Participanti & Proiecte
Identitate,Traditie, Bunastare locala
|
Organizator: Fundatia PACT |
|
Categorie: Originalitate |
Din vizitele de pe teren, dar si din discutiile cu beneficiarii PACT, am realizat ca exista o mare deschidere a comunitatilor rurale de a-si pastra mostenirea culturala. De asemenea, in cadrul unui proiect anterior, 7 dintre comunitatile in care am lucrat au dezvoltat si implementat proiecte valorificand specificul si traditia locala. Ne-am dat seama ca oamenii din comunitate sunt interesati de traditie, dar nu stiu neaparat cum sa o pastreze si sa o valorifice, iar acesta a fost rolul centrelor judetene de promovare si pastrare a traditiilor care i-au invatat sa faca cercetare etno-folclorica. Pasul urmator a fost de a construi pe traditie si de a-i sprijini sa gaseasca idei de afaceri bazate pe specificul local, pe care sa le fructifice pentru a aduce noi venituri si oportunitati in cele cinci comunitati.
| Scopul proiectului
Scopul proiectului a fost de a contribui la dezvoltarea celor cinci localitati prin valorificarea patrimoniului imaterial. Ne-am dorit ca oamenii din cele cinci comunitati sa inteleaga importanta culturii traditionale si rolul ei in definirea unei identitati locale. De asemenea, ne-am propus sa contribuim la dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale a cel putin 3 membri din fiecare comunitate, dar si sa-i ajutam sa puna bazele a cel putin 3 afaceri sociale, prin realizarea pana la finalul proiectului a unor planuri de afaceri.
| Aria geografica
Calarasi, Giurgiu, Dambovita, Ialomita, Prahova
| Rezumat
Din experienta de teren ştim ca interesul membrilor comunitatilor rurale pentru pastrarea mostenirii culturale este in crestere. In cadrul proiectului Identitate, Traditie, Bunastare locala am lucrat in cinci comunitati: Gaujani (judetul Giurgiu), Spantov (Calarasi), Facaieni (Ialomita), Candesti (Dambovita) si Cocorastii Mislii (Prahova). Cu sprijinul facilitatorilor comunitari, grupurile si asociatiile din acest comune, dar si alti membri din comunitate au identificat tradiţii şi expresii locale, artele spectacolului, practici sociale şi ritualuri, meşteşuguri tradiţionale. Apoi, impreuna cu consultantii PACT, au identificat idei de afaceri, bazate pe aceste traditii locale, care pe termen lung sa puna in valoare specificul local, dar sa si aduca venituri suplimentare in comunitate. Grupul de initiativa CANDesti ACTIV (Candesti) a propus infiintarea unei cooperative formate din 10 localnici, CANDesti HARNIC, avand ca obiect producerea si comercializarea fructelor uscate. In Cocorastii Mislii, asociatia locala a propus infiintarea un atelier de confectionat costume populare, obiecte de imbracaminte si podoabe de inspiratie traditionala; Grupul de initiativa din Facaieni a dorit sa infiinteze o cooperativa pentru confectionarea de obiecte din rachita (de la cosuri si obiecte decorative, la mobilier din rachita); In Gaujani, Asociatia Datini, Educatie si Cultura propune un atelier de croitorie, cusatorie traditionala; pentru inceput vor promova in regiune uniforme scolare cu motive traditionale specifice locului, iar prima comanda va fi chiar a scolii din Gaujani. Iar Asociatia Impreuna pentru Viitor din Spantov, a infiintat un atelier de cioplitorie in lemn, valorificand astfel traditia rudarilor din localitate.
| Date beneficiari
PACT lucreaza in comunitati mici din sudul Romaniei si sprijina cetatenii sa aiba initiativa si sa faca diferite proiecte in functie de specificul localitatii lor pentru a le fi mai bine. Ca urmare, in fiecare proiect pe care il derulam implicam direct beneficiarii pentru ca ei sunt cei care mobilizeaza ceilalti oameni din comunitate si care produc schimbare la nivel local. In acest proiect, organizatiile comunitare formate in cadrul unui program anterior PACT au mobilizat si implicat alti membri din comunitate pentru cercetarea etno-folclorica, evenimentele locale, realizarea portofoliilor si promovarea lor. PACT a contribuit la acest proiect prin facilitare (pentru a mobiliza comunitatea), training (pentru a stii cum sa gandeasca un plan de afaceri) si consultanta (pentru a avea un plan de afaceri viabil) si finantarea a 3 afaceri.
| Rezultatele proiectului
• 5 grupuri de lucru formate pentru a implementa proiectul la nivel local
• 400 voluntari implicati in activitatile din proiect
• 50 de persoane instruite in ceea ce priveste inventarierea si promovarea culturii traditionale
• 3 brosuri, un plian si un film editat cu traditiile si obiceiurile gasite in comunitati.
• 5 evenimente locale cu 40 invitati locali si din afara comunitatilor
• Peste 200 de participanti la serile motivationale
• 12 persoane instruire in antreprenoriat cultural
• 45 de persoane participante la evenimentul final
• 7500 lei stransi in cadrul Cercului Donatorilor.
• 5 planuri de afaceri realizare, dintre care PACT a finantat 3 cu 10.000 RON/afacere.
In cadrul proiectului nu ne-am propus neaparat sa finantam cele 3 afaceri, dar pana la urma am reusit. De asemenea, cu ideea de afacere din Spantov, cu infiintarea unei intreprinderi sociale pe prelucrarea lemnului, am aplicat pentru o alta finantare si acum sustinem grupul sa o dezvolte.
| Argument
Cu cat o comunitate isi valorizeaza mai mult istoria, traditiile si obiceiurile, cu cat consumul de cultura si educatie este mai ridicat, cu atat sunt create relatii mai puternice intre membrii comunitatii, dar si cu factorii externi care pot influenta comunitatea. Pentru noi, acest proiect a imbinat traditiile locale cu bunastarea pe termen lung si toate cu implicarea oamenilor din comunitate. Oamenii au cercetat, s-au documentat astfel incat acum pot cladi afaceri sociale in comunitate care au radacini solide in specificul lor local. Dincolo de aceasta, portofoliile traditionale create chiar de catre localnici, cu implicarea comunitatii si sprijinul avizat al Centrelor Judetene pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale aferente, servesc pe mai departe promovarii acestor localitati atat in randul membrilor lor, cat si in exteriorul comunitatilor, deschizand noi orizonturi si oportunitati de dezvoltare.
| Bugetul proiectului (in RON)
64300,51
| Parteneri
Centrul Judetean de Cultura Dambovita, Centrul Judetean de Cultura si Creatie Calarasi, Centrul Judetean de Conservare si Promovare a CUlturii Traditionale Giurgiu, Centrul Judetean de Conservare si Promovare a Culturii Traditionale Ialomita, Centrul Judetean de Cultura si Creatie Prahova
| Website-ul proiectului
www.fundatiapact.ro