close

Abonează-te la newsletter

Lasă-ne adresa de email
și fii primul care află noutățile.




Participanti & Proiecte



BANCA COPIILOR RESPONSABILI



| Organizator:
    Asociatia Hercules
| Categorie:
    Educatie, Invatamant, Cercetare
| Problema de fond
    Copiii cu varste cuprinse intre 7-14 ani sunt cei mai expusi riscului de cheltuire a banilor.Plecarea in excursii sau tabare ne-a confirmat convingerea ca la prima oprire copii isi cheltuie toti bani, neconstientizand ca vor ramane fara nici o resursa financiara. Am observat ca pastrarea unei mici sume de bani pe care o primesc de la parinti, bunici pentru ei constituie o problema.Tinand cont de faptul ca beneficiari nostri provin din familii cu venituri sub 200 lei/membru de familie, dar si de faptul ca varsta lor este cea mai recomandata pentru schimbarea comportamentului si deprinderea unor abilitati, ne-am propus infiintarea unei bancii a copiilor, condusa de un copil, fiecare copil putand depune resursele financiare disponibile, urmand a primii o dobanda in functie de perioada depozitului si obtiunea de depunere a banilor.

| Scopul proiectului
    Obiectiv general:

Infiintarea unei bancii a copiilor in orasul Costesti, prima banca a copiilor din Romania.

Obiectiv specific:

• educatie financiara in vederea economisirii resurselor financiare
• dezvoltarea abilitatilor de management al resurselor financiare in randul copiilor cu varste cuprinse intre 7-14 ani din orasul Costesti in vederea formarii unui comportament rational in relatie cu banii.


BANCA COPIILOR RESPONSABILI BANCA COPIILOR RESPONSABILI BANCA COPIILOR RESPONSABILI

| Aria geografica
    Costesti, Arges

| Rezumat
    Copiii intre 7-14 ani sunt cei mai expusi riscului de cheltuire ineficienta a banilor. Din experienta nostra s-a constat ca acestia obisnuiesc sa-si cheltuiasca imediat toti banii pe care ii au din alocatii sau de la parinti, fara a lua in considerare ca vor ramane fara resurse financiare pe teremn mediu si lung. In mod special in familiile cu posibilitati materiale reduse, banii sunt un subiect fierbinte intre parinti si copii, generand multa tensiune in familie. Economisirea si cheltuirea eficienta si responsabila a banilor sunt notiuni de baza pe care copiii nu le au.

Banca Copiilor Responsabili este un proiect de educaţie financiara dezvoltat impreuna cu BCR, menit sa ofere copiilor din Costesti educatie financiara in vederea economisirii resurselor financiare si dezvoltarea abilitatilor de management al resurselor financiare inin vederea formarii unui comportament rational in relatie cu banii. Cei 47de copii implicaţi în faza pilot au „depus” intr-o banca creata de copiii pentru copii sume mici de bani, pe care apoi le-au retras cu diferite rate ale dobanzii, în funcţie de scopul retragerii. De exemplu, daca au dorit sa cumpere o carte, dobanda a fost mai mare decat daca au retras bani pentru dulciuri. Metodologia proiectului a fost elaborata de voluntarii BCR. In total, 240 de depuneri au fost facute la Banca Copiilor Responsabili.

Activitati principale: sesiuni de educaţie financiara oferite de voluntarii BCR; dezvoltarea metodologiei şi elaborarea procedurii de lucru; alegerea „boardului” bancii copiilor responsabili; derularea operaţiunilor de depunere a banilor.


| Date beneficiari
    S-au stabilit responsabilitati clare pentru echipa bancii compusa din: un director (13 ani), un supervizor(13 ani), doi casieri(12 ani), doi consilieri (13 ani), fiecare copil din bord stiind ce implica rolul pe care il detine.
-Copiii au invatat pas cu pas ce inseamna economisirea; a fost necesar sa organizăm momente speciale prin care sa le cream posibilitatea de a intelege mecanismul proiectului (economii pentru tabere, pentru rechizite pentru inceperea scolii, etc.)
- Copiilor le-a fost mai usor sa inteleaga mecanismul proiectului daca sunt ghidati sa isi aleaga pentru ce sa economiseasca.
- dobanda atractiva a incurajat beneficiarii sa se implice in desfasurarea activitatilor propuse in proiect



| Rezultatele proiectului
    - Infiinţarea primei “bănci a copiilor” din România
- 17 sesiuni de educaţie financiară pentru cei 55 de copii beneficiari ai Asociaţiei Hercules şi 3 sesiuni de informare la care au participat şi 45 de copii de la Şcolile Generale Costeşti, Vulpeşti şi Cornăţel
- 55 este numărul copiilor instruiţi care au deprins abilităţile de management al banilor , de gestionare a bugetului personal, de gândire analitică legate de deciziile financiare
- 47 (din cei 55) este numărul copiilor care au derulat operaţiuni de depunere
- 2 lei este cea mai mică sumă depusă
- 200 lei este cea mai mare sumă depusă
- 16.458 este suma depusă
- 10.034,45 lei este dobânda acordată
- 240 este numărul depunerilor la Banca copiilor responsabili
-157 este numărul depunerilor - depozit o lună
- 83 este numărul depunerilor - depozit 3 luni
- 93 este numărul depunerilor pentru opţiunea “Cumpărare rechizite”
- 91 este numărul depunerilor pentru opţiunea “Ajutorare un coleg, un bătrân”
- 44 este numărul depunerilor pentru opţiunea “Participare olimpiada, concurs, tabara”
- 12 este numărul depunerilor pentru opţiunea “Cumpărare jucării”

- 6 voluntari BCR implicati in proiect


| Bugetul proiectului (in RON)
    15000

| Parteneri
    Banca Comerciala Romana

| Website-ul proiectului
    





Copyright © Gala Societății Civile - 2024
Site dezvoltat de Netvibes

-->