Participanti & Proiecte
Impreuna pentru viitor
|
Organizator: World Vision Romania |
|
Categorie: Proiecte pentru tineret |
Persoanele seropozitive au fost si sunt discriminate deoarece, desi s-au facut numeroase eforturi pentru informarea in legatura cu HIV si SIDA, modalitatile prin care se transmite virusul inca sunt necunoscute de o parte din oameni. Tot din cauza unei lipse de informare, HIV este asociat cu comportamente imorale cum ar fi homosexualitatea, prostitutia, dependenta de droguri.
Grupul tinta al proiectului face parte din generatia copiilor infectati in spitale la sfarsitul anilor '80, datorita folosirii instrumentarului medical nesterilizat precum si utilizarii pentru transfuzii a sangelui netestat.
Infectia cu HIV modifica de asemenea si perceptia persoanei respective si implicit si comportamentul acesteia, stilul si calitatea vietii sale. Sunt situatii in care persoanele seropozitive au ajuns sa creada ca este firesc sa fie discriminati.
| Scopul proiectului
Scop: Imbunatatirea calitatii vietii a tinerilor care traiesc cu HIV si a familiilor acestora
Obiective :
Tinerii seropozitivi au acces la oportunitati educationale, cursuri de calificare, consiliere vocationala si alte oportunitati de invatare ; au acces constant la consiliere juridica, consiliere si suport psihologic , sunt implicati activ in activitati de dezvoltare spirituala ;
Tinerii cu HIV sunt participanti activi si respectati in luarea deciziilor care le influenteaza viata si se implica in activitati si intalniri care ajuta sa duca o viata independenta, normala.
| Aria geografica
Constanta
| Rezumat
La inceput proiectul s-a concentrat pe nevoia de integrare sociala si educationala a copiilor supusi izolarii si discriminarii datorita conditiilor de viata (spitalizari indelungate, absente de la scoala, aflarea diagnosticului si frica de stigma societatii etc.) incercand astfel sa crestem calitatea vietii pentru acesti copii. Pe masura ce anii au trecut, problemele si nevoile grupului s-au schimbat, astfel ca incepand cu anul 2007 proiectul 'Impreuna pentru viitor" a contribuit la cresterea calitatii vietii pentru 80 de tineri seropozitivi prin oferirea accesului la servicii educationale: consiliere si orientare vocationala, burse pentru facultate, burse pentru calificare profesionala, burse pentru finalizarea liceului; integrare profesionala si mediere in vederea obtinerii si pastrarii jobului; cluburi tematice: Arta, Media, Comunicare; consiliere psihologica si grupuri de suport, consiliere spirituala; consiliere juridica, advocacy si implicarea tinerilor in activitati de factura sociala precum si campanii de informare a publicului cu privire la HIV si SIDA. De asemenea, proiectul a avut un focus si pe cei mai vulnerabili, oferind burse sociale pentru cei cu alte dizabilitati severe asociate infectiei HIV si care provin din mediul institutionalizat (ex. retard psihic, tulburari de comportament) si care nu pot fi integrati pe piata muncii, precum si ajutoare in situatii de urgenta. Nu in ultimul rand, proiectul a avut o componenta de imputernicire a membrilor sai - cei mai motivati si interesati - cu care s-a lucrat in vederea infiintarii unei asociatii care sa duca mai departe misiunea proiectului.
| Date beneficiari
| Rezultatele proiectului
In 2011 un studiu de tip Ancheta apreciativa condus de catre 2 consultanti externi au aratat ca: 25 de tineri seropozitivi beneficiau de bursa pentru facultate si 2 pentru liceu, 4 finalizasera studiile facultatii si erau angajati; 37 de beneficiari au participat la cursuri de formare profesionala. Tot acest studiu a evidentiat faptul ca tinerii si-au schimbat atitudinea fata de viata si fata de ei insisi - daca la inceput erau timizi si izolati, fara sa-si poata exprima ideile si gandurile, acum se simt in stare sa militeze pentru drepturile lor, sunt mai responsabili si le-a crescut increderea in sine. Dintre beneficiari 18 au si alte dizabilitati asociate infectiei HIV - acestia au inregistrat pe parcursul derularii proiectului o crestere a implicarii in deciziile care ii influenteaza si o crestere a increderii in sine corelata cu insusirea deprinderilor de management personal.
La sfarsitul lui 2013, 11 beneficiari erau angajati la acel moment cu forme legale, parte din ei in aria in care s-au specializat; 29 beneficiari de burse pentru urmarea cursurilor facultatii, 23 au finalizat cu examen de licenta, 40 de beneficiari au urmat o forma de calificare profesionala sau de formare profesionala.
Tinerii implicati in Comitetul de Initiativa al Tinerilor au aplicat la o serie de fonduri din care enumeram Tineret in Actiune, unde au obtinut finantare pentru un proiect de 5 luni in cadrul caruia au infiintat o asociatie functionala si au desfasurat activitati ce vizau reducerea atitudinilor discriminatorii prin utilizare metodelor formative si informative.
| Bugetul proiectului (in RON)
1865776
| Parteneri
Organizatii: Asociatia "Speranta pentru ocrotirea bolnavilor cu SIDA din Constanta", Fundatia Baylor Marea Neagra, Fundatia MGH pentru copii bolnavi de SIDA, Asociatia Alaturi de Voi, filiala Constanta, ARAS Constanta, Asociatia Youth Vision. Institutii: DGASPC Constanta, AJOFM Constanta, ISJ Constanta, Arhiepiscopia Tomisului, Palatul Copiilor Constanta, Spitalul clinic de boli infectioase Constanta, Primariile Cogealac si Medgidia, Casa de cultura Medgidia. Parteneri media: Radio Romania Constanta, Radio Vacanta, Litoral TV, TV Neptun, Cuget Liber, Telegraf, Observatorul de Constanta. Companii: Andorra International, Sultan -Medgidia, Stelian, Angeli, Noriel
| Website-ul proiectului