Participanti & Proiecte
Elie Wiesel Study Tour
|
Organizator: American Councils For International Education ACTR/ACCELS, INC |
|
Categorie: Arta si cultura |
Pentru a nu repeta aceleași erori ale trecutului, tinerii trebuie să înțeleagă circumstanțele paralele din istorie și modul în care fiecare dintre noi este responsabil pentru a contribui la viitor, la stabilirea păcii în lume și la promovarea drepturilor omului.
Nevoile beneficiarilor au fost identificate prin consultari cu studenti si specialisti din domeniu (cercetatori & profesori de istorie). Punctul de pornire al acestui proiect a fost dorinta de a ajuta tinerii sa intelegea mai bine lectiile tragice ale istoriei, pentra nu le repeta.
| Scopul proiectului
Obiectivele propuse in cadrul acestui proiect au fost: incurajarea celor 25 de participanți sa promoveze respectarea drepturile omului în activitățile lor; Imbunatatirea abilitatile de comunicare in limba engleza; Aprofundarea valorilor democratice comune ale SUA și României în rândul participanților; Dezvoltarea diferitelor aptitudini, precum îmbunătățirea gândirii critice, a leadership-ului și a competențelor de comunicare interculturală; Organizarea de catre participanti a cel puțin 5 activități de follow-up,in comunitatile,liceele sau unvesitatile din care provin.
| Aria geografica
Participantii au fost din toate regiunile tarii ( Bucuresti, Constanta,Iasi, Cluj, Zalau, Suceava, Ialomita, Dambovita, Calarasi, Vrancea, Neamt, )
| Rezumat
Elie Wiesel Study Tour a constat intr-o vizita de studiu a Holocaustului, la Auschwitz-Birkenau, Cracovia, Polonia.Ideea acestui proiect a plecat de faptul ca in prezent traim vremuri de criza, insecuritate, creșterea xenofobie și a intoleranței in timpul unei crize de migratie pe care lumea nu a mai intalnit-o din timpul celui de al doilea război mondial. Acesta vizita de studiu a oferit studentilor posibilitatea de a ințelege aspectele politice, sociale și culturale care au creat Holocaustul, de a vedea în primul rand dovezile ororile din Auschwitz și pentru a spori ințelegerea regimurilor totalitare. De asemenea,in timpul vizitei participantii, au avut ocazia sa invete despre efectele comunismului in Romania,vizitand Memorialul Sighet, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistentei. La Auschwitz-Birkenau acestia au aflat mai multe informatii despre distrugerea evreilor și a altor grupuri vizate pentru eliminarea de către regimul nazist. În aceasta experiența de studiu, studenții au fost ghidati de specialiști in aceste domenii si au fost implicati in workshopuri tematice. Interesul pentru acest proiect a fost unul ridicat, pentru aceasta vizita au fost primite un numar de 83 de aplicatii, iar in campania de promovare, informatia a ajuns la peste 20.000 de persoane. In final, de vizita au beneficiat un numar de 25 de elevi si studenti, din diferite comunitati din Romania, atat din mediu urban cat si rural. Dupa finalizarea turului de studiu participantii au organizat activiati de follow-up si diseminare a informatiilor primite in cadrul proiectului. Astfel, au fost organizate conferinte, cursuri, traininguri, proiectii de film, expozitie fotografica, procese simulate, articole in diverse publicatii. In urma acestor activitati au benefiat peste 2500 de persoane.
| Date beneficiari
Elevi si studenti pasionati de istorie si stiinte politice- 25 persoane, 18-25 de ani
| Date beneficiari
Tineri interesati de istorie, stiinte sociale si stiinte politice din toate regiunile Romaniei.
| Activitati
Pentru implementarea proiectului au fost intreprinse urmatoare activitati:
- sondare nevoi grup tinta prin focus grup
- realizare agenda program & continut
- realizare si implementare campanie de promovare
- campanie de recrutare (aplicatie), evaluare aplicatii si selectie
- pregatirea online a grupului de participanti
- pregatirea tuturor aspectelor logistice aferente turului
- implementarea turului de studiu
- sesiune de feedback găzduită de Ambasada SUA în ROmânia
- mentorat pentru implementarea proiectelor de follow-on
- monitorizarea, implementarea și evaluarea proiectelor de follow-on
- evaluare finală (narativă și financiară)
- activități continue de engagement pentru alumnii programului (reuniuni, seri de film, discuții)
| Rezultatele proiectului
In urma vizitei de studiu participantii au inteles mai bine ce a fost Holocaustul, contextul politic si social in care acesta a avut loc, au realizat prin ce tragedii au trecut victimele acestuia si cat de importanta este respectarea drepturilor omului si a valorilor democratice. Proiectul a trezit curiozitatea participantilor de a studia istoria si traditia altor minoritati etnico-culturale. Nu in ultimul rand, Elie Wiesel Study Tour a contribuit la imbunattirea abilitatilor de comunicare in limba engleza a participantilor.
De asemenea, prin activitatile de follow-on, peste 1,000 de beneficiari indirecti au participat la prelegeri, conferinte sau workshopuri pe teme de drepturile omului, libertate sau holocaust.
Cei 25 de participanti si-au dezvoltat abilitatile de gandire critica, comunicare in limba engleza, management de proiect si comunicare interculturala.
| Bugetul
78000
| Parteneri
Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Ambasada Israel la Bucuresti, Institutul National pentru Studierea Holocaustului Elie Wiesel din Romania
| Website proiect
http://americancouncils.ro/programe/elie-wiesel-study-tour/