close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Niciun copil separat de familie



| Organizator:
    Hope and Homes for Children
| Categorie:
    Incluziune sociala
| Problema de fond
    Potrivit celui mai recent raport Eurostat, Romania este tara cu cei mai saraci copii din UE. De multe ori, din cauza saraciei, parinții aleg sa isi lase copiii in grija statului, in orfelinate. Insa in aceste institutii-mamut copiii sunt privati de afectiune. Hope and Homes for Children considera ca familia este prioritara si propune interventii complexe, croite pe nevoile personalizate ale beneficiarilor, pentru a preveni separarea copiilor de familie si, implicit, institutionalizarea lor.

Selectia beneficiarilor a fost facuta dupa o evaluare complexa, tinand cont de urmatoarele criterii: urgenta interventiei, vulnerabilitatea parintilor, repercusiunile deficitului de implinire a nevoilor de baza (adapost, hrana, imbracaminte, igiena), intentia de colaborare a familiei extinse, numarul de copii.


| Scopul proiectului
    Scopul proiectului a fost mentinerea in cadrul familiilor naturale ori extinse a 112 copii expusi riscului de separare de familie din cauza saraciei.
Obiective:
- imbunatatirea conditiilor de trai (acces la o locuinta sigura, acces la dotari de baza, oferirea unor obiecte de prima necesitate);
- imbunatatirea situatiei financiare (sprijinirea adultilor in gasirea unui loc de munca, consiliere pentru obtinerea beneficiilor acordate de stat, cresterea abilitatii de auto-gospodarire prin agricultura);
- facilitarea accesului copiilor la educatie;
- facilitarea accesului la servicii medicale.


Niciun copil separat de familie Niciun copil separat de familie Niciun copil separat de familie

| Aria geografica
    Bihor

| Rezumat
    Potrivit Eurostat, in 2018, 38,1% dintre copiii romani erau expusi riscului de saracie si excluziune sociala. Copiii care cresc in familii defavorizate sunt predispusi la abandon scolar sau au rezultate slabe la scoala. De multe ori, saracia extrema ii face pe parinti sa ii lase in grija statului, in orfelinate, unde au mancare si un acoperis deasupra capului, dar sunt privati de afectiune, atentie individualizata si ingrijire potrivita.

Hope and Homes for Children adreseaza direct aceste nevoi printr-o abordare diversificata a asistentei oferite. Fie ca este vorba de consiliere sau de sprijin material, interventia se axează pe nevoile individuale ale familiei, iar decizia de sprijin e luata personalizat de o echipa de specialisti (asistenti sociali, psihologi, educatori), astfel incat sa previna separarea copiilor de familie.

De asemenea, prin acest proiect s-a sprijinit formarea profesionala si asistenta tehnica pentru 40 de asistenti sociali BH privind locul si rolul programelor de prevenire a separarii copilului de familie in procesul de reforma a sistemului de protectie deoarece este important ca, pe masura ce copiii sunt scosi din orfelinate, alti copii sa nu le ia locul.


| Date beneficiari
    112 copii din judetul Bihor, expusi riscului de abandon sau separare de familia naturala sau extinsa Tipologia copiilor in risc de separare a avut cateva elemente comune, precum: familie naturala subrezita (monoparentala/parinti proveniti din institutii/parinti cu nevoi speciale, etc), copii in risc de abandon scolar, pierderea locuinţei/inregistrarea riscului de pierdere a locuinţei, lipsa extrema de resurse de baza, atasament bun intre copil si parinti. - 40 de asistenti sociali din DGASPC Bihor si SPAS-uri Bihor, care au trecut printr-un proces de formare profesionala specifica, care sa le cresca abilitatile profesionale pentru o mai buna pratica in prevenirea separarii copilului de familie.

| Date beneficiari
    Familiile naturale, familiile extinse, DGASPC & SPAS-uri Bihor, autoritatile locale si judetene, diferitele institutii de invatamant, comunitatea in ansamblul ei.

| Activitati
    - Formarea profesionala si asistenta tehnica oferita pentru 40 de asistenti sociali din SPAS-uri si DGASPC BH privind locul si rolul programelor de prevenire a separarii copilului de familie in procesul de reforma a sistemului de protectie a copilului. In acest sens, au fost organizate, trimestrial, 4 seminarii de dezvoltare a abilitatilor profesionale specifice.
- Identificarea si evaluarea, treptat, pe tot parcursul proiectului, a cazurilor de risc de separare de familie din judetul Bihor, in vederea includerii in grupul tinta. Identificarea s-a facut prin analiza sesizarilor primite de la autoritatile locale si DGASPC si prin anchetarea in teren a cazurilor pe seama fiselor de anchetare a cazurilor si a fiselor de stabilire si evaluare a factorilor de risc.
- Stabilirea planurilor de interventie, personalizate pentru fiecare familie in parte, pe 5 arii de actiune: conditii de trai, resurse economice, comportament, educatie, sanatate.
- Implementarea actiunilor planificate pentru prevenirea separarii copiilor de familie si monitorizarea evolutiei familiei, de catre o echipa interinstitutionala (HHCR, DGASPC BH, SPAS-uri judetul Bihor, alte institutii – scoala, medic de familie, politie), cu reflectare in fisele de evidenta a interventiilor.
- Reevaluarea cazurilor si inregistrarea rezultatelor.



| Rezultatele proiectului
    - 40 de asistenti sociali din DGASPC Bihor si SPAS-uri Bihor au trecut printr-un proces de formare profesionala specifica, care sa le cresca abilitatile profesionale pentru o mai buna practica in munca lor de prevenire a separarii copilului de familie

- 112 copii din 24 de familii, inclusi in programul de prevenire a separarii copilului de familie in judetul Bihor, au fost sprijiniti pentru a ramane cu familiile lor si pentru a nu abandona scoala. Ei au ramas sub monitorizare, pentru ca efectele actiunilor sustinute prin finantarea Fundatiei Vodafone sa fie eficiente si de durata.

- In judetul Bihor, rata de incredintare a copiilor in grija statului din cauza saraciei extreme a scazut, prin actiunile pro-active de prevenire a separarii copilului de familie.

- O relatie de cooperare mai buna intre DGASPC Bihor si SPAS-rile din Bihor in ceea ce priveste operatiunile de prevenire a separarii de familie și un model unitar de interventie.

- Cresterea increderii familiilor si comunitatii in ansamblul ei in privinta cooperarii cu autoritatile locale, judetene si reprezentați ai societatii civile, in ce priveste mentinerea copiilor in familie.


| Bugetul
    339188

| Parteneri
    Hope and Homes for Children Romania, Fundatia Vodafone si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bihor.

| Website proiect
    https://www.hopeandhomes.ro/povesti/fundatiavodafoneromania-sorina?fbclid=IwAR3p1FKsScJh96cl3_e53nfgxntrhbz9DAsm-dgxZhD0fLPRd4DaMH6Emho





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->