close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



Campania de advocacy "Apel pentru indemnizatia mamelor"



| Organizator:
    Asociatia M.A.M.E.
| Categorie:
    Apararea drepturilor individuale/ colective
| Problema de fond
    Deoarece am primit sute de mesaje de la parinti din toata tara, care ne solicitau ajutorul in a-i sustine in lupta pentru pastrarea drepturilor privind concediul de crestere a copilului, atat in ceea ce priveste cuantumul indemnizatiei, durata de acordare a concediului de crestere a copilului, cat si in ceea ce priveste protectiei la locul de munca in timpul sarcinii sau dupa intoarcerea din concediul de crestere a copilului.

In urma acestor solicitari si considerand ca Romania nu are sistemul de suport corespunzator pentru ca mamele sa isi poata lasa copiii in grija creselor si gradinitelor inainte de implinirea varstei de 2 ani, Asociatia MAME a luat o pozitie clara in raport cu proiectul de lege pe care autoritatile romane il anuntau la jumatatea anului 2010, lansand campania de advocacy “Apel pentru indemnizatia mamelor"


| Scopul proiectului
    S-a urmarit apararea drepturilor tuturor parintilor, aflati in concediu crestere copil,care erau afectate prin adoptarea legii 118/2010. Asociatia MAME a combatut in fata autoritatilor orice scadere a indemnizatiei de crestere si ingrijire a copilului, a alocatiei pentru familiile monoparentale si/ sau a alocatiei complementare pentru copii. De asemenea, a fost subliniat faptul ca nu se admite diminuarea perioadei de acordare a concediului de crestere a copilului avand in vedere ca in Romania nu exista servicii sociale (crese) de ingrijire a copiilor.

Campania de advocacy "Apel pentru indemnizatia mamelor" Campania de advocacy "Apel pentru indemnizatia mamelor" Campania de advocacy "Apel pentru indemnizatia mamelor"

| Aria geografica
    Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi, Brasov, Craiova, Oradea, etc

| Rezumat
    Campania de advocacy “Apel pentru indemnizatia mamelor” a inceput in luna mai 2010, ca raspuns la sutele de solicitari primite pe adresa Asociatiei M.A.M.E.,de la parintii ingrijorati, care ne rugau sa ii sustinem in lupta pentru pastrarea drepturilor privind cuantumul indemnizatiei, durata de acordare a concediului de crestere a copilului, cat si a protectiei la locul de munca in timpul sarcinii sau dupa intoarcerea din concediul de crestere a copilului.

Campania a demarat printr-o serie de consultari realizate in mediul online, pe diverse retele sociale si prin intermediul unor petitii realizate pe site-ul asociatiei, unde au fost adunate peste 5000 de semnaturi.

Pentru a sustine punctul de vedere al parintilor am organizat trei proteste (17 mai 2010 in fata Ministerului Muncii, 26 mai 2010 in fata sediului Guvernului Romaniei si 8 decembrie 2010 in fata Guvernului).

In urma analizarii textului "OUG nr 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor" si a propunerilor privind Normele metodologice de aplicare ale acesteia, Asociatia M.A.M.E. a trimis in data de 12 ianuarie 2011, o serie de propuneri si amendamente Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

In urma protestelor si a dialogului purtat cu autoritatile, am reusit:
- sa ii convingem pe guvernanti sa reduca cuantumul indemnizatiei cu doar 15% in loc de 25%, asa cum au anuntat initial in presa;
- sa mentina optiunea concediului de 2 ani, in conditiile in care au anuntat initial ca vor reduce perioada de acordare a concediului de crestere copil la 1 an.


| Date beneficiari
    Pe parcursul campaniei de advocacy “Apel pentru indemnizatia mamelor”, Asociatia M.A.M.E. a mobilizat si implicat beneficiarii (parintii) in derularea evenimentelor, astfel:
-mai 2010, consultari realizate in mediul online, de unde am aflat cum vor fi ei afectati de masurile vehiculate de minister si cum considera ei ca ii putem sustine in lupta pentru pastrarea drepturilor pierdute prin aplicarea Legii 118/2010;
-octombrie 2010, petitie online de strangere de semnaturi in vederea actionarii in instanta a Guvernului pentru a recupera aceste drepturi, semnata de 2867 de persoane.
-participarea la proteste (17 mai 2010 in fata Ministerului Muncii, 26 mai 2010 in fata sediului Guvernului Romaniei si 8 decembrie 2010 in fata Guvernului)
-decembrie 2010, o noua petitie online care a adunat 2955 de semnaturi de la actualii si viitorii parinti


| Rezultatele proiectului
    Rezultatule obtinute de Asociatia MAME in urma demersurilor derulate in cadrul campaniei de advocacy “Apel pentru indemnizatia mamelor”:

-In urma protestelor si a dialogului purtat cu autoritatile, am reusit sa ii convingem pe guvernanti sa reduca cuantumul indemnizatiei cu doar 15% in loc de 25%, asa cum au anuntat initial in presa;

-Guvernul a decis sa mentina optiunea concediului de 2 ani, in conditiile in care reprezentantii acestuia au anuntat initial ca vor reduce perioada de acordare a concediului de crestere copil la 1 an.
-Parlamentul Romaniei a adoptat la data de 28 iunie 2011, “Legea 132/2011 pentru aprobarea OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor”, continand si amendamentul propus de Asociatia M.A.M.E. in sesizarile facute catre ministerul Muncii .
Astfel, articolul 25 alineatul (2), litera (a) din OUG 111/2010, a fost modificat avand urmatorul cuprins:
"a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;".


| Bugetul proiectului (in RON)
    0,00

| Parteneri
    Comunitatile online desprecopii.com, miresici.ro, babycafe.ro, mami.ro, parinti.com, Feminism Romania, Asociatia Mame Pentru Mame, Active Center Centru de Pregatire Pre si Post-Natala, Asociatia TATA, La Leche League Romania, Asociatia pentru Nasterea Naturala si Alaptare, Asociatia pentru Comunicare Non-violenta, Centrul FILIA, Centrul Parteneriat pentru Egalitate, Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice, Centrul de Mediere și Securitate Comunitară, PATRIR, Cluj-Napoca, Agenţia de Dezvoltare Comunitară \

| Website-ul proiectului
    www.asociatiamame.com





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->