Participanti & Proiecte
Atelier ocupational pentru sprijinirea incluziunii copiilor si tinerilor strazii
|
Organizator: Asociatia STEA |
|
Categorie: Incluziune sociala |
Evaluarile realizate de echipa mobila a Asociatiei Stea in parteneriat cu SPAS Satu Mare pe un grup de 120 de copii si tineri ai strazii releva faptul ca acestia se confrunta cu grave dificultati ce le pun in pericol dezvoltarea si viata: frig, foame, boli, mizerie, lipsa a celor mai elementare conditii de igiena, raspandirea BTS si a virusului hepatitei B, la care se adauga probleme de marginalizare in comunitate, ei traind in grupuri care functioneaza dupa reguli proprii guvernate de comportamente dezadaptative.
In aceste conditii ei traiesc la marginea societatii, avand abilitati de viata slab dezvoltate care nu le permit sa iasa cu forte proprii din spirala strazii. Proiectul a facilitat incluziunea sociala a copiilor si tinerilor strazii prin facilitarea accesului la educatie, sanatate si dezvoltare socio-profesionala.
| Scopul proiectului
Scopul: Diminuarea decalajelor in domeniul educatiei, dezvoltaii abilitatilor de viata, informarii, orientarii si incluziunii sociale intre copiii si tinerii strazii si copii si tinerii din comunitatea locala
Obiectivele specifice:
Dezvoltarea abilitatilor in domeniul igienei si sanatatii si reducerea riscurilor de transmitere a bolilor cu transmitere sexuala si a virusului hepatitei B.
Dezvoltarea abilitatilor in domeniul scris, citit si socotit.
Dezvoltarea abilitatilor de integrare in campul muncii si formarea competentelor profesionale in meseria de impletitor nuiele si alte mestesuguri.
| Aria geografica
municipiul Satu Mare/ judeţul Satu Mare
| Rezumat
Din cele 162 de persoane, identificate in 2008, de Politia locala: 67% sunt dependenti de droguri, 72% cersesc si 8% se prostitueaza, iar 22% dintre copii si tinerii cu varste de peste 10 ani sunt analfabeti.
Dezvoltarea abilitatilor in domeniul igienei si sanatatii si reducerea riscurilor de transmitere a bolilor cu transmitere sexuala si a virusului hepatitei B; Dezvoltarea abilitatilor in domeniul scris, citit si socotit; Dezvoltarea abilitatilor de integrare in campul muncii si formarea competentelor profesionale in meseria de impletitor nuiele si alte mestesuguri; Sensibilizarea comunitatii locale in vederea reducerii discriminarii copiilor si tinerilor strazii.
Activitati principale:
-activitati practice de igiena,
-alfabetizare,
-consiliere
-activitati de socializare/ atelier mestesugaresc,
-ateliere mestesugaresti.
Rezultatele obtinute: reducerea riscului imbolnavirii cu BTS si HVB si imbunatatirea starii de sanatate a beneficiarilor; crearea conditiilor necesare ca beneficiarii sa treaca prin experiente similare unui loc de munca formandu-si abilitati de a relationa cu colegii si superiorii, de a respecta unele cerinte si de a realiza produse mestesugaresti; reducerea consumului de aurolac al beneficiarilor canalizand atentia si mobilizand vointa lor spre obiective individuale de integrare; cresterea stimei de sine a beneficiarilor prin punerea in valoare in comunitate a rezultatelor muncii lor; modificarea perceptiei comunitatii vis a vis de beneficiari; dezvoltarea competentelor echipei organizatiei pentru realizarea de programe de terapie ocupationala.
| Date beneficiari
Activitatile au fost concepute si realizate in functie de evaluarile nevoilor beneficiarilor si dupa un plan intocmit de responsabilul centrului de zi. Domeniile de consiliere au fost impartite in felul următor: consiliere de grup in domeniul igienei si sanatatii - de două ori pe saptamana, atelier mestesugaresc – de 2 ori pe saptamana în luna mai si zilnic inainte de expozitie, consiliere de grup in domeniul integrarii profesionale - o data pe saptamana, consiliere de grup pe teme de educatie sexuala - o data pe saptamana.
De asemenea in functie de cerinte si de nevoile exprimate de către copii si tineri, echipa educativă a realizat zilnic activitati de consiliere individuală cu acestia.
| Rezultatele proiectului
17 copii si tineri au fost instruiti cu privire la folosirea corecta a produselor de igiena si curatenie, modul de prevenire si tratare a bolilor, nutritie, moduri de reducere a consumul de droguri si comportament sanogen. 17 de copii si tineri au facut dus de doua ori pe saptamana si si-au spalat hainele murdare cel putin o data pe saptamana 17 copii si tineri au fost informati cu privire la bolile cu transitere sexuala, mod de prevenire, metode contraceptive, ce trebuie sa faca in cazul imbolnavirii pentru a se trata si a preveni imbolnavirea altora, li s-au realizat un set de analize medicale si au primit vaccinuri impotriva virusului hepatitei B (HVB). 17 copii si tineri au beneficiat de cel putin cate un consult medical pe semestru fiind inscrisi pe listele unui medic de familie si beneficiind de servicii medicale la nevoie. 7 copii si tineri analfabeti si-au dezvoltat abilitatile de scris, citit, socotit. 17 copii si tineri au fost instruiti timp de 12 luni pentru realizarea CV-ului, prezentarea la interviul de angajare, cautarea unui loc de munca, drepturile si obligatiile angajatului si angajatorului. 17 copii si tineri au fost instruiti in meseria de impletitor de nuiele si alte mestesuguri timp de 12 luni in cadrul centrului de zi. 10 copii si tineri au participat de 2 ori pe saptamana la atelierul ocupational timp de 4 luni realizand o expozitie la finalul acestei perioade. 1 expozitie-vernisaj cu produsele realizate pentru sensibilizarea comunitatii cu privire la potentialul pozitiv al acestor copii si tine.
| Bugetul proiectului (in RON)
96041,18
| Parteneri
Popica Onlus din Italia, Solidarite Enfance Roumanie din Franta, Serviciul Public de Asistenta Sociala din Satu Mare, Asociatia Culturala Aranykapu din Satu Mare, Asociatia Croire Que Tout Est Possible din Franta, Serviciul Public de Asistenta Sociala Satu Mare, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Satu Mare
| Website-ul proiectului
Proiectul a fost reflectat pe www.asociatiastea.blogspot.com