close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Gala Profesorul Anului din mediul rural prima ediție, 2022



| Organizator:
    Asociația Teach for Romania
| Categorie:
    Educație și Învățământ
| Problema de fond
    Sistemul de apreciere a profesorilor se concentrează pe excelență, olimpiade, concursuri la care copiii participă. Aceasta este realitatea unui grup absolut restrâns de la elevi, unul nereprezentativ pentru situația educației din România. Efortul și profesionalismul profesorilor care predau la sate și care reușesc să obțină progres academic la copii cu acces limitat la resurse, cu susținere limitată din partea părinților, care pornesc prima zi de școală cu șansele îndreptate împotriva lor, sunt complet ignorate. Acești dascăli care predau la sat sunt invizibili, iar elevii lor sunt priviți în termeni de beneficiari în cel mai bun caz. Așteptarea la o educație de calitate, relevantă, profesionistă, riguroasă, modernă, este inexistentă în discursul public și prea des în politicile publice pentru toți acești copii și dascălii lor.

| Scopul proiectului
    Scopul Galei a fost de a arăta că se poate. Se poate face educație de calitate, la standarde foarte înalte și moderne și în mediul rural. Ne-am dorit să găsim și să premiem 15 profesori care își fac munca cu asumare și profesionalism și care au rezultate notabile în punctele cele mai nevralgice ale sistemului: literație, prevenirea abandonului școlar, dezvoltarea abilităților socio-emoționale, leadership la elevi și implicare în comunitate. Mai presus decât orice, ne-am propus să contribuim la a schimba narativul și nivelul de ambiție pe care le avem despre școala de la sat.

Gala Profesorul Anului din mediul rural prima ediție, 2022 Gala Profesorul Anului din mediul rural prima ediție, 2022 Gala Profesorul Anului din mediul rural prima ediție, 2022

| Aria geografica
    Toate județele

| Rezumat
    În România, copiii din mediul rural au șanse semnificiativ mai reduse de a se bucura de o educație de calitate. 1 din 5 elevi din mediul rural abandonează școala. Tot 1 din 5 elevi nu reușesc să ia nota 5 la Evaluarea Națională, de două ori mai mulți decât în mediul urban.

Cu toate acestea, există copii din mediul rural care reușesc să sfideze aceste statistici, mulțumită unor profesori, învățători și educatori profesioniști. După 10 ani de lucru cu unele dintre cele mai vulnerabile școli, știm că educația de calitate, modernă, este o posibilitate în orice școală din România, cu profesori bine pregătiți și motivați. Pentru a arăta publicului această realitate, am organizat Gala „Profesorul Anului din mediul rural” - un eveniment prin care celebrăm dascălii care demonstrează că pot oferi educația de calitate pe care orice copil o merită și la sat, cu efort, motivație puternică, profesionalism, pregătire adecvată și respect pentru cariera provocatoare pe care și-au ales-o.

Prima ediție a Galei Profesorul Anului din Mediul Rural a premiat 15 profesori care au un impact real la 5 categorii de premiere care reflectă nevoile reale, critice ale copiilor din mediul rural: Prevenirea abandonului școlar; Dezvoltarea literației (abilitățile de citit-scris); Dezvoltarea abilităților socio-emoționale; Dezvoltarea leadership-ului la elevi și Implicarea în comunitate. Prin eforturi proprii și fără buget de promovare, am reușit să primim 310 nominalizări făcute de către părinți, elevi, foști elevi, cadre didactice, directori, parteneri și să descoperim 15 oameni minunați. Profesorii și alumnii din comunitatea Teach for Romania nu au putut participa la competiție.


| Date beneficiari direcţi
    15 profesori finalisti din mediul rural din cei 71 211 profesori în general din mediul rural în 2021 conform INS.

| Activitati
    Am construit o campanie de comunicare care să susțină obiectivul Galei, rulată pe canalele proprii Teach for Romania, o campanie de email marketing către peste 20 000 de profesioniști din domeniul educației, și prin parteneriate de comunicare în 3 momente cheie: etapa de nominalizări (PreGală), Gală și Post-Gală (cu webinarii și documentare în presă). Am ilustrat relevanța categoriilor și am adus în spațiul public povești de impact care să demonstreze simțul posibilității.

În procesul de jurizare am urmărit să avem un juriu echilibrat, cu oameni care să reflecte aprecierea reală pentru eforturile pe care profesorii le depun.Au fost 25 de reprezentanți din societatea civilă, mediul de afaceri, experți în educație, reprezentanți ai Consiliului Elevilor, parteneri instituționali și jurnaliști, care au citit cele 310 nominalizări și au dat note cf grilei de jurizare. S-au urmărit criterii precum relevanța activităților derulate, impactul și gradul de implicare a profesorului, monitorizarea și oferirea de sprijin elevilor, colaborarea și implicarea familiei.După finalizarea jurizărilor, top 3 candidaturi din fiecare categorie au fost documentate în teren pentru a verifica validitatea informațiilor furnizate în formularele de nominalizare.

În data de 24 martie 2022, am organizat evenimentul de premiere la Palatul Culturii din Iași, unde i-am aplaudat la scenă deschisă pe cei 15 finaliști din 10 județe: Dâmboviţa, Mureş, Suceava, Galaţi, Buzău, Cluj, Botoşani, Bacău, Timiş&Iași.


| Rezultatele proiectului
    Realizarea primei ediții a Galei a adus foarte multe aprecieri pentru profesorii din mediul rural, au fost 310 nominalizări pe care le-am primit din rândul elevilor, colegilor de cancelarie, părinților, parteneri de proiecte sau pur și simplu admiratori (din online) ai profesorilor nominalizați. Dascălii s-au simțit apreciați și mai motivați să fie alături de elevii lor. Unii ne-au spus că n-au primit niciodată vreun premiu, ci doar obstacole. Mai mult decât atât, profesorii câștigători au primit și câte un premiu în bani pentru continuarea proiectelor și toți finaliștii au primit abonamente Twinkle si MindArchitect.

Nevoia de a recunoaște meritele acestor cadre didactice a fost atât de mare încât în cele două luni cât a durat campania de comunicare am primit foarte multe feedbackuri pozitive, iar pagina web a evenimentului a fost accesată de 4700 de persoane. Au fost peste 180 de apariții în presă și preluări în social media, au fost interviuri la radio și tv, menționări în newslettere externe. Toate aceste eforturi de comunicare au ajutat la vizibilitatea evenimentului ceea ce a făcut ca la ediția a doua numărul de nominalizări să crească de la 310 la 390.

În paralel cu Gala, am organizat și două evenimente cu autoritățile locale despre „Rolul administrației locale în asigurarea accesului la educație” și vizita alături de reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, Ministerului Educației, CJ Iași, ISJ Iași, UNICEF, Agenția Națională pentru Romi în școli rurale din județul Iași despre eforturile extraordinare pe care profesorii de la sat le fac pentru elevii lor.


| Bugetul
    99000 LEI

| Parteneri
    Administrația Prezidențială, Ministerul Educației, Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean și Inspectoratul Școlar Județean Iași

| Despre organizator
    Teach for Romania este o organizație non-guvernamentală, parte din rețeaua globală Teach for All, care, din 2014, caută și pregătește oameni valoroși, cu sau fără experiență anterioară de predare, pentru a deveni educatori, învățători sau profesori în învățământul de stat, pentru copiii din medii vulnerabile. Scopul organizației este să intervină pe termen lung în procesul de reducere a inechității educaționale, prin formarea unei comunități puternice de profesioniști, lideri în educație.

| Website proiect
    https://teachforromania.org/echitate-in-educatie



Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->