tramvai - „Tramvaiul Spaniei”.

Conceptul compoziției grafice reunește elemente culturale identitare spaniole și românești (personalități, monumente arhitecturale, personaje literare, invenții, simboluri) asociate cu expresii și cuvinte, inscripționate bilingv (română/ spaniolă), utilizate la primul contact cu o nouă limbă și cultură. Compoziția este tratată bicolor, roșu - galben, culorile drapelului spaniol, acesta din urmă devenind suport pentru inscripționarea elementelor grafice. Linia mediană de culoare galbenă a drapelului devine centrul de interes al compoziției îndeosebi prin dispunerea dinamică pe diagonală. Salonul tramvaiului a fost deopotrivă personalizat, pe de o parte prin înlocuirea tapițeriei scaunelor în acord cu schema de vopsire exterioară și, pe de altă parte, prin aplicarea „Dozei de cultură”, o galerie de lucrări grafice sugestive, ce includ informații despre patrimoniul cultural, natural și arhitectural al celor două țări.


| Date beneficiari direcţi
    Cetățenii și turiștii din mun. Iași (>500.000 de persoane)

| Activitati
    Implementarea proiectului implică șapte etape distincte:
1. Stabilirea tematicii în colaborare cu partenerii
Tematica proiectului este elaborată în colaborare cu partenerii, fiind identificate elementele cheie ce urmează a fi integrate în conceptul grafic.
2. Elaborarea conceptului grafic
Elaborarea conceptului grafic implică trei subetape. Prima vizează realizarea graficii pentru personalizarea exterioară a tramvaiului, în format digital. Pentru acest proiect conceptul grafic a fost realizat de arh. Tiberiu Teodor-Stanciu în colaborare cu Silviu Teodor-Stanciu. Derivat din conceptul grafic exterior, este realizat pattern-ul digital pentru personalizarea tapițeriei scaunelor din salon (autor: arh. Tiberiu Teodor-Stanciu). A treia subetapă presupune realizarea galeriei interioare „Doza de cultură”. Pentru acest proiect, galeria a fost realizată de studenți ai Specializării Design din cadrul FAVD Iași, sub îndrumarea lect. univ. dr. Silviu Teodor-Stanciu.
3. Elaborarea documentației tehnice
Avizarea proiectului grafic în cadrul Primăriei Mun. Iași, rezervarea tramvaiului suport, realizarea acordurilor de parteneriat cu instituțiile implicate.
4. Stabilirea relației de colaborare cu sponsori
5. Formarea echipei de artiști voluntari
6. Implementarea proiectului artistic
Proiectul este implementat în cadrul unui atelier de lucru organizat la depou, pe durata a aproximativ 15 zile.
7. Organizarea evenimentelor culturale conexe (tururi ghidate, campanii)


| Rezultatele proiectului
    Conform datelor colectate din partea grupului țintă, extragem următoarele aspecte relevante:
- susținerea procesului de regenerare urbană a municipiului Iași prin artă;
- îmbogățirea patrimoniului artei stradale ieșene;
- diversificarea cunoștințelor despre spațiul cultural spaniol în comunitatea ieșeană și nu numai;
- facilitarea accesului la elemente ale culturii românești în comunitatea spaniolă ca urmare a promovării proiectului de către ambasadă, la Madrid;
- susținerea caracterului multicultural al municipiului Iași;
- coagularea mediului universitar, cu cel administrativ și economic în context cultural;
- promovarea tinerilor artiști și designeri ieșeni implicați în proiect la nivel național și internațional;
- creșterea calității experienței de călătorie cu tramvaiul implicat în proiect prin intervențiile aduse.


| Bugetul
    12818,00 LEI

| Parteneri
    Ambasada Regatului Spaniei în România, Primăria Municipiului Iași, Compania de Transport Public Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, S.C. National Paints Factories Company S.A., Asociația Pasionaților de Transport Public TRAMCLUB Iași

| Despre organizator
    Înființată în anul 2013, Asociaţia TRAMCLUB IAŞI își propune să pună în valoare istoria oraşului şi a învăţământului tehnic superior ieşean în strânsă legătură cu transportul public, dar şi să promoveze acest serviciu destinat comunităţii, la nivel local şi naţional, sub toate aspectele – economic, social, educaţional, cultural, ecologic, turistic. Ne organizăm activitatea astfel încât calitatea muncii şi acţiunilor noastre să asigure îndeplinirea obiectivelor asumate.

| Website proiect
    https://www.facebook.com/media/set/?set=a.5895699653838047&type=3



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->