Participanti & Proiecte
Terapia sufletelor
|
Organizator: Asociatia Miscare de Tabara Yuppi |
|
Categorie: Sănătate |
Pandemia a avut un impact major asupra tuturor, însă familiile care se confruntă cu boli grave sunt și au fost cei mai vulnerabili și defavorizați. Lupta cu boala continuă, grijile interminabile fac parte din viața de zi cu zi. În 2021 o parte semnificativă din realizarea proiectelor noastre a fost amenințată de pandemie. Provocările au fost imense, însă știind că multe familii doresc și așteaptă să participe la tabere, am decis, după o analiză profundă a situației, să organizăm taberele în format fizic.
Am realizat un sondaj în rândul familiilor cu copii bolnavi cronic și am identificat nevoile: reducerea stării de izolare, necesitatea de interacționare cu alte familii cu probleme similare, dorința sentimentului de apartenență la un grup, comunitate, trăirea unor experiențe care le provoacă senzații de reușită.
| Scopul proiectului
Suntem prima tabără din România care utilizează metoda revoluţionară a terapiei prin experienţă cu impact pozitiv asupra a numeroase aspecte. Scopul nostru a fost să-i invităm pe participanți la joacă, deoarece elementul de bază al terapiei prin experiență este jocul. Acesta ne apropie, dărâmă zidurile și diferențele culturale dintre noi. Prin joacă, participanții descoperă aptitudini de care au uitat, sentimente despre care credeau că nu mai dispun. Prin joacă se redescoperă pe sine și pe cei din jurul lor, dar mai ales curajul de a se bucura de viață.
| Aria geografica
toate judetele din romania
| Rezumat
Copiii care suferă de boli cronice sunt adesea excluși din diverse grupuri din cauza bolii și au senzația că nu pot face multe lucruri la fel ca alți copii - cei sănătoși. Iar asta lasă răni adânci. Asociația Mișcare de Tabără Yuppi a identificat acest punct nevralgic și a început să facă lucruri pentru ca situația să se schimbe. Astfel, începând din 2011, organizăm tabere gratuite de terapie prin experienţă, la Şăulia, judeţul Mureş, adresate copiilor și adolescenților cu cancer, diabet sau alte boli autoimune, alături de familiile lor.
Activitățile la care copiii și familiile lor iau parte în tabere (alpinism, canotaj, echitație, tir cu arcul, etc) se bazează pe terapia prin experiență și îi ajută pe participanți să-şi redescopere încrederea în sine şi le oferă resurse emoţionale esenţiale în lupta cu boala - fapt dovedit de studii științifice.
În Yuppi preluăm, măcar pentru câteva zile, povara bolii de pe umerii acestor copii și părinți: zile în care copilul se poate juca fără griji, poate să se cațere până la capătul podului burma sau să călărească, exact ca prietenii lui sănătoși - toate acestea într-o comunitate în care el nu este copilul ciudat: toți sunt ca el.
Boala, dar și procesul de vindecare cauzează traume și în rândul familiilor: părinții devin anxioși, plini de griji și frustrări de care tind să nu mai uite, își neglijează celelalte aspecte a vieții lor. Unul din obiectivele noastre esențiale este ajutarea acestor familii să devină familii care, în ciuda faptului că trec/au trecut prin boală, sunt mai puternice: familii care pot să vorbească despre traumele lor deschis, își permit să uite, își permit să redevină persoana/familia dinaintea bolii.
Munca noastră este răsplătită atunci când participanții ne împărtășesc trăirile intense din tabere.
| Date beneficiari direcţi
În taberele din anul 2021 am reușit să primim 49 de familii, dar numărul înscrierilor a fost mult mai mare decât ne așteptam. Din acest motiv am organizat, la început de toamnă un weekend pentru familii, Yuppi Family Weekend. În total, în acest weekend am avut 25 de participanți: 8 copii cu diabet și familiile lor.
| Activitati
Activități și metodologie:
Sondaj în rândul familiilor copiilor bolnavi cronic
Realizarea și editarea formularului de înscriere
Gândirea și organizarea unui protocol de siguranță în contextul pandemiei de coronavirus
Asigurarea și facilitarea testării COVID-19 a fiecărui participant
Negocierea și asigurarea siguranței la locul de tabără: pe perioadele desemnate pentru tabără doar participanții la activități aveau voie să se afle pe teritoriul taberei, astfel excluzând contactarea sau infectarea cu COVID-19
Contactarea și informarea medicilor
Pregătirea minuțioasă a grilei de program pentru copii
Pregătirea minuțioasă a grilei de program pentru părinți
Contactarea experților programelor de canotaj, alpinism, tir cu arcul, echitație, magie, lucru manual
Organizarea trainingurilor în mediu online
Recrutarea și trainingul voluntarilor: voluntarii s-au înscris printr-un formular Google, după selecția lor a avut loc trainingul online în 2 etape
Traininguri online organizate pentru pregătirea voluntarilor pe rolul ales: Amic Gazdă și Amic Joacă
Colaborarea continuă cu medicii responsabili și coordonatori ai taberelor
Corespondență informativă continuă cu cei implicați în proiect
Organizarea evaluării taberelor și programelor realizate
| Rezultatele proiectului
Fiind prima tabără din România care utilizează metoda inovativă numită terapie prin experienţă, care are impact pozitiv major asupra încrederii de sine a familiilor care se confruntă cu boli cronice, am avut încredere în reușita proiectului. În momentul când familiile au ajuns la locul de tabără, unde urma să își petreacă următoarele zile, copii, dar mai ales părinții, au avut sentimente mixte de curiozitate și teamă. O schimbare radicală s-a produs odată cu începerea implementării treptate a terapiei prin experiență: prezentarea participanților, cunoașterea acestora, participarea la activități pe grupuri de vârstă pentru copii și începerea activităților gândite pentru părinți.
Grupul nostru țintă include atât copiii, cât și părinții. Părinții au devenit mai deschiși fiindcă au realizat că sunt într-un grup cu probleme asemănătoare, temerile lor sunt prezente și în alte familii, se pot destăinui în siguranță pentru că sunt înțeleși, iar grupul din jurul lor funcționează ca o plasă de siguranță. Demersul programelor de terapie este bazat pe joacă. Prin joacă participanții - atât copii, cât și părinți - se deschid, își exprimă frustrările, se destind, plâng, încep să socializeze și să se elibereze de griji și frici. Trăind într-o continuă stare de stres nu își dau seama de efectele negative ale acestuia. Odată cu începerea terapiei prin experiență ei realizează cum și prin ce stadii de stres au trecut, se deschid și încep să vorbească deschis despre temerile și fricile lor, astfel declanșând procesul de vindecare emoțională.
| Bugetul
431208
| Parteneri
Fundația Bator Tabor - a Serious Fun Camp, Ungaria, Spitale din întreaga țară, ASCOTID - Asociația Copiilor și Tinerilor Diabetici - Mureş medici diabetologi din spitale județene din 30 județe, precum și medici de oncopediatrie,
| Website proiect
www.yuppicamp.ro