Participanti & Proiecte
Parcul Prieteniei - povestea construirii unui parc de la zero, de către cetățenii comunei
|
Organizator: Grupul „Inițitive pentru Bilca” |
|
Categorie: Comportament civic și Participare publică |
Grupul nostru civic este format din persoane de toate vârstele și vedem cu toții faptul că localitatea este depopulată și că tot mai mulți tineri pleacă în străinătate, la muncă sau în alte orașe, la studii, din lipsă de oportunități. Lipsa de oportunități nu se referă doar la locuri de muncă, ci și la spații recreative, posibilități de a face sport, de a socializa cu alți tineri sau chiar de a petrece timpul liber în comună într-un mod agreabil. Ne-am gândit la acest efort ca la un efort pentru viitorul nostru, al comunei, ca un mod de a aduce oamenii împreună, de a închega comunitatea pentru prima dată pentru un proiect comun. Solidaritatea din trecut despre care am citit în monografia comunei ne-a făcut să ne dorim ca ea să reînvie.
| Scopul proiectului
După discuții în cadrul grupului cât și cu cetățenii de diferite vârste și profesii, am observat că unul dintre motivele pentru care cetățenii aleg să plece sau să se izoleze din ce în ce mai mult este și faptul că lipsește un spațiu de petrecere a timpului liber, de a face sport sau de a socializa. Așa că un asemenea proiect ar aduce oamenii la un loc, într-un efort comun, aducând cu atât mai mult un sentiment de apartenență și respectare a muncii și implicării celorlalți, pe lângă scopul final de a avea un spațiu verde, frumos amenajat, pentru petrecerea timpului liber.
| Aria geografica
| Rezumat
După discuții, atât cu cetățenii cât și cu autoritățile locale, ne-am dat seama că un loc de petrecere a timpului liber, frumos amenajat este necesar și ar avea un impact pozitiv asupra stării de bine a locuitorilor comunei Bilca. Am participat la ședințe de Consiliu Local și am avut audiențe cu domnul primar în care am purtat discuții despre un asemenea proiect. Din păcate, marea majoritate a acestor inițiative au rămas doar la un stadiu de discuție, aleșii nefăcând vreun pas clar și ferm spre începerea unui asemenea proiect. Așa că, primul pas a fost făcut tot de către membrii grupului prin invitarea primarului în teren pentru a identifica un loc potrivit. În urma insistențelor, domnul primar și-a dat acordul amenajării unui teren viran dezafectat, iar munca a început. Am comunicat mereu cu cetățenii, atât online cât și offline și am avut parte de ajutorul lor de-a lungul etapelor de construcție. Cu ajutorul unui coleg cu un excavator și a voluntarilor din grupul civic la început, s-a curățat și s-a decapat terenul. Iar curând ni s-au alăturat și alți oameni din comună. Pe lângă discuțiile din teren, am purtat o campanie de informare pe rețelele de socializare asupra proiectului, a ceea ce ne dorim să facem și care sunt resursele implicate, apelând în mod constant la resursele din comuna noastră: oameni cu utilaje care au cosit iarba sau au îndreptat terenul, mici antreprenori care au donat diverse materiale, meșteri populari care au realizat două frumoase porți tradiționale, donații primite din diaspora sau companii locale, tineri sau adulți voluntari care au dat din timpul lor, unii pentru prima dată într-un proiect de voluntariat. Un loc al comunității, cu teren de volei, fotbal și o căsuță de lectură, cu multă muncă și un minim de resurse.
| Date beneficiari direcţi
Construcția Parcului Prieteniei a adus la un loc peste 100 de voluntari implicați în acțiunile de amenajare și transformare a locului viran, lucru care a adus un parc unei comunități de peste 4000 de oameni.
| Activitati
Proiectul a început de la ideea discutată în grup și cu diferiți cetățeni, de a pune umărul la amenajarea unui spațiu de petrecere a timpului liber atât de necesar comunității. După diferite întrevederi și propuneri înaintate autorităților locale cu efecte minore, interacțiunea a culminat cu întâlnirea în teren cu primarul pentru identificarea terenului. Următorul pas a fost organizarea și comunicarea cu comunitatea în vederea amenajării terenului viran pus la dispoziție de primărie. Cu ajutorul unui coleg cu un excavator și a voluntarilor care au răspuns chemării, în prima sâmbătă a început curățarea terenului, îndepărtarea vegetației abundente și amenajarea peisagistică. După primele 2/3 acțiuni din teren în care membrii grupului au început decaparea și curățarea terenului, prin discuții cu localnicii și vecinii, au început să apară primii voluntari din cadrul comunității. Am invitat chiar și consilierii locali la activități, iar pe măsură ce descopereau dimensiunea efortului, îl apreciau mai mult. Următorii pași au fost amenajarea de alei, băncuțe cumpărate de membrii grupului, o căsuță de joacă pentru copii, porțile de la intrare și un mic foișor și în septembrie 2019 parcul a fost inaugurat în prezența a peste 400 de cetățeni. În următorul an, cu peste 50 de voluntari, a fost amenajat și un teren de volei, unul de fotbal, o căsuță de lectură, căsuțe pentru păsări realizate de elevii școlii și locuri pentru grătar.
| Rezultatele proiectului
În septembrie 2019 parcul a fost inaugurat în prezența a peste 400 de cetățeni. În următorul an, cu peste 50 de voluntari, a fost amenajat și un teren de volei, unul de fotbal, o căsuță de lectură, căsuțe pentru păsări realizate de elevii școlii și locuri pentru grătar.
| Bugetul
18000
| Parteneri
Ne-au fost alături Primăria și Consiliul Local Bilca, Școala Gimnazială
| Website proiect
http://bilca.ro/